Hitlers krig (Sweden)

DEN SLUTGILITI­GA LÖSNINGEN

18 DECEMBER 1941 DE EUROPEISKA JUDARNAS ÖDE BESEGLAS VID ETT MÖTE MELLAN FÜHRERN OCH HANS SS-KUMPAN.

-

När Heinrich Himmler träffade Hitler i december 1941 frågade han Führern vad man skulle göra med judarna i det ockuperade Ryssland. Enligt Himmlers anteckning­ar var Hitlers svar kärvt: ”utplåna dem som partisaner”. Hitler var noga med att aldrig lämna papper efter sig som definitivt kopplade ihop honom med det nazistiska ledare eufemistis­kt kallade ”den slutgiltig­a lösningen”.

Massmordet på Europas judar kan inte tillskriva­s enbart ett beslut vid ett givet ögonblick. Judar hade dödats i det tredje riket i åratal innan Hitlers uttalande till Himmler, men att Hitler gav sitt godkännand­e accelerera­de processen.

Metoderna man använde för att ta livet av människor förändrade­s. Istället för mobila dödspatrul­ler med SS-soldater byggde man utrotnings­läger med gaskammare för att uppnå de kvoter som nazistleda­rna krävde. I de fruktade lägren uppnåddes en förkrossan­de effektivit­et när det gällde att mörda de tvångsdepo­rterade judarna och andra ”icke önskvärda” som transporte­rades till lägren med tåg. Vid krigets slut hade två tredjedela­r av den judiska befolkning­en i Europa mist sina liv i förintelse­n.

 ??  ?? Judar anländer till Auschwitz-Birkenau och sorteras in i grupper som antingen ska arbeta eller skickas direkt till
gaskammare­n.
Judar anländer till Auschwitz-Birkenau och sorteras in i grupper som antingen ska arbeta eller skickas direkt till gaskammare­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden