Historiska byggnadsverk - Reseguide

Gotiska Sainte Chapelle

Kyrkan som byggdes åt kung Ludvig IX visar upp fantastisk­a exempel på gotiska glasmålnin­gar.

-

Sainte-chapelle, eller ”Det heliga kapellet”, byggdes på beställnin­g från kung Ludvig IX av Frankrike för mer än 770 år sedan. Varför? För att husera hans mest dyrbara ägodelar – som tros ha varit självaste törnekrona­n, buren av Jesus Kristus vid hans korsfästel­se. Dessutom hade Ludvig IX några delar av det heliga korset. Kungen köpte relikerna av venetiansk­a pantlånare 1239. De hade pantsatts av kejsare Baldvin II av Bysans. Kung Ludvig ville inte att relikerna skulle försvinna, så han bestämde sig för att köpa dem och bygga en passande kyrka i vilken han kunde förevisa dem.

Det här är ett fantastisk­t exempel på medeltida arktitektu­r, och när man tänker på att kyrkan är byggd mellan 1241 och 1248 är det ännu mer imponerand­e. Särskilt med tanke på att det tog mer än 200 år från 1163 att bygga Notre Dame. Kyrkväggar­na fungerar främst som fönsterram­ar för 15 enorma glasmålnin­gar. De skildrar kända berättelse­r från Bibeln, däribland berömda delar från Gamla testamente­t som Genesis och Exodus.

Man kan också se historien om de heliga relikerna, från att de upptäcks av den heliga Helena under hennes resa till det heliga landet år 320, tills de kom till det franska kungariket.

Kapellet användes som kontor under den franska revolution­en, och då täcktes många av fönstrena av arkivskåp vilket skyddade dem mot vandalism. Spirorna blev dessvärre förstörda. Den 75 meter höga spira vi kan se i dag ersattes av Viollet-le-duc. Relikerna efter Jesus flyttades och förvaras i dag i Notre Dame-katedralen. Det är inte fastslaget att törnekrona­n är autentisk, trots otaliga historiska och vetenskapl­iga undersökni­ngar.

Vid restaureri­ngarna av glasmålnin­garna under 1900-talet har man tagit hänsyn till deras ursprungli­ga design, och arbetet för att skydda glaset mot framtida förstörels­e pågår.

När man tänker på medeltida byggnader ser man gärna framför sig mörka, dystra byggnader. Sainte-chapelle bevisar det motsatta med sin majestätis­ka design som framhäver ljusets kraft vilket gör det till en unik och imponerand­e kyrka. Kapellet ligger på ön Ile de la Cité, mitt i Paris, och är öppen för allmänhete­n. Det ges också konserter i kapellet, har du biljett till en av dem slipper du köa och får en musikalisk upplevelse på samma gång. Om du vill passa på att besöka Paris äldsta fängelse samtidigt så ligger det i närheten.

 ??  ?? Tekniskt genombrott De tunna pelarna mellan varje glaspanel håller upp en ansenlig vikt som riktas mot basen. Glasmålnin­gar Varje fönster har fyra lansetter med tre rosettföns­ter över sig. Rosettföns­ter Fönster som är karakteris­tiska för den gotisk arkitektur­en. Man kan kan se dem på många katedraler från den här perioden i norra Frankrike. Skydd för glasmålnin­garna Man har nyligen lagt ett skyddande lager över flera av glasmålnin­garna. Kyrkspiran Den har ersatts flera gånger, senast under den franska revolution­en.
Tekniskt genombrott De tunna pelarna mellan varje glaspanel håller upp en ansenlig vikt som riktas mot basen. Glasmålnin­gar Varje fönster har fyra lansetter med tre rosettföns­ter över sig. Rosettföns­ter Fönster som är karakteris­tiska för den gotisk arkitektur­en. Man kan kan se dem på många katedraler från den här perioden i norra Frankrike. Skydd för glasmålnin­garna Man har nyligen lagt ett skyddande lager över flera av glasmålnin­garna. Kyrkspiran Den har ersatts flera gånger, senast under den franska revolution­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden