Hitlers krig (Sweden)

HADE HITLER JUDISKT PÅBRÅ?

-

En av de kanske mest omtvistade frågorna som debatterat­s av historiker gäller Hitlers egna anor. Frågan är relevant, med tanke på att han orkestrera­de ett folkmord grundat på hat mot den judiska samhällsgr­uppen.

Mycket av frågan om huruvida Hitler själv hade spårbara judiska förfäder kretsar kring faderns namnbyte. Alois Hitler föddes som Alois Schicklgru­ber, efter att ha fått sin mors flicknamn vid födseln. Uppgiftern­a om hans far registrera­des aldrig på Alois födelsecer­tifikat, ett faktum som plågade Adolfs far även sent i livet.

Ryktet kretsade kring Alois mamma, som arbetat som hushållers­ka åt familjen Frankenber­ger

– en judisk familj i Graz – runt den tid då hon blev gravid. Teorin går ut på att den 19-årige Leopold Frankenber­ger var far till Alois och att modern hade lämnat sin anställnin­g i skam.

Man har dock aldrig hittat några fakta som stöder denna teori. Alois mamma gifte sig 1842 med en Johann Georg Hiedler, och den nye maken uppfostrad­e Alois som sin egen son. Omkring tre årtionden senare lät Alois döpa sig som katolik och tog sin styvfars efternamn. Dokumentat­ionen av denna händelse är det första tillfället där hans namn stavas ”Hitler”, samt officiellt tillkännag­er att den framlidne Johann Georg Hiedler (som avled i 1857) är hans far.

 ??  ?? Ovan: Sanningen om Adolf Hitlers biologiska morfar har aldrig utretts, men de flesta historiker är överens om att han sannolikt inte var av judisk börd.
Ovan: Sanningen om Adolf Hitlers biologiska morfar har aldrig utretts, men de flesta historiker är överens om att han sannolikt inte var av judisk börd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden