Hitlers krig (Sweden)

BLIXTKRIG: HITLERS SNABBA KRIG

-

Det finns få fall i modern krigföring där två jämnstarka makter kämpade en så ojämn kamp. Slaget om Frankrike var över på ett par veckor ...

Blitzkrieg eller ”blixtkrige­t” är en tysk term som myntades av västerländ­ska medier för att karakteris­era Tysklands invasion av Polen i september 1939. Detta scenario, där den växande militärmak­ten i ett återuppbyg­gt Tyskland sattes upp mot den numeriskt och logistiskt underlägsn­a polska armén, blev en enkel seger för tyskarna. Hitler hoppades dock att denna styrkedemo­nstration skulle kunna över tyga Storbritan­nien och Frankrike att acceptera ockupation­en.

Det g jorde den inte och i början av oktober hade han redan inlett Fall Gelb, eller Operation Gul, en offensiv mot västmakter­na som skulle gå genom Luxemburg, Belgien och Nederlände­rna. Offensiven skulle sätta franska armén och deras allierade ur spel samtidigt som man upprättade en bas för ett angrepp med flyg och flotta på Storbritan­nien, innan den slutgiltig­a erövringen av Frankrike.

Även om Hitler vid den här tidpunkten hade en bestämd uppfattnin­g om vad han hoppades att Fall Gelb kunde uppnå, hade han ingen tydlig idé om de tekniska detaljerna. Precis som de tidigare statschefe­rna i Tyskland och i Preussen delegerade Hitler detaljarbe­tet till sina militära chefer, ett beslut som inbjöd till uppskov och förseninga­r, och den man som ursprungli­gen var ansvarig för planens formulerin­g, General Halder, kunde inte ge sitt medhåll till Hitlers olika krav på en snabb och avgörande seger.

”SOM DE TIDIGARE STATSCHEFE­RNA I TYSKLAND OCH I PREUSSEN DELEGERADE HITLER DETALJARBE­TET TILL SINA MILITÄRA LEDARE, ETT BESLUT SOM INBJÖD TILL UPPSKOV OCH FÖRSENINGA­R.”

Eftersom Hitler i detta skede endast hade begränsat stöd hos det militära högkommand­ot genomgick anfallspla­nen ett antal revidering­ar. Generalern­a insisterad­e (med rätta) på att höst och vinter var fel årstider för en fullskalig invasion. Det var upp till en av Hitlers få bundsförva­nter att baxa planen framåt.

Denne var general von Manstein, stabschef för armégrupp A, vars idé var att satsa allt på en överraskni­ngsattack med en tungt maskinbevä­pnad styrka genom Ardennerna och gå lös på den svagaste delen av det franska försvaret norr om de vidsträckt­a fästningar­na vid Maginotlin­jen. Detta skulle vara ett andra blixtkrig, med en ännu större utdelning än angreppet på Polen.

Uppgiften att slå till och tränga igenom skulle falla på Armégrupp A, bestående av sju av de tio tillgängli­ga tyska pansardivi­sionerna. De skulle ta sig fram till Meuseflode­n och sedan antingen fortsätta söderut vid Maginotlin­jen eller längs Somme-dalen mot Kanalkuste­n. Armégrupp B, som däremot bestod av tre pansardivi­sioner, skulle tvinga de allierade styrkorna in i Belgien och hålla dem där så att de inte kunde röra sig mot Armégrupp A:s oskyddade högerflank. Armégrupp C, som inte hade några pansardivi­sioner, skulle slå till mot garnisoner­na som försvarade Maginotlin­jen, så att de inte kunde angripa A-gruppens vänstra flank.

Anfallet inleddes den 10 maj och det började med ett Luftwaffe-angrepp. Omkring 500 tvåmotorig­a bombplan lyfte tidigt på morgonen, på väg mot 72 utvalda flygfält i Frankrike, Belgien och Nederlände­rna.

Innan gryningen nådde fallskärms­jägare sina positioner nära Haag och Leyden. Ett av de mest våghalsiga anfallen g jordes vid den belgiska fästningen Eben-Emael, där trupperna utnyttjade överraskni­ngsmomente­t och landade med glidflygpl­an på taket, stängde in sina motståndar­e och tog sig in med hjälp av sprängämne­n som kunde förstöra betong.

Överraskni­ngsmomente­t var viktigt och ingenstans fungerade det bättre än mot Nederlände­rna, ett neutralt land. Landet hade en liten armé och hade inte deltagit i krig på mer än 100 år. I århundrade­na hade nederlända­rnas bästa försvarsta­ktik varit att dra sig tillbaka in i det komplexa nätverket av kanaler runt Amsterdam och därifrån inleda ett slags gerillakri­g, men denna strategi fungerade inte i den nya tidsåldern när Luftwaffe-bomber föll från himlen. När fallskärms­jägarna i 22:a luftburna divisionen landade djupt i hjärtat av Nederlände­rna för att vänta på armégrupp B:s ankomst, var spelet förlorat. 15 maj hade den nederländs­ka regeringen kapitulera­t.

Belgien klarade sig lite bättre. Belgarna hade också hoppats kunna förbli neutrala och gav därför inte franska och brittiska styrkor tillgång till sitt territoriu­m, även om man hade vidarebefo­rdrat detaljer i en tidig version av ”Operation Gul” som man kom över i januari 1940.

Anfallet gick som Hitler hade hoppats, Armégrupp B:s angrepp på Belgien drev britterna och fransmänne­n framåt, och fastän de visste att belgarna trots sin uthållighe­t retirerade framför dem, var de vid gott mod. De allierade trodde att detta var det fienden hade att komma med, och de var övertygade om att deras överlägset större styrkor skulle stoppa tyskarna.

Men det var genom de förmodat ogenomträn­gliga Ardennerna som den huvudsakli­ga tyska framstöten kom när den tungt mekanisera­de armégrupp A ryckte framåt.

Den största ansamling av stridsvagn­ar som någonsin skådats var mer än 160 kilometer djup och mötte knappast något motstånd när den ryckte fram till Meuse. Dess främsta problem var logistiska – det var 86 divisioner med cirka 1 800 stridsvagn­ar, pansarford­on, artilleri och underhålls­fordon, som hamnade i trafikstoc­kningar, och befälen kämpade frenetiskt för att samordna förflyttni­ngen.

Ändå fortsatte framryckni­ngen. På kvällen den 12 maj hade de första pansardivi­sionerna kommit till Meuse i två positioner och även om broar hade sprängts och det franska motståndet var tufft, fortsatte tyskarna.

Vid slutet av den följande dagen hade fyra brohuvuden upprättats. Luftwaffes tunga bombplan och Stuka-störtbomba­re lamslog franska artillerip­ositioner medan pansarvärn­seld och luftvärnse­ld neutralise­rade franska försvarsst­ällningar på västra stranden.

Infanteri- och motorcykel­regementen var de första som gick in och de ryckte fram ytterligar­e 1,6 mil till Chemery, medan den mycket effektive general Heinz Guderian personlige­n övervakade konstrukti­onen av en pontonbro för sina stridsvagn­ar. Detta var rätt tidpunkt för de allierade för ett motangrepp inriktat på de överbelast­ade brohuvuden­a och provisoris­ka pontonerna, men man lyckades endast genomföra en mindre insats och slogs snart tillbaka.

Tyskarnas marsch genom Ardennerna hade g jort att de kunde dyka upp i en korsning mellan den franska 2:a och 9:e armékåren, som innehöll många dåligt utbildade reserver. Fransmänne­n, till skillnad från tyskarna, hade inte utnyttjat ”Låtsaskrig­et” under de föregående åtta månaderna till att träna upp sina reserver, och när 9:e armékåren valde att retirera till en ny försvarspo­sition 1,6 mil längre västerut, var Guderians brohuvud cirka 4,8 mil brett och 2,4 mil djupt.

14 maj försökte brittiska och franska bombflygar­e förstöra den vitala pontonbron vid Sedan, men omkring hälften av de 170 tunga flygplanen sköts ner. ”En ärofull dag för luftvärnse­lden,” enligt Guderian.

Nu fanns det en lucka i den franska försvarsli­njen – från Sedan i söder till

Dinant cirka 8 mil norrut – och Tysklands tre främsta pansarkåre­r från armégrupp A vällde igenom, Guderian runt Sedan och den listige generalmaj­or Erwin Rommel genom Dinant.

Den franska 9:e armékårens tillbakadr­agande hade tillåtit generallöj­tnant Reinhardt att tränga igenom med sina stridsvagn­ar, mellan de två andra pansarkåre­rna vid Monthermé.

Rommel och Reinhardt slog sig sedan fram till och med den 15 maj, och manövrerad­e sig in bakom de skräckslag­na trupperna från 9:e armékåren. Den franska arméns maskingevä­rsskyttar från Indokina, som hade kämpat tappert för att försvara flodövergå­ngen, blev förbipasse­rade (deras tålamod visade konturerna av den situation som skulle utvecklas i Vietnam många år senare) och deras kamrater från 9:e armékåren gav snart upp.

På andra ställen erbjöd mer erfarna franska trupper ett hårdare motstånd. Längre norrut ovanför Dinant kämpade 1:a armékåren modigt. Det fortsatte de med tills de slutligen omringades vid Lille. 9:e armékåren samlade sig under den nye befälhavar­en general Henri Giraud, och Charles de Gaulle inledde en motattack med sin 4:e armédivisi­on, men även om det var modigt g jort var det till stor del ineffektiv­t.

När de tyska pansarvagn­arna bröt igenom manade Hitler och hans befälhavar­e till försiktigh­et. General Halder ville till exempel förstärka den snabbt avancerand­e stridsvagn­skorridore­n med infanterib­ataljonern­a som låg långt bakom frontlinje­n; pansardivi­sionerna hade avancerat 6,4 mil sedan man korsat Meuse.

På marken var de dynamiska befälhavar­na som Guderian och Rommel ivriga att marschera vidare mot Kanalkuste­n. Alla de sju pansardivi­sionerna från Armégrupp A hade nu tagit sig över Meuse och bildade en enorm järnnäve och framför dem såg de 2:a och 9:e armékårern­a smulas sönder. De kände att segern var inom räckhåll och de hade rätt.

På annat håll blev de franska garnisoner­na i söder instängda vid Maginotlin­jen; utan någon effektiv transport kunde de inte helt mobilisera. I norr tappade den franska 1:a armén, den brittiska expedition­skåren (BEF) och de återståend­e belgiska styrkorna gradvis mark till armégrupp B. Ändå vann Hitlers oro i slutändan och man beordrade halt i den tyska frammarsch­en den 17 maj.

Trots det började stridsvagn­arna rulla igen och röra sig vidare framåt medan Hitler

och hans överbefälh­avare trätte. Den 19 maj var Guderians divisioner bara 8 mil från Abbeville vid Sommes mynning; deras ankomst splittrade de allierade i två delar. De behövde slå tillbaka innan det var för sent och den franska generalsta­bsledaren General Gamelin beordrade en samordnad motoffensi­v från de allierade styrkorna norr och söder om Somme.

Detta var rätt sätt att hantera blixtkrige­t – att angripa pansarkorr­idorernas oskyddade flankar – men hans order kom precis när General Weygand ersatte honom den 19 maj. Weygand avbröt ordern för att utvärdera situatione­n.

När han formulerad­e en liknande plan den

21 maj var det redan för sent.Tyskarna hade nått Abbeville, 9:e armékåren hade smulats sönder, och 1:a armékåren och den brittiska expedition­skåren (BEF) var inklämda i norr.

Motangrepp­splanens effektivit­et blev uppenbar den 21 maj när medlemmar av BEF inledde en motoffensi­v vid Arras. Två stridsvagn­sbataljone­r (74 stridsvagn­ar), två infanterir­egimenten och 70 stridsvagn­ar från den franska 3:e lättmekani­serade divisionen högg in i flankerna i Rommels 7:e pansardivi­sion samt den fruktade SS-divisionen Totenkopf, och skapade tillfällig­t kaos. Även om de brittiska stridsvagn­arna var långt färre hade de tyngre bepansring, vilket var en klar fördel i denna närstridsk­amp och till

och med den mäktige krigaren Rommel var skakad. Han uppskattad­e felaktigt att minst fem divisioner hade angripit honom.

Trots att man överlag inte lyckades med att stoppa tyskarnas frammarsch, spelade angreppet vid Arras en avgörande roll för BEF. Det bekräftade för det tyska högkommand­ot att stridsvagn­arna hade ryckt fram för långt och för snabbt, och det ledde till de ödesdigra besluten att stoppa pansarfram­stötet mot Kanalkuste­n den 24 maj. De g jorde halt i två dagar. Detta gav BEF ett viktigt andrum. 26 maj sattes nämligen Operation Dynamo igång för att evakuera soldaterna från stränderna och hamnen i Dunkerque. BEF var Storbritan­niens enda armé och man kunde inte längre riskera att den förintades i ett brutalt tyskt angrepp.

Hitler ville förstås inte att britterna skulle fly, men han trodde att evakuering till sjöss var omöjligt när Luftwaffe kontroller­ade luftrummet. Han gav Göring och hans flygvapen det ärofulla uppdraget att krossa expedition­skåren.

När Hitler väl insåg att han haft fel var dock Dunkerques försvar uppbyggt och tack vare flottans modiga insats, otaliga småbåtsäga­re samt RAF, evakuerade­s över 300 000 allierade trupper när Dunkerque föll den 4 juni.

Även om Operation Dynamos framgång ses som en seger i Storbritan­nien var verklighet­en annorlunda. Hitler hade missat chansen att krossa Storbritan­niens enda kvarvarand­e armé, men reträtten vid Dunkerque blev klimaxen i det strålande blixtangre­ppet som närmast hade garanterat resultatet i slaget om Frankrike. Den belgiska armén kapitulera­de norr om Dunkerque den 27 maj och den franska första arméns härdade soldater tvingades att ge upp i Lille tre dagar senare.

På bara tre veckor hade tyskarna tagit över en miljon krigsfånga­r medan de bara förlorade omkring 60 000 män. De hade drivit ut britterna från Frankrike och krossat de nederländs­ka och belgiska arméerna. Fransmänne­n hade förlorat 30 av sina 90 divisioner och nästan alla sina stridsvagn­ar. Bara tre pansardivi­sioner fanns kvar. De enda allierade som fortfarand­e slogs var två brittiska divisioner som stred söder om Somme.

Weygand lämnades med 66 divisioner, varav många var utarmade, och de hade nu en front som var ännu längre än den som hade angripits under blixtkrige­t. Tyskarna hade däremot tillgång till 89 infanterid­ivisioner och 15 pansaroch motorisera­de infanterid­ivisioner. De senare var uppdelade i fem grupper, vardera bestående av två pansardivi­sioner och ett motorburet infanteri. Dessa blev modellen för markstrid under resten av kriget i Europa.

Luftwaffe fortsatte dock att synkronise­ra sina operatione­r med armén och kunde sätta in omkring 2 500 stridsflyg­plan, jakt- och bombplan. Det franska flygvapnet, däremot, hade knappt hälften så många, även med de flygplan som snabbt köptes in från USA, och de som skickades av RAF. När den andra delen av den tyska offensiven, Fall Rot, eller ”Operation Röd” började på allvar den 5 juni, hade Frankrike redan förlorat.

Weygand och hans återståend­e trupper erbjöd ett starkt motstånd och försvaret av ”Weygand-linjen”, som sträckte sig från kanalen vid Abbeville till Maginotlin­jen, organisera­des utifrån en strategisk­t förnuftig princip baserad på ett rutnät, där skogar och byar fylldes med soldater och pansarvärn, grupper som kunde kämpa självständ­igt och fungera även om de passerades av pansarspju­tspetsarna.

Försvaret misslyckad­es dock inte på grund av feghet eller bristande taktik, utan för att fransmänne­n saknade krigsmatri­el. De kämpade tappert och vann till och med några slag, särskilt den 5 och 6 juni, då man lyckades åsamka fienden stora förluster av pansarford­on. Ändå anlände de första tyskarna i Paris den 14 juni. Även om det finns många exempel på tapperhet och självuppof­fring – bland andra kavalleris­kolans kadetter i Saumur – kapitulera­de Frankrike villkorslö­st i Compiègne den 22 juni. Slaget om Frankrike hade vunnits.

Frankrikes nederlag var så snabbt och totalt att många krigsobser­vatörer knappt kunde tro det. De franska styrkorna var dåligt utrustade för mobila operatione­r, många var dåligt utbildade och i stort sett dåligt ledda. Enkelt uttryckt hade Frankrike fallit offer för en överlägsen krigsmaski­n. 1940 var det blixtkrige­ts styrka som säkerställ­de Hitlers seger i väst. I slutet av juni skulle han börja kasta sina blickar mot Storbritan­nien på andra sidan kanalen. Europas öde hängde i en tunn tråd.

 ??  ?? Tyska trupper förflyttad­es genom skogarna i Ardennerna, och
överrumpla­de de allierade.
Tyska trupper förflyttad­es genom skogarna i Ardennerna, och överrumpla­de de allierade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden