Hitlers krig (Sweden)

LIVET I KAMPFSTAFF­EL

KAMPFSTAFF­EL VAR ROMMELS 400 MAN STARKA ELITSTYRKA. RUDOLF SCHNEIDER VAR DEN SISTE ÖVERLEVAND­E SOM HADE TILL UPPGIFT ATT BESKYDDA ÖKENRÄVEN.

-

Rudolf Schneider föddes i april 1923 på den östtyska landsbygde­n. På 1930-talet började han studera vid institutet för tropiskt och subtropisk­t jordbruk i Witzenhaus­en. Hans dröm var att bli bonde i Sydvästafr­ika (dagens Namibia), men 1941, när han precis hade fyllt 18 år, blev han inkallad. Han genomgick grundutbil­dning i Dresden innan han skickades till Nordafrika i början av 1942 för att ansluta sig till den nybildade Afrikakåre­n. När han väl befann sig i Libyen visade sig de kunskaper om brittiska och amerikansk­a fordon – som som han inhämtat på lantbruksh­ögskolan – så värdefulla att han valdes ut till Kampfstaff­el, Rommels rekognoser­ingsoch livvaktsst­yrka på nästan 400 soldater. ”Jag var en av Rommels chaufförer,” sa Schneider. ”Jag blev utvald eftersom jag kunde engelska och kunde använda deras utrustning. Jag hade också ett gott minne för landskap, vilket var viktigt i öknen. Vi skulle köra långa sträckor och allt man såg var stenar och sand, stenar och sand.” Schneider tillfångat­ogs i maj 1943 och skickades till USA där han tillbringa­de resten av kriget som fånge i Camp Swift, Texas. Han tillbringa­de mycket av sin tid i fånglägret med att plocka bomull för fem cent i timmen. Efter kriget återvände Schneider till Europa, men britterna upptäckte att han hade varit medlem i Rommels Kampfstaff­el och grep honom när skeppet han reste med anlände till Liverpool. Han tillbringa­de tre år som lantarbeta­re i Staffordsh­ire. Han återvände till slut till Östtysklan­d 1948 och gifte sig med sin ungdomskär­lek, som hade väntat på honom.

”NÄR HAN BEFANN SIG I LIBYEN VAR HANS KUNSKAPER OM BRITTISKA OCH AMERIKANSK­A FORDON SÅ VÄRDEFULLA ATT HAN VALDES UT TILL KAMPFSTAFF­EL.”

 ??  ?? Schneider, t.h., och en medsoldat skaffar färskt gasellkött i Tunisien, våren 1943.
Schneider, t.h., och en medsoldat skaffar färskt gasellkött i Tunisien, våren 1943.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden