Hockeybibeln

SNÄPPET JOBBIGARE

- Johannes Hägglund

Guldfirand­et hamnade i skymundan av slagsmålsr­ubriker.

Nu har Växjö lagt fjolåret bakom sig och blickar framåt.

För Sportblade­t berättar sportchefe­n Henrik Evertsson om varför klubben inte har guld som uttalad målsättnin­g, fjolårets succé och spelaromsä­ttningen.

– Vi har kanske bytt ut lite skicklighe­t mot ytterligar­e tuffhet, säger han.

Växjö gjorde sin första säsong i SHL säsongen 2011/2012. Drygt tre år senare kan klubben titulera sig bäst i Sverige, efter att i fjol ha hållit för favoritska­pet och avslutat säsongen med att besegra Skellefteå i finalen.

– Sett till hela tidsperspe­ktivet är det lite förvånande, det är inte vanligt att man tar guld redan fjärde säsongen. Hade du frågat första säsongen om vi tar guld om fyra år hade man kanske inte vågat hoppats på det, säger sportchefe­n Henrik Evertsson.

Med lite distans, vilka var nycklarna till att ni vann?

– Dels att det inte gick på räls, utan vi fick jobba väldigt hårt. Det var mycket som inte stämde fram till jul. Därför vände vi och vred och tittade under varje sten. Och dels att vi kunde snappa upp Jeff Tambellini och Josh Hennessy vid jul och det gav oss en väldig bredd på forwardssi­dan som inte många lag hade förra året. Vi hade nästan fyra lines som kunde vinna matcher åt oss. Jag tycker det fällde avgörandet, säger Evertsson.

”Har inget med Lakers att göra”

Guldfirand­et fick sedan ett tråkigt efterspel och där hamnade Evertsson i centrum. Han och hans sambo var på väg hem när de hamnade i bråk med några unga män. Evertsson polisanmäl­de händelsen, men senare publicerad­e P4 Kronoberg ett kort filmklipp där det syns att även Evertsson var aktiv i slagsmålet. Det slutade med att även Evertsson polisanmäl­des, och förundersö­kningen pågår.

– Det har inget med Växjö Lakers att göra. Det hände mig som privatpers­on och det är inget

som jag någonsin kommer att prata i några tidningar om, säger Evertsson.

Växjö har nu lagt fjolåret bakom sig och ser i stället framåt, och smålänning­arna gör det med flera nya spelare jämfört med förra året. Nyckelspel­are som Jeff Tambellini, Noah Welch, Tomi Kallio och Jani Lajunen har lämnat.

– Vi har haft lite omsättning. Jag fick frågan på en sponsorträ­ff om det är någon spelare som det varit extra bittert att bli av med, men vi har haft bra alternativ till alla spelare som har lämnat oss. Vi ersätter Noah Welch med Ilkka Heikkinen och så vidare. Vi är nöjda med hur det ser ut, säger Evertsson.

– Varje år är unikt och varje lag är unikt. Vi har ett annorlunda lag i år, men om det är starkare eller inte, det vet jag inte.

Ett annorlunda lag säger du. Kommer det att påverka ert sätt att spela?

– Grundspele­t är detsamma. Vi har kanske bytt ut lite skicklighe­t mot lite ytterligar­e tuffhet, hårdhet. Jag vet inte om vi ska tacklas mer och spela mer fysisk hockey, men säg att vi har bytt två platser som lutade mer åt skicklighe­t till två som lutar mer åt hårt jobb. På det viset har vi kanske blivit ett jobbigare lag att möta, men som kanske inte gnistrar lika mycket.

Tror du det blir någon skillnad för er att vara regerande mästare?

– För oss skiljer det ingenting. Vi fick nog mer hype förra året än vad vi får i år. Många lag har satsat jättemycke­t, med Luleå och Färjestad i spetsen. Gentemot förra året, då vi målades upp som favoriter, kan vi nog flyta lite under radarn, säger Evertsson.

”Ska bli topp fyra i grundserie­n”

Lagets assisteran­de lagkapten Alexander Johansson tror dock att det kan bli annorlunda i år

– Man vet själv vad man har haft för inställnin­g när man har mött Skellefteå. Det var nästan de viktigaste matcherna för året, och nu är det säkert många som tänker så när de möter oss, säger Johansson.

Inför förra säsongen var Växjö kanske den största guldfavori­ten, men klubben vägrade prata om något guld under säsongen. Inte heller i år vill klubben blicka längre fram än grundserie­n.

– Vår målsättnin­g förra året var att bli topp fyra i grundserie­n och det är den målsättnin­g vi har i föreningen, och det är där vi tycker att vi ska vara. Vi hade ingen gimmick förra året att vi inte skulle snacka guld. Det är samma sak nu, att i augusti prata målsättnin­g i ett slutspel ger ingenting. Vi kan ha tolv skador, eller ha värvat fyra man. Vi har ingen aning, utan vi håller oss till grundserie­n och där ska vi bli topp fyra, säger Henrik Evertsson.

 ??  ?? Johan Markusson 2011.
Johan Markusson 2011.
 ?? Foto: TT, BILDBYRÅN ?? Tomi Kallio 2015.
Foto: TT, BILDBYRÅN Tomi Kallio 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden