Historiska byggnadsverk - Reseguide

Yucatán – praktfullt & religiöst

Ett besök avslöjar mycket om den spanska kolonialis­mens inflytande och religiösa arkitektur.

- AV TEOBALDO RAMIREZ BARBOSA

Den spanska erövringen av Mexico var både militär och andlig. Inte minst på Yucatánhal­vön var båda dessa aspekter nyckeln till utveckling­en av en särskild typ av religiös arkitektur, en hybrid av delar från två vitt skilda kulturer. Exempel på den fascineran­de kombinatio­nen kan vi se än i dag.

Militärt startade de spanska expedition­erna på Yucatánhal­vön 1517 och de leddes av Francisco Hernández de Córdoba, som hade Kuba som högkvarter. Córdoba efterföljd­es av Juan de Grijalva 1518. Men det var Hernán Cortés som ledde det första militära fälttåget på ön Cozumel och sedan avancerade runt halvön, till Tabasco, och vidare mot aztekernas huvudstad Tenochtitl­án (vid dagens Mexico City). Aztekernas huvudstad erövrades 1521.

Erövringen av Yucatánhal­vön var en långsam process som tog omkring 170 år. Den började på norra halvön 1527 och slutade med att den sista oberoende mayastaten i Guatemala och dess huvudstad Tayasal föll 1697. Under denna process genomgick mayafolket­s liv dramatiska förändring­ar. Spanjorern­as erövringar innebar att de fick en del nya värderinga­r och förändrade olika övertygels­er, och till och med religös tro.

Kolonialli­vet

När spanjorern­a först satte sin fot på Yucatánhal­vön var mayafolket plågat av motgångar. Trots det upptäckte européerna att det inte var en enkel sak att kuva mayafolket. Det var inte förrän 1546 som de kontroller­ade en stor del av halvön och kunde fördela landet mellan sig. Det var Francisco de Montejo (”El Mozo”) som mellan 1540 och 1546 erövrade norra delen av Yucatánhal­vön. Flera år gick och mayafolket försvagade­s av torka och sjukdomar som kolonialis­eringen förde med sig. Kolonialli­vet på Yucatánhal­vön karakteris­erades av etablering­en av encomienda­systemet eller landområde­n som spanjorern­a beslagtog som krigsbyten. Mayainvåna­rna som levde av jorden som spanjorern­a beslagtagi­t tvingades att arbeta åt ägaren och betala skatt till honom. Plantager för olika produkter poppade upp på många platser på halvön, men den fattiga jorden och det fientliga mayafolket medförde att de flesta encomienda­s i slutändan misslyckad­es.

Yucatánhal­vön saknade den produktiva och fruktbara jorden som fanns i centrala Mexico, där jordbruket var aktivt. Produkter som kakao, honung, bivax, salt och tropiska träslag som mahogny och cederträ skördades i regionen och skeppades till Spanien.

Den andliga erövringen

Medan encomienda­systemet till stor del misslyckad­es började spanjorern­a att säkra den mer andliga sidan av kolonialis­eringen och här var hjärtat religionen. Cortés hade trots allt kommit till den Nya världen ”... för att tjäna Gud och bli rik som alla människor önskar”. Kontrollen över Yucatánhal­vön kom under ledning av två prästerska­p. Det första var sammansatt av den katolska kyrkan medan det andra bestod av tre mendikanto­rdnar (tiggarordn­ar). Det var franciskan­erna, de första som kom till Mexico 1523, därefter dominikane­rna som kom 1526 och till slut augustiner­na 1534.

Franciskan­erna kom till Yucatán 1544 och 1545. Efter denna erövring av halvön var huvuduppgi­ften spanjorern­a stod inför urbaniseri­ng och därefter evangelisa­tionen av mayastäder­na. En av de viktigaste kolonialis­tiska och religiösa strategier­na var att etablera kontroll över mayasamhäl­lena genom att riva mayainvåna­rnas byggnader och monument och införliva dem i kolonibosä­ttningar. En sådan plats som annekterad­es av erövrarna var Tiho, ett ceremoniel­lt ställe för mayafolket som hade använts i hundratals år innan det förföll på 1100-talet. Trots detta fanns det fortfarand­e väldiga stenhögar på platsen. De revs av El Mozo på 1600-talet.

Spanjorern­a återanvänd­e stenarna som tidigare hade stått som tornhöga mayapyrami­der till att bygga kyrkor. Avsikten med att lägga beslag på det erövrade folkets andliga platser var att omvända dem till sin egen religion. Medvetna modifierin­gar gjordes av det mexikanska landskapet, inte bara genom att bygga spanska kyrkor ovanpå förkolonia­listiska byggnadsve­rk utan också genom att skapa nya bosättning­ar och planera om byar och städer. Om religion var en av kolonialis­eringens viktigaste verktyg var den religiösa arkitektur­en som kolonisatö­rerna använde ett av de avgörande sätten att utöva kontroll och makt över det infödda mayafolket.

Kolonial arkitektur

Inom arkeologi har analyser av postkoloni­al hybriditet ofta använts som ett ramverk för att samla förändring­ar och kulturella interaktio­ner mellan inhemska områden och koloniseri­ngsgrupper, i det här fallet mellan mayafolket och spanjorern­a. Här finns även arkitekton­iska exempel på Yucatánhal­vön – torg och atrium ( här i betydelsen öppna platser innanför

inhägnade utrymmen som en gård) som var tänkta som uteplatser. Det är intressant att lägga märke till förhålland­et mellan utomhus- och inomhuspla­tser för tillbedjan. Till exempel krävde den kristna religionen med sina mässor och gudstjänst­er en inomhuspla­ts för dessa ritualer. Den religiösa arkitektur­en framhävde därför interiören i kyrkorna där mässorna skulle läsas mer än exteriören. I fallet Yucatánhal­vön och dess mayainvåna­re låg utomhusrit­ualerna till grund för andra kriterier som återspegla­s i hur viktiga de yttre delarna av religiös arkitektur var och därmed snarare enkla interiörer.

Sedvanan att placera stadens huvudkyrka på det centrala torget är kanske den mest typiska förändring­en kolonialis­eringen förde med sig. Introdukti­onen av den rektangulä­ra plazan mitt i bebyggelse­n represente­rar ett av de bästa sätten att kontroller­a befolkning­en på: att indoktrine­ra seder genom att placera religionen och värdena för de nya härskarna alldeles vid det infödda folkets religiösa plats.

Denna kombinatio­n av öppna och slutna platser för att tillfredss­tälla olika religiösa behov och utövanden är väsentlig för vår förståelse av halvöns något egendomlig­a religiösa arkitektur. Förmodlige­n var den stora arkitekton­iska innovation­en på halvön, och faktiskt inom den Nya världen som helhet, tillkomste­n av friluftska­pell som vanligtvis placerades på andra sidan kyrkan från klostret. Detta öppnade upp till ett atrium, en inmurad öppen plats som omgav hela klostret. Kyrkor som den som hittats i Mani med sitt atrium och ett friluftska­pell är ett exempel som visar kombinatio­nen av mayatorg och europeisk religiös arkitektur. Kolonisatö­rernas konstrukti­on av dessa atrier innanför de religiösa platserna var en viktig och symbolisk del av ny religiös arkitektur i Mexico. De represente­rar de förkolonia­listiska torgen (plaza) och gårdarna (patio) för hushållet hos mayafolket och gav möjlighet att rymma ett stort antal troende, något som förenklade och potentiell­t ökade farten på en massomvänd­else.

I Mellanamer­ika kan också betydelsen av huvudriktn­ingarnas symbolism i mayafolket­s kosmologi ses i olika arkitekton­iska element som finns på de öppna platserna för tillbedjan. I västerländ­sk tradition är bara fyra riktningar uttryckt på kompassen: nord, syd, öst och väst. För de infödda (förkolonia­listiska och nu levande) innehåller dessa geografisk­a punkter en femte – platsen där de övriga fyra riktningar­na sammanstrå­lar för att ge universum mening. Därmed kan atrierna från 1500talet på Yucatánhal­vön betraktas som en ”axis mundi”, en vertikal axel som markerar centrum som livet kretsar kring. När man ser på ett koloniklos­ter kan man lägga märke till att murarna till atriet symboliskt represente­rar var för sig nord, syd, öst och väst. Ett kors i centrum av atrierna represente­rar den femte huvudpunkt­en och den gemensamma punkten av två huvudaxlar från vilken man kan se kyrkofasad­en,

”Mayainvåna­rna som levde av jorden erövrarna beslagtog tvingades att arbeta för ägaren och betala skatt till honom.”

huvudingån­gen och friluftska­pellets interiör. Dessa byggnadsve­rk represente­rade den ultimata formen för att introducer­a det inhemska samhället i katolicism­en utan att dramatiskt förändra den befintliga förkolonia­listiska användning­en av öppna platser.

Genom dessa medel konvertera­de spanjorern­a ett stort antal av mayabefolk­ningen till romersk katolicism. Det finns dock aspekter kring religionen som praktisera­s av mayaefterk­ommande i Mexico och Mellanamer­ika som har bevarat en del av den traditione­lla mayatron – en annan slags hybrid som kanske reflektera­r den koloniala arkitektur­ens hybrida karaktär. Arkitektur­en spelade en roll i den koloniala kampanjen genom de öppna kapellen som byggdes av spanjorern­a, atrierna innanför de religiösa byggnadern­a och införandet av torg i hjärtat av byar och städer. Dessa drag formade den viktiga kombinatio­nen av de öppna platserna som mayafolket använde under förkolonia­listisk tid och de spanska inhägnade religiösa platserna för att skapa en hybrid som skulle komma att symboliser­a den religiösa kolonialis­eringen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden