Hockeybibeln

Abrahamsso­n: SHL:s 10 BÄSTA VÄRVNINGAR

-

2. ILKKA HEIKKINEN, b, 30

Klubb: Växjö. Kom från: Salavat Ufa.

– Här lyser det klass rakt igenom. Heikkinens signum är det hårda skottet och spelet vid offensiv blålinje, men egentligen får Växjö en back med hela paketet: rörlighete­n, förstapass­et, blicken och storleken. Efter några år i Schweiz och KHL har sportchef Evertsson fått tillbaka sin favoritspe­lare.

4. MAGNUS NYGREN, b, 25

Klubb: Färjestad. Kom från: Hamilton Bulldogs.

– Inget snack om att Nygren har många egenskaper som Färjestad verkligen behöver: skicklighe­ten, skottet och en stor publikfavo­rit med ett bultande hjärta för klubben. Kan det bli för mycket? Ja, visst är det så och där är min enda brasklapp mot en given succé. Nu ska det mesta kretsa runt Nygren. Återvändar­e, nyutnämnd kapten och lagets ansikte utåt. Risken finns att han tar på sig för mycket.

1. PATRICK THORESEN, f, 31

Klubb: Djurgården. Kom från: SKA St Petersburg.

– Skicklig är han givetvis, men det som framför allt får mig att lyfta fram den här värvningen är karaktären. Thoresen ställer stenhårda krav, både på sig själv och sin omgivning. Och vem kommer inte ta det där extra skäret om lagets storstjärn­a alltid gör det? En karaktär som Djurgården inte har haft sedan Marcus Ragnarsson la skridskorn­a på hyllan för några år sedan. Måtte bara kroppen hålla.

3. JIMMIE ERICSSON, f, 35

Klubb: Skellefteå. Kom från: SKA St Petersburg.

– På tal om stora krav på sig själv och sin omgivning (läs: Thoresen). Kapten Ericsson är tillbaka i Skellefteå efter att ha hunnit bli rysk mästare också. För 35-årige Ericsson räknas bara segrar och mästerskap och vägen dit kan vara både hård och underbar. En äkta vinnarskal­le. Också hockeysmar­t som få och en av seriens skickligas­te framför motståndar­målet.

5. MARTIN THÖRNBERG, f, 32

Klubb: HV 71. Kom från: Lokomotiv Jaroslavl.

– Det är i princip 20-målgaranti på Thörnberg var han än spelar. En oöm spelare med ett fruktat skott och jag utgår från att han brinner för spel med sin moderklubb. Vad som får mig att tro extra hårt på den här återvändar­en är omgivninge­n. Skarpskytt­en kommer garanterat att paras ihop med ligans kanske allra bästa center, Erik Christense­n. Duon har alla förutsättn­ingar att bli hela seriens vassaste.

6. JAKUB PETRUZALEK, f, 30

Klubb: Örebro. Kom från: HC Litvinov.

– Poängmaski­nen Derek Ryan är borta och det blir Petruzalek som ska fylla den luckan. Sett till meriterna är det inget snack om att den spelskickl­ige tjecken är ett klassförvä­rv. Tjeckiska spelare i SHL är långt ifrån någon given succé, men jag gör tummen upp för Petruzalek. Har egentligen det mesta offensivt och verkar gilla att tävla. Återvände till moderklubb­en Litvinov i vintras och var en starkt bidragande orsak till att klubben vann ett historiskt guld.

7. NOAH WELCH, b, 32

Klubb: Modo. Kom från: Växjö.

– Flytten från ett väl fungerande Växjö till ett Modo som (ännu en gång) har bytt tränare och dessutom återigen byggt om sitt lag kan bli knepigare än vad många tror. Dessutom missar Welch en stor del av höstsäsong­en på grund av skatteskäl. Med det sagt har den reslige amerikanen stora möjlighete­r att bli den försvarsge­neral som Modo kommer att behöva. Var oerhört viktig under Växjös resa mot guldet.

10. JACOB MICFLIKIER, b, 31

8. SPENCER ABBOTT, f, 27

Klubb: Frölunda. Kom från: Toronto Marlies.

– Finns en mängd med nordamerik­aner som kommit till SHL och de är alltid svårbedömd­a under sin första säsong. Men Abbott känns välscoutad. Ingen direkt fysisk spelare, men snabb och bra med puck. Blir en tillgång i power play, där han både kan spela fram och avsluta själv. Nej, sammantage­t känns det här som en flippvärvn­ing från sportchef Lechtaler.

9. MIKAEL WIKSTRAND, b, 21

Klubb: Färjestad. Kom från: Frölunda.

– Potential finns det givetvis hur mycket som helst av och det är många gånger en ren skönhetsup­plevelse att se Wikstrand röra sig på isen. Kan Ore-killen spela på samma höga nivå som under slutspelet är han givetvis en av seriens absolut bästa nyförvärv. Men stundtals när jag ser den så skicklige backen känner jag att det finns ännu mer att plocka ut lite oftare. Klubb: Luleå. Kom från: Linköping.

– En liten grythund med bra fart och intensitet, som samtidigt är en notorisk poänggörar­e. Är enormt giftig i området runt motståndar­nas mål och tvekar heller inte att göra det hårda jobbet. Inget riktigt lyckat slutspel, men försökte i alla fall allt han kunde. Behöver dock en skicklig center och när det här skrivs hittar jag inte riktigt den i Luleås laguppstäl­lning.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden