Hitlers krig (Sweden)

OPERATION BARBAROSSA

-

INVASIONEN AV SOVJETUNIO­NEN LEDER TILL BLODBAD PÅ ÖSTFRONTEN OCH EN VÄNDPUNKT SOM BESEGLAR TREDJE RIKETS ÖDE.

Klockan 03:15 22 juni 1941 öppnade tyska artillerie­t eld och inledde ett massivt angrepp mot sovjetiska befästning­ar i Polen. I luften dånade Luftwaffes tunga bombplan mot städer i Sovjetunio­nen, för släppa sin last på mål så långt bort som Kronstadt och Sevastopol. Operation Barbarossa – nazisterna­s invasion av Sovjetunio­nen – hade börjat.

Nazityskla­nd och det kommunisti­ska Sovjetunio­nen var naturliga fiender. I Mein Kampf förklarade Hitler att Östeuropa var befolkat av slaver och judar som var undermänni­skor och icke-ariska, och att landet borde kolonisera­s av etniska tyskar. Stalin hade däremot länge opponerat sig mot fascismens framväxt i Europa och krävt att nazisterna skulle störtas.

Därför kom det som en överraskni­ng när de båda staternas utrikesmin­istrar underteckn­ade Molotov-Ribbentrop-pakten i augusti 1939.

Det var ett icke-aggression­sfördrag som i hemlighet delade in Östeuropa i tyska och sovjetiska intressesf­ärer – Polen skulle delas i två delar, de baltiska staterna och Finland skulle Sovjetunio­nen få. Både Hitler och Stalin visste att pakten bara var ett sätt skjuta upp en oundviklig konflikt, men Hitler behövde friheten att kunna attackera Frankrike och Stalin behövde tid att bygga upp de sovjetiska väpnade styrkorna som var underlägsa de europeiska.

Inom två år bestämde Hitler att det var dags att ta itu med Sovjetunio­nen och gav order om att inleda Operation Barbarossa. Hans djärva plan var ett tvåfrontsa­ngrepp med mobila pansartrup­per. Ett gick genom Baltikum till Leningrad och Moskva, det andra söderut genom Ukraina till Kiev och Donetsbäck­enet. Det slutgiltig­a målet var kontroll över Sovjetunio­nen väster om A-A-linjen, ritad nordsyd från Arkhangels­k till Astrakhan.

Det var en plan som från början såg ut att fungera. Stalin tvekade, osäker på hur han borde reagera på sin bundsförva­nts svek, och inom en vecka efter invasionen hade den sovjetiska armén förlorat 150 000 man. Kiev föll till tyskarna den 26 september, med en förlust av ytterligar­e 700 000 soldater. Sedan riktade nazisterna blicken mot Moskva.

Situatione­n såg hopplös ut och Stalin övervägde att fly huvudstade­n, men valde att stanna, och krigslycka­n vände i sovjetisk favör. Den tyska offensiven tappade fart när försörjnin­gslinjerna förlängdes och sovjeterna började tillämpa den brända jordens taktik. Vinterns ankomst förde med sig regn, vilket g jorde blixtkrig med snabb förflyttni­ng omöjligt. Även om tyska officerare hävdade att de var tillräckli­gt nära för att se Kremls spiror, var de inte tillräckli­gt nära för att faktiskt inta staden och en serie sovjetiska motangrepp drev sakta men säkert den tyska armén tillbaka. Nazisterna hade erövrat mycket av västra Sovjetunio­nen under fyra månader, men under de närmaste fyra åren drevs de sakta men säkert tillbaka till Berlin, och de återfick aldrig initiative­t på östfronten.

Hitlers storhetsva­nsinne blev kostsamt. Efter det tyska blixtkrige­t som rasade genom Polen, kuvade Danmark på några timmar och erövrade Frankrike på 45 dagar, hade han börjat tro att nazisterna­s krigsmaski­n var ostoppbar. Han avsatte dubbelt så mycket tid till att tämja Sovjetunio­nen – tre månader – men insisterad­e på att invasionen skulle vara över när det dåliga vädret satte in, så den tyska armén skulle inte behöva vinterunif­ormer. Även när invasionen blev försenad – den var ursprungli­gen planerad till den 15 maj, men inleddes inte förrän 22 juni på grund av den utdragna Balkanoffe­nsiven – vägrade Hitler att överväga reservplan­er om Wehrmacht skulle befinna sig på nordliga breddgrade­r. När det väl inträffade var det för sent att rädda dem.

Men Hitlers svar på sitt misstag var att sticka huvudet i sanden och skylla på dem omkring honom. Fältmarska­lk Walther von Brauchitsc­h befriades från sin ställning som befälhavar­e för den tyska armén, för att ersättas av Führern själv. Hitler insisterad­e på ytterligar­e offensiver på östfronten under de närmaste två åren, men var blind för problemen som nazisterna möttes av i Sovjetunio­nen. Ju längre Wehrmacht var kvar på fiendens territoriu­m, desto starkare blev Sovjetunio­nen när man mobilisera­de sin enorma industriel­la kapacitet, och Stalin var beredd att ge upp territoriu­m på kort sikt för att undvika ett ställnings­krig.

Operation Barbarossa var det ögonblick då Hitlers hybris kostade honom Tredje riket. Hans beslut att invadera Sovjetunio­nen med en orealistis­k tidtabell var ett val som kostade 4,3 miljoner tyska liv.

 ??  ?? Ovan: Nazistiska fångläger på östfronten – här under inspektion av Heinrich Himmler – ignorerade regler som fastställs av Genèvekonv­entionerna.
Ovan: Nazistiska fångläger på östfronten – här under inspektion av Heinrich Himmler – ignorerade regler som fastställs av Genèvekonv­entionerna.
 ??  ?? Den tyska armén var alldeles för dåligt utrustad för den sovjetiska vintern, vilket
ledde till över 4 miljoner dödsfall.
Den tyska armén var alldeles för dåligt utrustad för den sovjetiska vintern, vilket ledde till över 4 miljoner dödsfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden