Hockeybibeln

DIF:S NYA PROJEKT

”SKA BYGGA ETT DJURGÅRDEN FÖR FRAMTIDEN”

- Johan Linderstam

Det är rent fascineran­de hur fort trender kan vända och känslor få nytt liv. Våren 2013 lommade trots allt Djurgården­s spelare ut i Hovets innandömen efter 3– 5 mot Örebro i play off-seriens sista match och missade därmed chansen att nå kvalserien, och där och då var det samtidigt en historisk epok som gick i graven. Rutinerade fanbärare som Christian ”Fimpen” Eklund, Jimmie Ölvestad och Kristofer Ottosson tackade för sig efter att tillsamman­s ha gjort över 2 000 matcher för klubben och om identitet sitter i både blod och väggar så tappade Djurgården en del av sin just där.

Men drygt två år senare är man på god väg att skaffa sig en ny och det är ett faktum som blir uppenbart när man besöker en försäsongs­träning med laget och känner hur pulsen vibrerar – av ungdom. Där finns förvisso profiler som Mikael Tellqvist och fixstjärno­r som Patrick Thoresen, men där finns framför allt det överflöd av ynglingar som ska ta Djurgården in i framtiden. I dagens Dif-trupp är över tjugo spelare födda på 1990-talet och en hårt arbetande 25-åring som Henrik Eriksson kan med ett stort skratt bara kallt konstatera att han plötsligt känner sig gammal.

– Vi har ett otroligt ungt lag som kryddats med en hel del erfarenhet och det är väldigt spännande att få vara en del av det. Det känns som att vi har alla förutsättn­ingar som krävs, säger han.

”Är ett stort hedersuppd­rag”

– Då var det riktigt oroligt. Oroligt när en massa olika tjänster i klubben tvingades sägas upp, oroligt i laget med vilka spelare som skulle få bli

kvar, oroligt i största allmänhet. Men på något sätt har alla slutit sig samman och vi har faktiskt kommit stärkta ur det i dag. Nu andas vi morgonluft!

Henrik Eriksson symboliser­ar samtidigt själv den förändring som Djurgården just nu är inne i.

Sedan Joakim Eriksson hängt upp skridskorn­a på hyllan i våras fick Henrik Eriksson ta över kaptenskap­et och det är med historien som facit en ganska anmärkning­svärd utnämning. Djurgården­s förre kapten föddes 1976, Timmy Pettersson som hade C:et på bröstet innan det 1977 och den nuvarande centralfig­uren såg alltså ljuset i Västerhani­nge så sent som 1990. Vid sin sida, som assisteran­de kaptener, har han dessutom de båda 24-åringarna Alexander Fällström och Markus Ljungh.

– Det är ett väldigt stort hedersuppd­rag som jag är beredd att ta på absolut största allvar. Jag har varit kapten under pojklagsår­en och under juniortide­n, och trivs med ansvaret.

– Det är speciellt, men han har så pass bra känsla för vad som är jobb och vad som är kompisrela­terat. Han har ett väldigt bra spelsinne och full förståelse för olika situatione­r.

”Föryngrat de erfarna”

Det är på alla sätt väldigt speciellt för Joakim Eriksson också. Den ödmjuke och pratglade 39-åringen är på alla sätt djupt delaktig i Djurgården­s förvandlin­g i sin nya roll som sportchef, ett ansvarsomr­åde han delar med Thomas Johansson. Så i stället för att vara en av seriens äldsta spelare är Eriksson nu en av de många unga och spännande ledare som tagit sig in i SHL på senare år och han har redan satt sin prägel på både spelartrup­pen och klubbens framtidsvi­sioner. Han förklarar: – Skillnaden nu mot tidigare år är att vi har föryngrat de erfarna spelarna med ett antal år. Jag och Micke Holmqvist, som också lade av nu, var båda 35 plus, men nu är de äldre och mer rutinerade spelarna mer i den ålder där de fortfarand­e peakar. Vi har haft många unga spelare ett par år, där skiljer vi oss inte så mycket, men de som leder laget och som står

Det nya Djurgården? Det unga Djurgården.

Flera rutinerade profiler har lämnat klubben de senaste åren och nu känner sig plötsligt en kille som Henrik Eriksson gammal. Och då är han alltså 25 år. – Förra året var ett överlevnad­sår, men nu ska vi bygga ett Djurgården för framtiden, säger klubbens nye lagkapten.

för erfarenhet och rutin är 30 till 33 i dag. De är kanske på sensommare­n av sina karriärer, inte på hösten eller vintern som tidigare, och det ger oss en klart bättre ålderskemi.

”Alla tittar på Skellefteå”

Joakim Eriksson har ena ögat på en av Djurgården­s juniormatc­her medan vi pratar och det är på inget sätt en förvånande sysselsätt­ning med tanke på hans nya jobb. Flera spelare ur de egna leden har de senaste åren tagit klivet in i Djurgården­s atrupp och man måste nästan nypa sig lite surrealist­iskt i armen när man ser en sån som Adam Ollas Mattsson, som kom till klubben från Värmdö som 14-åring. Å ena sidan stor som en ladugårdsv­ägg och med en fysik värdig en defensive end i amerikansk fotboll, men å andra sidan en pojke som nyss fyllde 19 år och som verkligen ser lika ung ut som han faktiskt är.

Och då är det värt att tillägga att han, liksom lika unge Andreas Englund, redan hunnit lägga en hel SHL-säsong till handlingar­na. Något som talar för än större talangmäss­iga kliv nu, men Joakim Eriksson protestera­r lätt och flikar in att en jämn kurva uppåt både är svår att beställa och styra över.

– Utveckling i hockey är som aktiemarkn­aden. Den går uppåt över 30 år, men det är aldrig en spikrak väg uppåt. Det är mer som ett böljande hav och det är samma med unga spelare. I längden går de uppåt, men ibland tappar de och tränar ner sig, men sedan får de en skjuts uppåt och tar då ännu större kliv. Men vi har så många spelare som är väldigt tidigt i karriären och det är svårt att få alla att utvecklas i samma takt. Där har vi en stor utmaning, säger han.

Det var inte lika muntert bara för ett par år sedan.

Hur är det att plötsligt ha din gamla kapten som ny sportchef?

Det känns som att Djurgården varit i ganska stor förändring under ett par år. Vilken klubb vill ni vara och vilken hockey vill ni spela?

– Jag och Thomas (Johansson) har tillsamman­s satt en vision om Djurgården som förening och det vi har fokuserat mycket på är spelvision­en, där befinner vi oss mycket just nu. Hur vi vill förändra hur vi spelar. Det är inga hemlighete­r. Som alla lag vill vi i större mån ha pucken än vad vi jagar pucken och det innebär en massa detaljer som vi utvärderar. Men i stora drag handlar det om att ha pucken mer än

motståndar­en och det är en spelfiloso­fi som även ska genomsyra våra juniorlag.

Det låter inte som en quick-fix.

– Det är en stor omstruktur­ering, men det har också blivit lite urvattnat här de senaste tio åren. Så vi har tagit tag i vad som ska gälla och vad det ska innebära och det är jättekul och jättespänn­ande, men det är inget arbete som blir färdigt under en höst. Det kommer att ta tid, men det är jäkligt kul och utmanande att få vara med här i inlednings­fasen.

Skellefteå har haft en liknande spelmässig röd tråd genom hela sin organisati­on ett längre tag som gjort dem väldigt framgångsr­ika. Har ni tagit intryck där?

– Jag tror att alla lag tittar på Skellefteå. De är riksledand­e och vi måste ta oss förbi dem om vi vill bli bäst. Man jagar alltid den bäste. Så vi tar efter vissa saker där, men andra saker ska vi göra annorlunda.

En dröm att flytta ”hem”

Joakim Eriksson vill dock ogärna dissekera detaljerna här, men både han och Djurgården­s nya lagkapten är inne på samma linje när det kommer till vad som faktiskt kan göra klubben till en bubblare redan nu. Ödmjukhet, erfarenhet, harmoni och vassa spetsspela­re som de båda nyförvärve­n Tomi Sallinen, 26, och Patrick Thoresen, 31, som nu återvänt till Stockholm och Djurgården efter nio säsonger i Nordamerik­a, Schweiz och Ryssland.

Båda är förstås rena klassforwa­rds – och båda är i en bra ålder.

– Förra säsongen var den första i SHL för många av oss, men vi lyckades växa in i kostymen och höll oss kvar. Och nu kommer vi att bli ännu bättre. Vi har ett ungt, men ändå erfaret, lag med många spelare som har arbetat tillsamman­s länge och så kan vi krydda det med Thoresen, Sallinen, Tellqvist, Sörensen... Det är en riktigt bra mix. Och Thoresen verkligen lyser det pondus om! Han är beredd att göra jobbet varje dag, så det är en kanonkille som vi har fått in i gruppen, säger Henrik Eriksson.

Det tycks onekligen vara det. Norrmannen har gjort över hundra matcher i NHL och under de sex senaste säsongerna, som tillbringa­ts i KHL, har det blivit fenomenala 282 poäng på 292 matcher från Patrick Thoresens klubba och det gör honom till den femte bästa poänggörar­en i ligans historia (endast slagen av Sergej Moziakin, Aleksandr Radulov, Danis Zaripov och Aleksej Morozov). Dessutom har han vunnit Gagarin Cup två gånger – 2011 med Salavat Julajev Ufa och 2015 med SKA St Petersburg – och 31-åringen hade uppenbarli­gen alla möjlighete­r i världen att stanna kvar i Ryssland och fortsätta stapla stålarna på hög, men i stället beslutade Thoresen redan tidigt i våras, av familjeskä­l, att lämna Ryssland för antingen Sverige eller Schweiz.

Och ja, till slut föll alltså valet på en återkomst till klubben där karriären en gång tog fart på allvar och det i en ålder där han fortfarand­e har väldigt mycket kvar att ge. Själv förklarar Thoresen sitt beslut att flytta ”hem” så här:

– För mig och min familj är det en dröm. Vi älskar Stockholm och jag känner att Djurgården gav mig chansen för tio år sedan, att de ville satsa på mig. Nu vill jag ge något tillbaka och hjälpa klubben att bli vad den en gång var – ett lag i toppen.

Blivit ödmjuka sedan raset

Ord som givetvis är poesi för någon med Joakim Erikssons arbetsbesk­rivning.

– Patrick är alla sportchefe­rs våta dröm. Han kommer hit för att han vill ge något tillbaka. Det handlar inte om hur mycket pengar man ska ha, utan om att driva klubben framåt, säger 39-åringen.

Thoresen är bara 31 och har flera kanonsäson­ger i KHL bakom sig. Hur fick ni egentligen hit honom redan nu?

– Han har en väldigt fin uppfattnin­g om Djurgården efter de första åren av hans karriär och ville ha ett miljöombyt­e. Ge tillbaka. Vi har från vår sida försökt att skapa en så bra trivsel som möjligt, det är något vi kan erbjuda, och det var en fantastisk tajming på hela läget just nu.

Det svänger, som sagt, för det hade inte varit lika bra tajming för bara något år sedan. För drygt tre år sedan åkte Djurgården ur SHL, för två år sedan misslyckad­es man med att kvala sig tillbaka, men för lite mer än ett år sedan gick man upp och efter att i våras ha hållit sig kvar, med marginal, flödar nu i stället optimismen. Ekonomin är under kontroll, den nya organisati­onen har satt sig efter några säsongers kaos och framtiden känns plötsligt väldigt ljus.

Kapten Henrik Eriksson, som suttit kvar i Dif-karusellen från den dystra omstarten i Hockeyalls­venskan till framtidstr­on som präglar klubben i dag, kan bara humma instämmand­e.

– Ja, det här är en förening som varit på botten och som därefter blivit ödmjuk och öppensinna­d. Det känns som att det i dag finns en plan B om allt skulle gå åt pipsvängen och den planen saknades tidigare. Första året i Allsvenska­n var det mycket konstgjord andning och vi fick leva i en verklighet som man inte trodde var möjlig, men i förlängnin­gen har det bara varit till stor nytta för oss som klubb att ha gått igenom det här. Vi har lärt oss, säger han.

”Ett inspireran­de läge”

Det är en ganska stimuleran­de båt att sitta i just nu, va?

– Verkligen! Förra året var ett rent överlevnad­sår, men vi lyckades hålla oss kvar. Nu är i stället målsättnin­gen att vi ska bygga ett Djurgården för framtiden. Ett lag som är med och tävlar.

Han som både snurrar cementblan­daren och håller i hammare och spik andas samma optimism även han, speciellt med tanke på hur renovering­en gått hittills:

– Vi har adderat skicklighe­t på många positioner och är ett bättre lag nu än förra året. Vi är inte kompletta på något sätt, men vi har en spännande, ung och utveckling­sbar trupp med en hel del klass. Det är ett inspireran­de läge att befinna sig i, säger Joakim Eriksson.

Du återvände själv till Djurgården för två år sedan, strax efter att man misslyckat­s under sin första säsong i Allsvenska­n. Vilken skulle du säga är den tydligaste skillnaden mellan nu och då?

Den unge sportchefe­n funderar ett kort ögonblick, sedan säger han:

– För att ge en bildlig förklaring… Då hade Djurgården kraschland­at i lejongrope­n, men nu har vi kravlat oss upp ur den och börjat titta vart vi ska springa. Nu gäller det bara att springa åt rätt håll och inte fel.

 ?? Foto: PETER WIXTRÖM ?? Henrik Eriksson är den 25-årigekapte­nen som känner sig gammal i en trupp som
genomgått en rejäl föryngring.
Foto: PETER WIXTRÖM Henrik Eriksson är den 25-årigekapte­nen som känner sig gammal i en trupp som genomgått en rejäl föryngring.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: PETER WIXTRÖM ?? DÅ KAPTEN – NU SPORTCHEF Joakim Eriksson hängde skridskorn­a på hyllan i våras och lämnade över kaptensska­pet till Henrik Eriksson för att i stället bli sportchef. I sin nya roll har han påbörjat en föryngring av truppen och även fått in stjärnan...
Foto: PETER WIXTRÖM DÅ KAPTEN – NU SPORTCHEF Joakim Eriksson hängde skridskorn­a på hyllan i våras och lämnade över kaptensska­pet till Henrik Eriksson för att i stället bli sportchef. I sin nya roll har han påbörjat en föryngring av truppen och även fått in stjärnan...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden