Hitlers krig (Sweden)

FRANKRIKE FALLER

10 MAMAJ–22 JUNJUNINNI 1940

-

När båbådeådeå Storbritan­nienn och FrankrikFr­ankrikerik­erikikikee hhahadeaad­e förkfförfö­rklaratk krig, vivisstess­ttte HitlerHiii­tr att han måste krossakroo­ossa FrFrankrFr­ankrikernk­rnkrikek föför att ha någon chchanshha­nss aatatt stå emotemmmot ded allierade.

DärDäDärfö­rr invaderade TysklaTysk­landaandd sinsina galliskaal­liskallill­iliskaiska­skaka grannar 10 maj 191940.94940.4 Fälttågetl­tlttågettt­tåget bestod av två opeoperati­oner.eerarrarat­ioner. Denn förstaa vavara FFaFalla Gelb (Gul eepisod), där tyskat styrkorr avanceraav­anceradeaa­de in i AArdennegi­onenene ocoochc dreddreve de allieradee­rerade styrkornan­na i Belgiengig­ienenn tillbatill­baka.babakkka. Dettattta resulterad­ee i slutändan i massevakue­ringenaass­evakuering­eeen av denn brbrittbri­ttisbritti­skarittisk­arittritti­stista expedition­skårenxpxp­editionskå­renårenen i DunkerqueD­uDunkeunke­unkerqueun­k mellanelle­llan 26 maj och 4 jujunjuni.

Enn andra opeoperati­oneeration somm kallakalla­desaadess Röd episodppis­od (FFall Rot) börjabörja­deörjarjar­jadeded den 5 jjuni, medmeeed tysk dodominans­os i luftrummet­mmmet ocochcchh bepansrade­bepanbbepa enheterenn­nh som sattesattt­tttesees iin mot försvagade franska ststyrkor.k Tyska stystyrkor­styror trängde in i Paris den 144 junjuniun och den 22 junini hade man undunderte­cknat ett avtal omm vapenstiva­penstilles­tånd med fransmänne­n som innebar att Tyskland ockuperade de norra och västra delarna av landet fram till 1944.

De två stora operatione­rna var inte utformade av Hitler. Men det var Hitler som i slutändan övertygade det tyska högkommand­ot att acceptera planen, vilket blev en viktig faktor i segern över Frankrike. Kampanjen förhindrad­e att man hamnade i samma dödläge som hade inträffat under första världskrig­et och gjorde det möjligt för Tyskland att börja vända sin uppmärksam­het mot andra fiender.

Expertens åsikt

”Hitler – särskilt i detta skede av kriget – var oerhört nervös över hur det skulle gå. Han var mycket orolig för den vänstra flanken av den angreppsst­yrka som gick genom Ardennerna till Engelska kanalens kust, och han var orolig för att fransmänne­n kunde slå tillbaka. Han var [avgörande] när det gällde att få det tyska högkommand­ot att acceptera [Erich von] Mansteins plan att gå igenom Ardennerna. ”

Domen: Succé

”Hitlers instinkt att gå med på Mansteins förslag visade sig riktig. Hitler hamnade rätt i det beslutet.”

Vem var Erich von Manstein?

Han föddes i Berlin 24 november 1887 och efter att ha tjänstgjor­t i första världskrig­et blev Manstein chef för Tysklands armégrupp Syd i början av andra världskrig­et. Han var en av de främsta anstiftarn­a till en offensiv genom Ardennerna (kallad Gul episod eller Fall Gelb) under der invasionen av Frankrike 1940,0 vilket gjorde att Tyskland vann en snabb seger i Europa. Han blev senare befordrad till general, men hans ständiga kritik av Hitlers strategier i kombinatio­n med hans misslyckan­de med att få övertaget vid slaget vid Stalingrad 1942 gjorde att han sparkades från den tyska armén i mars 1944. Han tillfångat­ogs av britterna i augusti 1945 och dog nästan 30 år senare, den 9 juni 1973.

 ??  ?? ”NÄR MANMN BÖRJARBÖRJ­AAR PRATAPRATP­T OMM HHUHURURRR­R MÅNMÅNGAMÅ­NMMÅMÅÅNGA­NGA LASTBILARL­AASTBILARL­ALARAR EN VISVISSSSS­S ENEENHETNH­ENHETHEHET­ET HHAHARA TILL SITTTTTT FÖFÖRFOGAN­DEÖRFOÖRRF­OFOGANDEAN­DENDENDE BBLIR DEDETT BARBARAARA­RARRAA LÖJLIGTL FÖR EN...
”NÄR MANMN BÖRJARBÖRJ­AAR PRATAPRATP­T OMM HHUHURURRR­R MÅNMÅNGAMÅ­NMMÅMÅÅNGA­NGA LASTBILARL­AASTBILARL­ALARAR EN VISVISSSSS­S ENEENHETNH­ENHETHEHET­ET HHAHARA TILL SITTTTTT FÖFÖRFOGAN­DEÖRFOÖRRF­OFOGANDEAN­DENDENDE BBLIR DEDETT BARBARAARA­RARRAA LÖJLIGTL FÖR EN...
 ??  ??
 ??  ?? Hitler i Paris efter att Frankrike fallit.
Hitler i Paris efter att Frankrike fallit.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden