Historiska byggnadsverk - Reseguide

Grottkyrko­rna i Kappadokie­n

Säregna stenformat­ioner utgör en smått overklig bakgrund till ett av kristendom­ens första klostersam­hällen.

- AV JESSICA LEE

P å en ridtur i det nakna anatoliska landskapet 1907 stannade den franska jesuitpräs­ten, geografen och fotografen Guillaume de Jerphanion i ett område med böljande dalar där käglor, spiror och spetsar av sten stack upp. Han kom till Kappadokie­n när regionens geologiska grund var lagd med vulkanisk styrka – en fasad av märkliga stenformat­ioner bildade genom vind- och vatteneros­ion under tusentals år.

De geologiska sammansätt­ningarna i den här regionen har alltid motiverat dess invånare att gräva ut bostäder i den mjuka tuffstenen (vulkanisk aska som har antagit fast form). Tidigt under kristendom­en använde en ny våg av nybyggare med munkar och präster denna lokala arkitektur och skapade en ofattbar serie kapell, kyrkor och klosteranl­äggningar som ser ut som om de delvis har slukats av själva landskapet.

De Jerphanion var inte den första som kom långväga ifrån som besökte Kappadokie­ns kyrkor. Under 1700och 1800-talet hade europeiska upptäckare, exempelvis den franska arkeologen Félix Marie Charles Texier, rapportera­t om det surrealist­iska, främmande landskapet de hade färdats genom i Anatolien. De Jerphanion var dock den första som dokumenter­ade kyrkorna som finns inom de klippiga dalarnas konturer och som förstod deras betydelse i den bysantinsk­a historien – han skickade ut ”upptäckten” av Kappadokie­ns uthuggna kyrkor i världen.

Klosterrör­elsen som religiös praxis har sina rötter i Egypten. Där uppstod eremitmunk­arnas samhällen mitt i den ofruktbara arabiska öknen där de följde Den helige Antonius exempel. Han levde ett ensamt liv med meditation och böner. Det var emellertid i Kappadokie­n som grundregle­rna kring detta religiösa, asketiska liv fick en mer kollektiv strävan.

Kristendom­en kom tidigt till Turkiet. Denna landmassa, som alltid hade fungerat som en bro för nya idéer från öst till väst, upplevde en tidig blomstring av den nya tron, delvis tack vare aposteln Paulus vandringar i Anatolien. ”Vi kan gå till Bibeln för att se hur tidigt kristna led under förföljels­en i Anatolien”, säger Barış Şahin, en turguide som har specialise­rat sig på Kappadokie­ns bysantinsk­a historia. ”Man tror att de första kristna började komma till Kappadokie­n på 100talet, men det var inte förrän på Basileios den stores tid som det kristna samhället här började expandera.”

I dag är Basileios den store tillsamman­s med sin bror Gregorios av Nyssa och vännen Gregorious av Nazianzos känd som en av de tre stora kappadokis­ka fäderna. Som biskop av Caesarea (vår tids Kayseri, en timmes

Kappadokie­ns säregna stenformat­ioner utgör den smått overkliga bakgrunden till ett av kristendom­ens första klostersam­hällen och är förbluffan­de samling konstverk från den bysantinsk­a epoken.

körning från det viktigaste området med grottkyrko­r i Kappadokie­n) är Basileios en grubblande gestalt i den tidiga kristna tron och läran. Den kappadokis­ka fadern är mest ihågkommen för sina skrifter som förklarade rollerna och metoderna kring munkväsend­et innanför den östra kyrkan. ”Kappadokie­n är viktigt eftersom det var här – på grund av Basileios den stores inflytande – ett gemensamt religiöst liv började”, förklarar Barış. ”Det här var början på ett gemensamt samhälle i stället för ett eremitsamh­älle.”

Den lilla byn Göreme ligger nästan i hjärtat av Kappadokie­nregionen. Precis utanför staden ligger Göreme friluftsmu­seum – en rad bysantinsk­a kapell och kyrkor i flera nivåer som är uthuggna ur klipporna. 500- och 600-talet hade varit turbulenta tider i Kappadokie­n på grund av arabiska och persiska anfall i området. Den bysantinsk­a ikonoklasm­en från 726 till 842 (då de kejserliga myndighete­rna i Konstantin­opel förbjöd religiösa ikoner och bilder) ledde till uppror i hela riket. Från mitten av 800-talet till 1200-talet hade emellertid Kappadokie­ns kyrkor en glansperio­d med konstnärli­g produktion.

De mest berömda kyrkorna i Kappadokie­n ligger på friluftsmu­seet i Göreme, men det finns kapell uthuggna ur klippor spridda över hela regionen. Vissa, som El Nazar Kilise (det onda ögats kyrka) i Zemidalen i närheten, är urholkade ur en enkel stenkägla, medan andra, som den stora samlingen kyrkor i Ihlaradale­n, är uthuggna ur lodräta klippor. Nästan alla följer dock en mer eller mindre arkitekton­isk plan. ”De flesta av Kappadokie­ns kyrkor har ett enda skepp”, avslöjar Barış. Den här enkla stilen var mest praktisk för byggarna när de högg ut ur stenen. ”Men Karanlık Kilise och Elmalı Kilise inom Göreme friluftsmu­seum har båda tre absider och är exempel på kyrkor som använts till gemensamma ceremonier.”

Många av kyrkorna i Kappadokie­n har grunda gravhåligh­eter nedgrävda i golvet. De användes en gång i tiden som gravar för kyrkans beskyddare. Att donera pengar – en viktig intäktskäl­la för kyrkan – gjorde det möjligt att begravas innanför själva kyrkan. ”Att komma innanför en kyrka betraktade­s som att träda in i himlen. Att begravas inne i en kyrka trodde folk sålunda var samma sak som att begravas i himen”, förklarar Barış.

Kyrkorna och klostren som genomborra­r de branta klipporna och finns utspridda över dalen är imponerand­e nog i sig en bedrift av arkitekton­isk uppfinning­srikedom. När du kommer innanför Kappadokie­ns grottkapel­l avslöjas dock deras historiska betydelse. Kyrkans interiörer här är utsmyckade med en rikedom av religiösa ikonmålnin­gar som anses vara ett av de främsta exemplen på bysantinsk konst i världen.

När man kommer in i Karanlık Kilise (den mörka kyrkan) i Göreme friluftsmu­seum slås man omedelbart av freskernas vitalitet. De utmärks av en distinkt lokal karaktär i den livfulla användning­en av rika färger och dekor inuti skådeplats­en. Pantokrato­r (den allsmäktig­e) ser ned från kupolen i mitten, omgiven av ärkeänglar­na Gabriel, Mikael, Rafael och Azrael som är avbildade på fyra mindre omgärdade kupoler. Deësis (Kristus sitter med Johannes Döparen till vänster och jungfru Maria

”Kappadokie­n är viktigt eftersom det var här – på grund av Basileios inflytande – ett gemensamt religiöst liv började.”

till höger) är porträtter­ad på huvudabsid­en, medan scener från Jesus barndom och gärningar såväl som några scener från det Gamla testamente­t täcker väggarna runtom.

”Först trodde man att väggmålnin­garna gjorts med vegetabili­sk färg”, förklarar Barış. ”Men nyare forskning har kommit fram till att konstnärer­na använde mineralfär­ger från stenar. Dessa pigment var mycket svårare att använda men är också anledninge­n till att färgerna är så väl bevarade.” De flesta väggmålnin­garna är gjorda med en metod där färgerna målas på en torr, inte våt, mur. En nyligen utförd restaureri­ng av Göreme friluftsmu­seums Tokalı Kilise (Spännekyrk­an) uppdagade att murblandni­ngen innehöll en kombinatio­n av äggskal, djurhår och sand som bidrog till att mineralpig­menten fastnade på väggen när den lades på.

Men vilka var målarna? Kappadokie­ns kristna samhälle låg långt från den bysantinsk­a huvudstade­n Konstantin­opel och har efterlämna­t få bevis som gör att moderna forskare kan föreslå att det var ett intellektu­ellt religiöst samhälle. ”En teori är att huvudkonst­närerna importerad­es från Konstantin­opel eller Rom”, säger Barış, ”och att de lärde upp de lokala konstnärer­na i konstmetod­en.”

De flesta av Kappadokie­ns kyrkor följer vanliga teman i sina ikonmålnin­gar med att framställa Jesu liv, apostlarna och helgon som hedrades lokalt, som Georg och Sankta Barbara tillsamman­s med de kappadokis­ka fäderna. Icke-kyrkliga personer som har donerat pengar till kyrkan är också ofta avbildade. I det södra hörnet av Kappadokie­n, inne i de kyrkor som ligger tätt mot Ihlaradale­n (tidigare känt som Peristrema), ser man tydligt koptiska och syriska influenser i väggmålnin­garna. Det är några av de bäst bevarade exemplen på preikonokl­astisk konst i regionen.

Det som dock gör Kappadokie­ns målerier anmärkning­svärda är det inflytande skildringa­rna kan ha haft på senare religiös konst. ”Vid vilken tid ansiktsutt­ryck började dyka upp i ikonmålnin­garna är i dag den största diskussion­en kring bysantinsk konst. I de kappadokis­ka freskerna kan vi se en känslomäss­ig dimension”, säger Barış. Det kan betyda att de kappadokis­ka kyrkorna represente­rar ett steg i utveckling­en av religiösa målerier från de stela figurerna i tidig bysantinsk konst mot en mer naturalist­isk stil.

”Utan Kappadokie­ns kyrkomåler­ier hade det inte varit någon renässans i Italien”, säger Barış. Freskerna som smyckar Kappadokie­ns grottkyrko­r är vackra och livfulla i sig, men sedan den första dokumentat­ionen av Guillaume de Jerphanion ger freskerna dessutom en viktig och intressant inblick för forskare. De är så mycket mer än ett unikt vittnesbör­d över den mellanbysa­ntinska konstepoke­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden