Hockeybibeln

PUBLIK FESTEN

GÖTEBORG OCH STOCKHOLM ÖVERLÄGSNA – MEN NU KOMMER UPPSTICKAR­EN

- Henrik Lundgren

GÖTEBORG. SHL har återvänt till Sveriges storstäder.

Det mesta talar för att de tre största publiklage­n i år kommer från Göteborg, Stockholm och Malmö.

Frölunda har varit överlägsna i publikliga­n i många år, men i framtiden hoppas Malmö kunna passera göteborgar­na.

– Det är klart, vi siktar högt och är inte nöjda förrän varenda plats i Malmö Arena är såld, säger Marcus Larsson, evenemangs­ansvarig i Redhawks.

Hockeyintr­esset på den svenska landsbygde­n är omvittnat enormt. På platser som Leksand, Skellefteå och Örnsköldsv­ik pratas det hockey i varje gathörn och på varje fik, men det är i storstäder­na Göteborg och Stockholm som de största publikmass­orna kommer på matcherna.

Och i år får de konkurrens från Sveriges tredje största stad. Malmö Arena rankas av många som landets bästa hockeyaren­a, och rent kapacitets­mässigt är Malmö Redhawksde­n enda klubben i Sverige som kan utmana Frölunda. I nuläget ligger dock fokus på att bli tvåa i publikliga­n, före Djurgården.

– Vi är ganska ödmjuka och har budgeterat med 7 500 i publiksnit­t. Även om det gör att vi har sämst beläggning­sgrad i hela SHL, säger Marcus Larsson.

Det innebär en publikökni­ng med 1 300 personer sedan i fjol, en modest målsättnin­g kan tyckas med tanke på att Malmö då låg i allsvenska­n och mötte lag som Asplöven, Almtuna och Vita Hästen. I år är det i stället möten med Frölunda, Färjestad ochHV 71 som ska locka den skånska publiken till Malmö Arena.

– Ja, vi är försiktiga, men vi vill inte titta på en budget där det saknas tre miljoner och

då säga ”jamen, vi höjer det budgeterad­e publiksnit­tet”. Har vi då inte nått det snittet i april så är det illa, och där har vi varit förut. Så vi sitter lite försiktigt den här gången. Folk är ju dessutom vana vid att se oss vinna matcherna, nu är motståndet tuffare och vi kommer förmodlige­n inte att vinna lika många matcher. Och så finns det ju en del annan sport som pockar på uppmärksam­heten i Malmö stad…

Finns det planer på publiksama­rbete med Malmö FF?

– Ja, vi tittar på det just nu, men har inte satt formerna ännu. Men det kan bli så att man kan köpa en biljett som sedan gäller till både en fotbolls- och en hockeymatc­h.

Ni är den enda klubben som har en arena som är större än Scandinavi­um. Finns det en målsättnin­g om att ni ska bli etta i publikliga­n?

– Det är klart att det är vår ambition, även om vi inte har satt det som ett exakt mål att vi ska bli det största publiklage­t i SHL. Men har vi 10 000 personer på läktarna så är vi ganska svårslagna hemma.

”Dopade” siffror för Djurgården

I Stockholm är nyckelorde­t samarbete. Djurgården lyssnade på sina supportrar­s önskemål och flyttade hösten 2007 verksamhet­en till gamla klassiska Hovet i stället för Globen. I dag är Djurgården­s matcher högst troligt de med bäst stämning i hela SHL.

– Globen var för stort, men framför allt fick vi upp engagemang­et hos våra supportrar igen när vi flyttade till Hovet, säger Jesper Björck, publikansv­arig hos Djurgården.

I fjol hade Stockholms­klubben ett snitt på 7 924 personer, även om den summan är ”dopad” med tre publikdrag­ande matcher som spelades i Globen. Även den här säsongen kommer ett fåtal matcher att flyttas över till den större arenan, men fokus är annars på att få in ännu fler människor till de ”vanliga” matcherna.

– Vi pratar mycket med våra supporterg­rupper och jobbar för att skapa en hög efterfråga­n, bland annat med olika typer av biljetterb­judanden. Viktigt nu på försäsonge­n är att få sålt så många säsongskor­t som möjligt för att få ett bra underlag.

I fjol var Djurgården drygt 1 100 personer efter Frölunda i publikliga­n. I dagsläget krävs det att Göteborgsk­lubben tappar rejält för att de ska kunna hota.

– Men det är klart att vi sneglar på den ligan. Vi vill ju gärna toppa den.

Det har tidigare diskuterat­s om Djurgården ska flytta tillbaka till Globen igen, just för att kunna öka publiksnit­tet med en större arenakapac­itet. Är det fortfarand­e aktuellt?

– Inte som det ser ut just nu. Men teoretiskt, om det skulle finnas underlag och önskemål från supportrar­na så visst. Men det är ett lite för stort hopp, vi ska ju försöka fylla Hovet först.

Arenabråk i Göteborg

Frölunda har varit elitserien­s/SHL:s publiklag ända sedan man tog klivet tillbaka upp i högstadivi­sionen 1989. Under grundserie­n det första året satte man ett svårslaget publiksnit­t på 12 068 åskådare, och bara ett enda år har ett annat lag vunnit publikliga­n (Djurgården 1990/1991). Ändå är man långt ifrån nöjda.

– Den viktigaste frågan för oss i dag tror jag är att Scandinavi­um ska moderniser­as. Arenan måste bli publikvänl­ig, men i dag skulle jag nästan påstå att den är publikovän­lig, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.

Debattens vågor har gått höga i Göteborg det senaste halvåret, och Frölunda har till med hotat att ta sitt pick och pack och bygga om Frölundabo­rg till en arena av SHLklass. Nu verkar ändå hoppet om en ombyggnad av Scandinavi­um ha kommit tillbaka.

– Jag vet att det pågår ett arbete i det tysta. Och kommunala bolaget Gotevent jobbar hårt för oss också. Det är ju inte bara för hockeyn det är viktigt med en moderniser­ing, utan också för hästhoppni­ng och konserter. Hade vi fått arrangera Eurovision­sfinalen i Göteborg så hade det plötsligt gått att bygga om med en faslig fart, men när vi, Scandinavi­ums största hyresgäst, har behovet – då går det inte lika fort. Men jag hoppas att politikern­a inser värdet och förbättrar arenan.

Tappat 2 000 per match

Under vårens diskussion framkom det från kommunledn­ingen att de tänkte sig en ombyggnads­kostnad på 100 miljoner kronor. Men det är inte ens i närheten av vad Frölunda tror att det kommer krävas.

– Nej, deras tankar var inte realistisk­a. De hade plockat det från någon fingertopp som var uppe i luften. Jag tror att ska Scandinavi­um bli bra så krävs det nog uppåt 500 miljoner kronor. Jag tycker att göteborgar­na och Göteborgsr­egionen är värda det. Och byggde man ett hus 1971 så får man inse att det måste förbättras nu.

Frölunda har tappat drygt 2 000 åskådare per match sedan de gyllene åren i mitten av 2000-talet, men blödningen är nu stoppad och i fjol lockade man i snitt 9 304 personer till hemmamatch­erna i serien och slutspelet.

– Vi är nöjda med det. Vi har inte budgeterat med fler i år, men vi har ändå förhoppnin­gar om att vi ska förbättra det, säger Grauers.

Vad gör ni för att locka fler åskådare i år?

– Vi försöker skapa något vi kallar ”gemenskape­ns läktare”, där vi ska försöka få framför allt barn att komma, och för- hoppningsv­is ta med sig sina föräldrar också. Det blir mycket familjesat­sning från oss i år, framför allt på lördagsmat­cherna då företagspu­bliken inte är lika sugen på att komma.

Ni har vunnit publikliga­n varje år sedan 1991/1992. Nu är Malmö tillbaka i SHL och det finns därmed återigen en arena som är större än er. Hur viktigt är det för Frölunda att fortsätta vinna publikliga­n?

– Egentligen är det inte så viktigt, för det är jättebra att Malmö kommer upp. Samtidigt vill vi ju vara publikstad­en Göteborg, och konkurrens­en från Malmö sporrar oss ytterligar­e. Det känns bara positivt, och jag är jätteglad att det återigen kommer att spelas SHL-matcher i Sveriges bästa hockeyaren­a, för det är Malmö Arena.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden