Hockeybibeln

”NU ÄR VI MED OCH HUGGER”

19 ÅR SEDAN SIST – DÅ DOFTAR DET GULD OM LULEÅS SATSNING

- Text: Henrik Lundgren

Det har snackats SM-guld, offensiv hockey och stjärnbest­rödd trupp.

Men var tar Luleås adelsmärke, den tuffadefen­siven, vägen?

– Ja, den har ju inte försvunnit. Vi har bara tänkt krydda med det offensiva tänket, säger veteranen Karl Fabricius, 32.

Är det något som Luleå har stuckit ut med speciellt de senaste säsongerna så är det defensiven. Den tuffa, hårda, cyniska defensiven. Och så det gigantiska hjärtat, som har hjälpt spelarna att täcka ett extra skott, ge en extra tackling och ta de där sista skären i varje byte.

Men det har gjort att man tvingats ge avkall på offensiven. I fjol var det bara Leksand som gjorde färre mål än Luleå. Hemmapubli­ken i Skellefteå Kraft Arena fick i snitt bara se 2,3 mål per match från favoritlag­et. I power play var det ännu värre, bara 13 procent av de numerära överlägena resulterad­e i mål. Tjugo power playmål var exakt hälften så många som HV 71 lyckades få in.

Därför har den stora satsningen i sommar främst riktat in sig på offensiven.

– Mycket av det som vi har byggt upp under flera år är det vi står för. Det defensiva, tuffa spelet. Det har följt med Luleå i många år. Men vi känner ju att det har behövts en starkare offensiv, och därför har vi förstärkt med såna spelare. Vi har fått in offensiv skicklighe­t, power play-spelare, säger Karl Fabricius.

Får inte glömma hylla det enkla

32-åringen inleder nu sin elfte säsong i Luleå och har i sommar stått med dörren på vid gavel för att välkomna nyförvärv efternyför­värv. Han är också en av dem som ska se till att det ”gamla” Luleå inte glöms bort.

– Vi hoppas ju att det ska gå att kombinera det defensiva med det offensiva spelet. Det återstår ju att se, men självklart ska det gå

”Att täcka ett skott eller få pucken ur zon kan vara lika viktigt som en målgivande passning”

att göra det. Det handlar om att få alla att förstå vad det handlar om. Tufft, hårt, defensivt spel är något som alla kan hjälpa till med på den här nivån.

Ni har spelat med Luleåhjärt­at tidigare år. Det låter enkelt att göra, men hur får ni nyförvärve­n att göra så också i fortsättni­ngen?

– Det är något som vi pratar om dagligen. Att täcka ett skott eller få pucken ur zonen kan vara lika viktigt som en målgivande passning. Att hylla det enkla lite grann. Det är ett dagligt arbete, defensiven är ju det som vi har mest fokus på, för fungerar det så kommer det offensiva spelet också. Vi har så många skickliga spelare i laget som har det i sig naturligt, så att om alla bara gör jobbet utan puck så kommer oftast offensiven via puckvinste­r och sådant.

Offensiva nyförvärv i truppen

Luleå har förstärkt rejält. Tio nyförvärv har hämtats in, och i princip samtliga är offensivt lagda spelare.

Vad tycker du om er satsning?

– Otroligt spännande. Jag tycker det är riktigt roligt, jag känner att Luleå numera kan vara med och slåss om etablerade spelare som redan gjort starka SHL-säsonger. Tidigare var vi en bra klubb på det sättet att vi kunde hitta skickliga spelare i Hockeyalls­venskan, eller i andra mindre ligor. Spelaresom andra klubbar inte trodde så mycket på, dem gav vi chansen. Men nu är vi med och hugger på de etablerade stjärnorna och jag tycker det är otroligt roliga steg som klubben har tagit de senasteåre­n.

Och nu pratas det om SM-guld överallt i Luleå, inklusive hos er spelare och hos ledningen.

– Ska du vinna ett guld så måste du också våga se dig själv där. Jag tycker det är fegt att inte säga det. Alla etablerade klubbar slåss ju om SM-guldet, det är ju inget snack. Så varför ska man inte våga säga det?

Men ni har gått från att vara en klubb som slagits underifrån till att vara självutnäm­nda guldfavori­ter, nästan över en natt. Finns det någon risk att Luleåident­iteten försvinner?

– Hockeykart­an ritas ju om lite grann, det är betydligt större omsättning­ar på trupperna nu. Men det föreningen har stått för i alla år, det sitter i väggarna. Så det känns ganska glasklart tycker jag, och det är inget som jag är orolig över. Sedan har vi kvar ett gäng spelare som spelat många matcher i Luleåtröja­n, och vi har en otroligt god stämning här uppe.

Blir stoppad på stan

Det verkar råda guldfeber i Luleå. Betyder det att det snackas ännu mer hockey på stan nu?

– Ja, det kan man lugnt säga. Det är härligt. Hela sommaren har jag blivit stoppad på stan, det är många som vill diskutera och snacka hockey. Vädret har ju inte varit det bästa, så det är många som har längtat till hösten och hockeysäso­ngen.

Vad snackar de om?

– Det är ju många som är nyfikna på de nya spelarna. Och vår målsättnin­g. Sedan ser de flesta på matcherna också, så kvicka matchanaly­ser får man snabbt. Det är många experter i stan, och det är kul.

Lär du dig någonting?

– Haha … Jadå, man tar alltid till sig. Det som är bra i alla fall.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LADDAR OM ”Det är betydligt större omsättning på trupperna nu, hockeykart­an har ritats om”, säger Luleås Karl Fabricius. I fjol föll klubben mot Frölunda i kvartsfina­l, men i år hymlar ingen om att det är guld som gäller.
LADDAR OM ”Det är betydligt större omsättning på trupperna nu, hockeykart­an har ritats om”, säger Luleås Karl Fabricius. I fjol föll klubben mot Frölunda i kvartsfina­l, men i år hymlar ingen om att det är guld som gäller.
 ?? Foto: TT ?? Intresset från Luleåfanse­n är stort i år. ”Många är nyfikna på de nya spelarna”, säger Karl Fabricius.
Foto: TT Intresset från Luleåfanse­n är stort i år. ”Många är nyfikna på de nya spelarna”, säger Karl Fabricius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden