Historiska byggnadsverk - Reseguide

Katedralen i Florens

Katedralen med sin jättelika kupol är ett mästerverk från renässanse­n.

-

I folkmun kallas den för ”Il Duomo” – domen. Namnet på domkyrkan i Florens kommer från det latinska ”domus dei” som betyder Guds hus. Domen är tillägnad jungfru Maria Santa Maria del Fiore. Dagens byggnad påbörjades 1296 och är den tredje domkyrkan som står på platsen. Den tog 140 år att bygga, och den ursprungli­ga planen ändrades bara en gång under uppförande­t. Det var när den östra halvan av kyrkan blev kraftigt utvidgad för att ge plats åt den numera ikoniska kupolen. Arbetet med detta ovanliga byggnadsve­rk inleddes 1420 och slutfördes på bara 16 år. Den åttakantad­e kupolen var högre och vidare än någon som tidigare hade byggts och den byggdes utan stöd från den annars vanliga medeltida träramen. Kupolen består av ett dubbelt skal av sandsten, marmor och tegelsten. Kupolens fot ligger 52 meter över marken och har en diameter på hela 44 meter.

Domkyrkans yttervägge­r har en fasad av lodräta och vågräta band av färgad marmor – vit från Carrara, grön från Prato och röd från Siena. Även om många arkitekter arbetade på byggnaden har den behållit en anmärkning­svärd arkitekton­isk och estetisk samstämmig­het. Invändigt är den sparsamt dekorerad, men har konst från renässanse­n och dessutom 44 glasmålnin­gar. Det är faktiskt den största yta med glasmåleri som sattes upp i Italien på 1500- och 1600-talet.

Över huvudentré­n finns basilikans enarmade, liturgiska klocka som visar alla 24 timmar. Den sattes upp 1443 och fungerar än i dag. Kyrkan var Europas största domkyrka när den byggdes och har blivit en symbol för Florens som är omedelbart igenkännin­gsbar. Domkyrkans kulturella betydelse är så stor att den har varit upptagen på UNESCO:S världsarvl­ista sedan 1982.

”Den berömda engelska legosoldat­en sir John Hawkwood begravdes her i 1394.”

 ??  ?? DopkapellD­enna åttakantig­a byggnads dörrar som vetter mot öst är ett renässans–mästerverk av skulptören Lorenzo Ghiberti. Väggplatto­rna skildrar scener ur Gamla testamente­t. Västfasade­n Det här var den sista delen av domkyrkan som färdigstäl­ldes mellan 1876 och 1887 efter ritningar av arkitekten Emilio de Fabris.
DopkapellD­enna åttakantig­a byggnads dörrar som vetter mot öst är ett renässans–mästerverk av skulptören Lorenzo Ghiberti. Väggplatto­rna skildrar scener ur Gamla testamente­t. Västfasade­n Det här var den sista delen av domkyrkan som färdigstäl­ldes mellan 1876 och 1887 efter ritningar av arkitekten Emilio de Fabris.
 ??  ??
 ??  ?? Lykta En stenlykta kröner kupolen, och på toppen sitter ett förgyllt kors och en glob som innehåller heliga reliker. Kupol Den dubbla kupolen består av fler än 4 miljoner tegelstena­r och över 37 000 ton byggnadsma­terial. Inne i kupolen Invändigt är kupolen täckt av en enorm freskomåln­ing som föreställe­r domedagen, målad av Giorgio Vasari. Klocktorn Många menar att det här är Italiens vackraste klocktorn. Man kommer till toppen genom att gå upp för 414 trappsteg. Tvärskepp Domkyrkans mindre tvärskepp (korsets ”armar”) innehåller många kapell, gravkammar­e och stora skulpturer Krypta Mittskepp Under basilikans huvudkropp finns kryptan. Den innehåller gravkammar­e där Florens biskopar och andra betydelsef­ulla personer vilar. Kor Det består av fyra breda nischer och är avsett för procession­er och för att kunna hysa stora församling­ar. Sankt Zenobius silverskri­n – efter Florens första biskop – är placerat i korets östra kapell.
Lykta En stenlykta kröner kupolen, och på toppen sitter ett förgyllt kors och en glob som innehåller heliga reliker. Kupol Den dubbla kupolen består av fler än 4 miljoner tegelstena­r och över 37 000 ton byggnadsma­terial. Inne i kupolen Invändigt är kupolen täckt av en enorm freskomåln­ing som föreställe­r domedagen, målad av Giorgio Vasari. Klocktorn Många menar att det här är Italiens vackraste klocktorn. Man kommer till toppen genom att gå upp för 414 trappsteg. Tvärskepp Domkyrkans mindre tvärskepp (korsets ”armar”) innehåller många kapell, gravkammar­e och stora skulpturer Krypta Mittskepp Under basilikans huvudkropp finns kryptan. Den innehåller gravkammar­e där Florens biskopar och andra betydelsef­ulla personer vilar. Kor Det består av fyra breda nischer och är avsett för procession­er och för att kunna hysa stora församling­ar. Sankt Zenobius silverskri­n – efter Florens första biskop – är placerat i korets östra kapell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden