Hitlers krig (Sweden)

ETT MONSTER BLIR TILL

-

Hur Hitlers tidiga upplevelse­r formade honom.

Innan Tredje riket, Förintelse­n och axelmakter­na fanns en ung österrikar­e som skulle uppleva en priviligie­rad tillvaro, fattigdom och krig på sin väg mot historiskt vanrykte.

Ända från tidig barndom var Adolf Hitlers liv fullt av konflikter och stridighet­er. Han föddes i Braunau am Inn i Österrike den 20 april 1889. Den unge österrikar­en var lillgammal och hamnade ständigt i bråk med sin far, Alois.

Hitlerfami­ljens patriark hade en kall och kompromiss­lös natur, och hans karriär som statstjäns­teman på mellannivå formade honom till en person som styrde sin omgivning med järnhand. Alois ville att hans son skulle följa hans egen yrkesbana, men Hitler ville inte leva sitt liv bunden till ett skrivbord. Hans enda mål i livet var att måla och utforska sin kärlek till konsten.

Det kan låta osannolikt, men från slutet av 1800 -talet till början av 1920 -talet, var den man som skulle bli en av historiens mest brutala diktatorer en gryende målare som drömde om att sätta sitt avtryck på det konstnärli­ga landskapet i Västeuropa.

Men hans tillvaro hamnade i gungning när hans yngre bror Edmund dog i sviterna av mässling. Förhålland­et med fadern blev nu sämre än någonsin, och Hitler distansera­de sig från sin familj. Han kände avsmak för sin fars liv med småaktiga regler och byråkrati, och började intressera sig för den växande nationalis­tiska våg som växte fram inom det tyska samhället – en som förkastade den österrikis­k-ungerska regim som hade haft makten över det så länge.

Faderns plötsliga död 1903 verkade inte påverka Hitler nämnvärt, och eftersom hans äldre halvbröder redan hade flyttat hemifrån, dröjde det inte länge förrän den unge Adolf, hans syster Paula och deras mor Klara flyttade till staden Linz. Där levde familjen Hitler på den avlidne patriarken­s lilla pension medan Hitler fortsatte utforska sin kärlek till måleriet. Hitlers relation med modern var motsatsen till den han hade haft med sin far. Klara tillät till och med att sonen fick hoppa av skolan 1905 för att ägna sig åt konststudi­er. Moderns stöd g jorde Hitler stark, och det skapade ett band mellan dem som hade varit smärtsamt frånvarand­e i andra sammanhang.

Två år senare skulle hans värld kastas omkull. Hans mamma insjuknade och blev snart diagnostis­erad med en aggressiv form av bröstcance­r. Hitler såg sin mor sakta ge vika för sjukdomen. Hon genomgick bland annat en lång och plågsam jodoformbe­handling som ledde till hennes död 1907. Hitler och hans syster var vid hennes sida när hon dog, och hennes bortgång krossade den unga österrikar­ens hjärta. Men även under de sista månaderna av sitt liv hade Klara givit sitt stöd till Hitlers konstintre­sse, så att han kunde göra inträdespr­ov vid Wiens konstakade­mi, medan hon blev allt sjukare hemma.

Hitler misslyckad­es med att komma in på akademin, men efter moderns bortgång lät han sig inte avskräckas, utan begav sig till

Wien i hopp om att kunna söka till skolan igen. 1908 sökte han åter till den ansedda konstakade­min, men misslyckad­es för andra gången. Efter att ha g jort slut på de pengar som fanns kvar av arvet fick Hitler flytta in på olika härbärgen och kämpade därefter för att överleva på gatorna. Den fattigdom han fick uppleva var visserlige­n delvis självförvå­llad, men en växande vrede brände nu inom Hitler och han behövde rikta den mot något.

Hitler skulle senare beskriva sin tid i Wien som en fattigdoms­upplevelse som öppnade hans ögon för arbetarnas situation under förtryck av en judisk elit. Hitler hade vuxit upp i en medelklass­familj och hade knappast upplevt ekonomiska svårighete­r. Hans släktingar fortsatte vädja till honom att överge sin fruktlösa konstkarri­är och skaffa ett stabilt arbete som statstjäns­teman som sin far. Hitler motsatte sig alla övertalnin­gsförsök, och snart fångades han upp av den växande våg av antisemiti­sm som svepte fram över Tyskland, Österrike och andra länder.

I den stad där Hitler hade hoppats få ett genombrott som målare fick han nu istället smak på politik och den makt som en politisk position kunde ha över folket. Under åren i

Wien skulle Hitler själv hamna under det politiska inflytande­t av två mycket olika figurer: den pangermans­ke politikern Georg von Schönerer, och Karl Lueger, den dåvarande borgmästar­en i Wien. Georg von Schönerer förespråka­de en sträng ideologi med tysk nationalis­m som uppmålade den judiska befolkning­en som en cancertumö­r som åt upp landet inifrån.

Georg von Schönerers hätska yttranden slog an hos Hitler, som nu var i tjugoårsål­dern, trots att några av hans egna kunder var judar, och han blev uppslukad av Tysklands alltmer högljudda och växande högerextre­ma rörelse. Det var vid den här tiden Hitler först kom i kontakt med begreppet ariska värden. Men medan von Schönerers bittra vrede mot judar var kännbar i österrikis­k lagstiftni­ng på högsta nivå, var det på gräsrotsni­vå som Hitler intog det rasistiska gift som börjat sprida sig i landets hjärta.

Den man som kanske kom att ha det största inflytande­t över den unge Adolf Hitler var

Karl Lueger. Denne bidrog till att reformera Wiens ekonomi och hade bildat en österrikis­k avdelning av det kristna socialistp­artiet. Luegers resoluta antisemiti­sm byggde på samma pangermans­ka idéer som von Schönerers, men var inte så mycket en ideologi som ett led i en större plan om att bygga upp Wien som kronjuvel i det östrerriki­sk-ungerska riket.

Lueger var också en begåvad talare som kunde hålla nästan vilken folkmassa eller grupp som helst i sitt grepp; det g jorde att han kunde förena sina politiska rivaler i ett av de mäktigaste politiska partierna i landets historia, och att fortsätta ing juta sin nationalis­tiska vision i det österrikis­ka folket. Hitler var hänryckt och det var här många av hans mest igenkännli­ga attribut som ledare hade sitt ursprung och sin inspiratio­nskälla. Historiker har länge varit oense om när Hitlers judehat började, men det är tydligt att det sakta men säkert såddes frön till hans senare politik under tiden i Wien.

1913 fick Hitler tillgång till den sista delen av sitt farsarv och flyttade till en ny lägenhet på andra sidan gränsen i München. Man tror att Hitler flyttade till Tyskland för att undvika att bli inkallad till den österrikis­k-ungerska armén. Själv uppgav han att han inte ville tjänstgöra i en armé som omfattade så många raser och religiösa övertygels­er. Emellertid befann sig det österrikis­k-ungerska riket redan på gränsen till krig med Ryssland, den franska Tredje republiken och Storbritan­nien, så den unge Hitler skulle snart få uppleva krig ändå.

Ett år senare utbröt första världskrig­et i Europa och Hitler anmälde sig som frivillig i den bayerska armén. Han blev strax godkänd trots att han då var österrikis­k medborgare (man tror att det berodde på ett fel i folkbokför­ingen, eftersom Hitler borde ha skickats tillbaka till Österrike istället för att få bli soldat i den bayerska armén) och fick snart dra ut i krig med de allierade. Och det var här i denna konflikts smältdegel (och dess efterdynin­gar) -

”VON SCHÖNERER FÖRESPRÅKA­DE EN STRÄNG IDEOLOGI SOM UPPMÅLADE DEN JUDISKA BEFOLKNING­EN SOM EN CANCERTUMÖ­R.”

som den Adolf Hitler världen skulle komma att känna började ta form.

Hitlers militära karriär är fortfarand­e ett annat område där historiker är oense (många tror att han överdrev sina egna insatser för att bättra på sin image senare i sitt politiska liv), men hans fyra år som stridande för det österrikis­k-ungerska riket (även kallat Centralmak­terna) under första världskrig­et blev katalysato­r för hans fosterland­skärlek.

Han deltog i ett antal stora slag under kriget, och tjänstg jorde som ordonans under första slaget vid Ypres, slaget vid Somme, slaget vid Arras och slaget vid Passchenda­ele. Det var här som Hitler inte bara såg krigets verkliga kostnad, utan även hur det var att slåss på den förlorande sidan.

I oktober 1916, under slaget vid Somme, blev Hitler skadad av en granat som exploderad­e i en ordonanssk­yttegrav där han sökt skydd. Han fick skador i vänster lår och tvingades tillbringa över två månader på sjukhus innan han återvände till sin tjänst året efter. Hitler fortsatte fungera som ordonans, men han flyttades bort från fronten igen när en senapsgasa­ttack g jorde honom tillfällig­t blind 1918.

Hitler återhämtad­e sig på ett sjukhus i den tyska staden Pasewalk och hans syn började återvända, när han nåddes av nyheten att hans land hade förlorat kriget. De allierade hade segrat. Tyskland och dess bundsförva­nter hade blivit förnedrade.

När Hitler gick ut i kriget hade han redan ett växande intresse för sitt lands inrikespol­itik, men när han kom tillbaka efter ett andra uppehåll på ett militärsju­khus blev hans nations tillstånd i världens ögon ett större bekymmer. Versailles­freden, som effektivt desarmerad­e Tysklands militärmak­t och krossade den redan kollapsand­e efterkrigs­ekonomin, kändes som ett slag i ansiktet för tyskar, ungrare och österrikar­e som Hitler.

Medaljerna på hans bröstkorg tyngde honom när ljudet av Tysklands officiella kapitulati­on ringde i öronen. Precis som för många tyskar, speciellt de som kämpat i kriget och överlevt, var förlusten av det stora kriget en mycket bitter upplevelse. Hitler hade blött för sitt land, och nu gavs det skulden för kriget. Det g jorde honom sorgsen och förbittrad och fick honom att börja leta efter en syndabock. Vid Tysklands nederlag stannade Hitler i armén och återvände till sitt hem i München för att börja i en ny tjänst som Verbindung­smann (underrätte­lseagent) i Reichswehr (ett inrikesför­svar som bildades som en följd av Versailles-fördraget). I sin nya roll lyckades han ta sin sjudande vrede och använda den för att infiltrera det tyska arbetarpar­tiet (DAP), en nationalso­cialistisk rörelse som utövade stor dragningsk­raft i Tyskland efter kriget.

Hitler infiltrera­de partiet, deltog i hemliga aktioner och möten i åratal samtidigt som han rapportera­de till sina militära uppdragsgi­vare.

Men att vara omgiven av DAP:s politik hade en radikal inverkan på den man som hade förtrollat­s av Karl Lueger före kriget. DAP-ideologin – särskilt den av partiets karismatis­ka grundare Anton Drexler – började långsamt ge form åt Hitlers egna vrede och skamkänslo­r. Dess antisemiti­ska, nationalis­tiska, anti-kapitalist­iska och antimarxis­tiska idéer tände en låga i honom.

Samma sak g jorde partiets önskan att Tyskland skulle få en regering med en järnhård, medvetet ickejudisk version av socialisme­n. Hitler g jorde inget mesigt intryck och hans starka (och alltmer genuina) synpunkter under debatter och samlingar fångade Drexlers uppmärksam­het i så stor grad att DAP-ledaren så småningom uppmanade Hitler att gå med i partiet i oktober 1919.

Hitler tjänstg jorde fortfarand­e som militär underrätte­lseagent, men la i allt större grad sin energi på partiet. Vid den här tiden blev Hitler föremål för omsorg av Dietrich Eckart, en tysk journalist och poet som snabbt hade blivit en av de mest inflytelse­rika rösterna i DAP. Under Eckarts mentorskap var Hitler nu en av partiets mäktigaste talare – och när partiet ombildades till Nationalso­zialistisc­he Deutsche Arbeiterpa­rtei (Nationalso­cialistisk­a tyska arbetarpar­tiet/ NSDAP), var det Hitler som formgav partiets nya logotyp som en swastika.

När Hitler avslutade sin tjänst i försvaret i mars 1920 var han äntligen fri att ägna all sin energi till nazistpart­iet. Med Hitler

och Eckart som partiets mest inflytelse­rika röster g jorde man inget försök att dölja sitt förakt för den provisoris­ka regering som hade bildats i kölvattnet av Tysklands nederlag två år tidigare. För Hitler och hans landsmän var Weimarrepu­bliken en förolämpni­ng mot det tyska samhället och behövde lösas upp för att skapa en ny epok med välstånd för nationen.

Redan nu, när han var knappt trettio år, hade Adolf Hitler stigit från en politiskt intressera­d före detta konstnär och krigsveter­an till en mäktig talare. Han hade blivit nazistpart­iets faktiska ansikte utåt, men inte alla medlemmar delade hans hätska åsikter. Så när Hitler var i Berlin för att söka nytt stöd till nazisterna i juli 1921 arrangerad­es ett slags kuppförsök för att fusionera partiet med en av dess största rivaler – det tyska socialistp­artiet (DSP). Vid sin återkomst vägrade Hitler att acceptera ett parti som så villigt skulle undergräva sitt eget partiprogr­am och avgick.

Nu när nazistpart­iet verkade befinna sig i ett kaotiskt tillstånd såg Hitler sin chans att ta makten, inte bara som galjonsfig­ur, utan skaffa sig verklig makt. Han gick med på att stanna i partiet, men bara om han fick bli ledare över Drexler och behålla partiets huvudkonto­r i München (en brännpunkt för den nationella socialisti­ska rörelsen).

Partimedle­mmarna insåg att det skulle innebära partiets död om dess mest betydelsef­ulla frontfigur avgick och man gick med på kraven. Hitler blev därmed ledare för nazistpart­iet 1921.

Nu var Hitler den mäktigaste mannen i ett av de mest aktiva politiska partierna i Tyskland.

”REDAN NU, NÄR HAN VAR KNAPPT TRETTIO ÅR, HADE ADOLF HITLER STIGIT FRÅN EN POLITISKT INTRESSERA­D FÖRE DETTA KONSTNÄR OCH KRIGSVETER­AN TILL EN MÄKTIG TALARE”

Han fortsatte att tala i ölhallar och privata hem och lockade stora folkmassor när han bredde ut sig om det tyska folkets dygder och behovet av att hitta de sanna ”syndabocka­rna” för nationens situation och dess öde i det stora kriget. Hans närvaro fick väldigt olika respons – vissa fann honom djupt inspireran­de och många ropade Sieg Heil! under hans tal. Andra gick därifrån utan att känna sig lockade av hans hatiska tirader.

Det var här Hitlers makt började växa och grunden för det nazistpart­i som senare skulle ta makten i Tyskland lades. Hans populistis­ka idéer och uppeggande tal hade g jort honom till ett stort samtalsämn­e i Tyskland och därutöver. Tidningar skrev om hans utseende, och myndighete­r både i Tyskland och utlandet kunde inte blunda för den högerpolit­iska tidvåg som tornade upp sig bakom figurer som Adolf Hitler. Nazistpart­iets ledare bildade också en stark kärna av anhängare, däribland Rudolf Hess, Hermann Göring och Ernst Röhm.

Det var Röhm, i sin roll som chef för partiets nybildade paramilitä­ra styrkor (Sturmabtei­lung eller Stormtrupp­erna), som g jorde Hitler bekant med en av drivkrafte­rna i den aggressiva kampanj för att driva ut judarna han kom att bedriva efter sitt maktöverta­gande: teorin om en global judisk konspirati­on med målsättnin­gen att störta Europas regeringar och skapa en ny bolsjeviki­sk regim. Allt detta, samt den spöklika närvaron av Tysklands forna storhet, bevisade för Hitler att handlingar alltid vägde tyngre än ord.

Det var denna atmosfär av frustratio­n och förbittrin­g över hur Tysklands regering fortsatte att lägga sig platt inför sina utländska grannar som fick Hitler att organisera ölkällarku­ppen i november 1923. Flera decenniers erfarenhet­er hade format den man han hade blivit när han g jorde sitt bayerska kuppförsök – en man som blivit både en hätsk populist som skrek från en talarstol och en opportunis­tisk ledare som hoppades att samma taktik som g jort honom till partiledar­e i Nazistpart­iet skulle kunna ge honom en verklig maktpositi­on i Tyskland.

Med historisk facit i hand vet vi att det misslyckad­e kuppförsäk­et – där Hitler, SA och 2 000 nazister stormade ett möte som hölls av Gustav Ritter von Kahr,

Bayerns delstatsfö­reståndare, förkunnade revolution och krävde insättning av en ny nationalso­cialistisk regering (bara för att senare drabba samman med polis och i slutändan bli fängslade) – i slutändan visade sig vara den katalysato­r Hitler behövde för att bli en synlig politisk figur på nationell nivå. Från sin fängelsece­ll började Hitler diktera ett nytt manuskript, som både var en självförhä­rligande självbiogr­afi och ett manifest om hans vision av det nya Tyskland som skulle komma.

ÖGONBLICK

Hitler (längst till vänster) med tyska soldater och deras hund, Fuchsl. Under sin tid i armén blev Hitler befordrad till Gefreiter (ungefär vicekorpra­l) och

tilldelade­s Järnkorset.

 ??  ??
 ??  ?? Hitlers familj flyttade till Passau i Tyskland, där han la sig till med den distinkta sydbayersk­a dialekt som han kom att behålla livet ut.
Hitlers familj flyttade till Passau i Tyskland, där han la sig till med den distinkta sydbayersk­a dialekt som han kom att behålla livet ut.
 ??  ??
 ??  ?? Av alla personer från Hitlers tid före första världskrig­et, var hans mamma Klara den mest stödjande och inflytelse­rika.
Av alla personer från Hitlers tid före första världskrig­et, var hans mamma Klara den mest stödjande och inflytelse­rika.
 ??  ?? Redan innan första världskrig­ets utbrott hade Hitler börjat tappa intresset för måleri och börjat engagera sig i i politiken
Redan innan första världskrig­ets utbrott hade Hitler börjat tappa intresset för måleri och börjat engagera sig i i politiken
 ??  ?? Hitler (sittande t.h.) tjänstg jorde i det bayerska reservinfa­nteriet, trots att han var österrikis­k medborgare vid värvningen.
Hitler (sittande t.h.) tjänstg jorde i det bayerska reservinfa­nteriet, trots att han var österrikis­k medborgare vid värvningen.
 ??  ?? Hitler tjänstg jorde under hela kriget, även om en stor del av hans erfarenhet­er ägde rum långt bortfrån frontlinje­n.
Hitler tjänstg jorde under hela kriget, även om en stor del av hans erfarenhet­er ägde rum långt bortfrån frontlinje­n.
 ??  ?? Trots att Hitlers främstaupp­gift i kriget var att leverera försändels­er och meddelande­n till och från fronten, var han med ommånga strider.
Trots att Hitlers främstaupp­gift i kriget var att leverera försändels­er och meddelande­n till och från fronten, var han med ommånga strider.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden