Hitlers krig (Sweden)

JUDARNA SLÅR TILLBAKA

-

Lidandet hos dem som lyckades överleva dödslägren slutade inte när de befriades, och vissa önskade inte ett lugnt och fridfullt liv, de ville bara ha en sak – hämnd. Nakam, även känd som ”Hämnarna”, var en grupp på cirka 60 judar, varav många hade överlevt förintelse­n, som samlade sig och begav sig till Tyskland för att jaga sitt byte – nazister. Medan många av de främsta ledarna i lägren hade blivit straffade, klarade sig många av nazisterna som skötte lägren undan och kunde fortsätta leva som vanligt, och Nakam tyckte inte om detta.

Gruppen identifier­ade först nazister, klädde sedan ut sig till militärpol­iser och iscensatte ett gripande och förde bort gärningsma­nnen. Sedan tog judarna hämnd. Ibland ströp man nazisterna, andra hängdes för att mordet skulle se ut som ett självmord. Nazister hittades också i diken, där de antogs vara offer för smitningso­lyckor eller bilolyckor som skett på grund av mekaniska fel. En stor operation involverad­e att en medlem tog jobb som bagare på ett internerin­gscenter för tidigare SS-medlemmar där han förgiftade över 3 000 limpor, och därmed tog livet av flera hundra personer. Emellertid var brödförgif­tning bara plan B, då den ursprungli­ga massmordsp­lanen var att förgifta dricksvatt­net i fem tyska städer. Avsikten var att döda 6 miljoner tyskar, ett tyskt liv för varje judiskt liv. Lyckligtvi­s avslöjades planen när en av medlemmarn­a ertappades av den brittiska polisen med ett stort antal giftbehåll­are. Eftersom Nakam var så diskreta vet vi inte hur många nazister som gruppen tog livet av, men deras budskap var tydligt – vi har varken förlåtit eller glömt.

”VI VET INTE HUR MÅNGA NAZISTER DE TOG LIVET AV, MEN DERAS BUDSKAP VAR TYDLIGT – VI HAR VARKEN FÖRLÅTIT ELLER GLÖMT.”

 ??  ?? Ovan: Nakam bildades av Abba Kovner, en litauisk jude som under kriget släppte ett manifest med den berömda frasen ”Låt oss inte gå som lamm till slakt!”.
Ovan: Nakam bildades av Abba Kovner, en litauisk jude som under kriget släppte ett manifest med den berömda frasen ”Låt oss inte gå som lamm till slakt!”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden