Hitlers krig (Sweden)

SKYMNING I FÜHRERNS BUNKER

-

Führerns sista tid i bunkern i Berlin.

Albert Speer, Hitlers arkitekt och riksminist­er för vapen och ammunition var en av få av Füherns närmaste medarbetar­e som levde tills han blev gammal. Han kommentera­de en gång sin speciella relation med Hitler och hävdade att om Führern verkligen hade en nära vän, så var det i så fall han.

Speer anslöt sig till nazistpart­iet 1931 och blev framträdan­de när hans arkitekton­iska färdighete­r uppmärksam­mades. Han ställdes inför rätta i Nürnberg och dömdes för krigsförbr­ytelser. Han dömdes till 20 års fängelse, och avtjänade hela straffet. Han frigavs vid midnatt den 1 oktober 1966.

Det har spekulerat­s i om Speer klarade sig undan dödsstraff för att han var vältalig och var den enda högt uppsatta nazisten som uttryckte ånger eller ansvar för Hitlers regim, trots att han aldrig erkände någon kännedom om förintelse­n, det systematis­ka folkmordet på judar och andra folkslag som ansågs vara ”undermänni­skor”. Speers nazistiska byggprojek­t och krigstidsv­apenfabrik­er sköttes med hjälp av slavarbete. Tusentals fångar dog under hans tid som minister. Efter frigivning­en blev Speer en mediafavor­it, och skrev den bästsäljan­de memoaren Tredje riket inifrån. Han dog i London 1981 vid 76 års ålder.

 ??  ?? Ovan: Albert Speer, en av Adolf Hitlers närmaste medarbetar­e, avtjänade 20 år i fängelse och levde till 1981.
Ovan: Albert Speer, en av Adolf Hitlers närmaste medarbetar­e, avtjänade 20 år i fängelse och levde till 1981.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden