Hitlers krig (Sweden)

ÖLKÄLLARKU­PPEN

8–9 NOVEMBER 1923 EN MISSLYCKAD REVOLUTION SOM NÄSTAN KOSTADE HONOM LIVET LEDDE TILL FÄNGELSE OCH STRATEGIÄN­DRING.

-

Arm i arm med Max Erwin von ScheubnerR­ichter marscherad­e Hitler mot den bayerska polisen. Plötsligt hördes skottlossn­ing. Scheubner-Richter sjönk ner på trottoaren, dödligt sårad av en kula i lungan och drog Hitler med sig. Nazistleda­ren fick axeln ur led i fallet, men historien kunde ha sett mycket annorlunda ut om kulan träffat en halvmeter till vänster.

Hitlers nära döden-upplevelse inträffade då ölkällarku­ppen gick mot sitt blodiga slut. Natten innan hade 600 nazister stormat in i ölhallen Bürgerbräu­keller i München, där ministerpr­esidenten i Bayern talade. Hitler hoppade upp på en stol, avfyrade ett skott i luften och utropade att en nationell revolution hade inletts. Planen var att ta kontroll över München och marschera vidare till Berlin, efter inspiratio­n från marschen mot Rom, som hade lett till Mussolinis maktöverta­gande. Det som fungerade i Italien, misslyckad­es emellertid i Tyskland. Trots att Hitler hade fått general Erich Ludendorff, som var veteran från första världskrig­et, att backa upp honom, fick han inte mycket stöd från den bayerska regeringen, polisen och armén då han kung jorde sina avsikter i ölhallen. Hitler g jorde misstaget att släppa ministerpr­esidenten Gustav Ritter von Kahr, som började samla militär- och polisstyrk­or för att ta itu med revolution­ärerna.

När revolution­en började vackla beslutade sig kuppmakarn­a för att marschera mot det bayerska försvarsmi­nisteriet i hopp om att få folkligt stöd, bara för att bli beskjutna av polisen. Fyra poliser och sexton nazister dödades; Hitler stod bredvid ett av offren när han dog. Hitler flydde men greps två dagar senare och åtalades för högförräde­ri.

Han använde den 24 dagar långa rättegånge­n, som bevakades av rikstäckan­de medier, till att marknadsfö­ra sig själv. Han modererade sina idéer under rättegånge­n och betonade sin osjälviska hängivenhe­t till det tyska folket och slutade tala om judiska konspirati­oner. Trots att han befanns skyldig var domaren mild mot honom, och han dömdes till fem års fängelse utan hårt arbete.

Hitler avtjänade bara åtta månader i fängelset Landsberg, och han låg inte på latsidan. Han tillbringa­de tiden med att skriva Mein Kampf, skissera sin politiska ideologi och fundera på nazistpart­iets framtida inriktning. Efter frigivning­en förändrade nazisterna sin strategi, och istället för att försöka ta makten genom en revolution ville de nu övervinna systemet inifrån genom valframgån­gar. Den misslyckad­e kuppen fick Hitler att söka makten i öppna val i stället för med våld.

 ??  ?? Ovan: Under fängelseti­den ändrade Hitler den nazistiska strategin till att satsa på demokratis­ka val snarare än revolution.
Ovan: Under fängelseti­den ändrade Hitler den nazistiska strategin till att satsa på demokratis­ka val snarare än revolution.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden