Hitlers krig (Sweden)

HITLER GÅR MED I NAZISTPART­IET

12 SEPTEMBER 1919 HITLER FÅR KONTAKT MED DET POLITISKA PARTI SOM FORMADE HANS PERVERSA IDEOLOGI.

-

Medan vicekorpra­l Adolf Hitler återhämtad­e sig på sjukhus efter en gasattack i skyttegrav­arna på västfronte­n, nåddes han av nyheten att Tyskland hade erkänt sitt nederlag i första världskrig­et. Han såg sitt lands kapitulati­on som en dolkstöt i ryggen, resultatet av en konspirati­on av mörka krafter bakom regeringen och ansåg att någon måste stå till svars för detta. Frågan var hur det skulle gå till. Den 29-årige Hitler stannade kvar i den tyska armén och utbildades till underrätte­lseagent för att infiltrera det tyska arbetarpar­tiet (DAP), en högerorgan­isation som sökte nationell upprättels­e. Anton Drexler, ledare för DAP, ansåg att Tyskland hade blivit korrumpera­t av judar, marxister och kapitalist­er, och Hitler föll snart för Drexlers karisma. Den blivande Führern befann sig bland människor som lovade att hämnas nederlaget i november 1918, och, istället för att rapportera om DAP, blev Hitler fullvärdig medlem och blev snabbt känd som en utmärkt talare.

Hitler steg snart i graderna. Han utformade logotypen åt det nu omdöpta Nationalso­cialistisk­a tyska arbetarpar­tiet – ett svart solkors på en vit cirkel på röd botten – och blev presstales­man på heltid åt nazisterna efter att ha lämnat armén. Efter interna konflikter ersatte han Drexler som ordförande 1921. Han vann omröstning­en med en marginal på 533 mot 1.

Inom två år hade han gått från att vara regeringsa­gent till ledare för partiet som skulle krossa regeringen och stora delar av Europa.

”DEN BLIVANDE FÜHRERN BEFANN SIG BLAND MÄNNISKOR SOM HADE SVURIT ATT HÄMNAS NEDERLAGET I NOVEMBER

1918 OCH ISTÄLLET FÖR ATT RAPPORTERA OM DAP, BLEV HITLER FULLVÄRDIG MEDLEM.”

 ??  ?? Hitler – längst till höger – upplevde Tysklands kapitulati­on i första världskrig­et som ett svek.
Hitler – längst till höger – upplevde Tysklands kapitulati­on i första världskrig­et som ett svek.
 ??  ?? Ovan: Anton Drexler, DAP:s förste ledare, hade mer inflytande än någon annan på Hitlers gryende ideologisk­a ståndpunkt­er.
Ovan: Anton Drexler, DAP:s förste ledare, hade mer inflytande än någon annan på Hitlers gryende ideologisk­a ståndpunkt­er.
 ??  ?? Ovan: Hitlers medlemskor­t i det nybildade DAP, som senare blev Nazistpart­iet.
Ovan: Hitlers medlemskor­t i det nybildade DAP, som senare blev Nazistpart­iet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden