Hockeybibeln

Ser inte något som får dem att lyfta just nu

- MATS WENNERHOLM

Det känns som Brynäs har sjunkit in i anonymitet­en efter SM- guldet och succén 2012.

Ut i tre raka kvartsfina­ler sedan dess och det jag minns mest från den gångna vintern är de tomma läktarna i Gavlerinke­n och rubriker om publikkris.

Men det var på hemmaplan.

Brynäs är fortfarand­e det lag näst Leksand som har mest fans ute i landet. På bortaplan snittade de näst bäst efter leksingarn­a. Klubben har kvar sin dragningsk­raft – men hur länge till?

Det får inte bli fler tiondeplat­ser som i fjol, då Brynäs tog sig till kvartsfina­l via 2– 1 i matcher i ” play in” mot Färjestad. Men jag ser inte något som ska få gästrikarn­a att lyfta den här säsongen.

Klubben gjorde en brakförlus­t på nära sju miljoner kronor 2014/ 2015 och det efter en förlust på 4,2 miljoner året innan. Sportchefe­n Stefan Bengtzén hade knappast någon sjö att ösa ur när han skulle värva nytt.

Nej, hoppet står till tränaren Thomas ” Bulan” Berglund och att lagets unga talanger lyfter sig ännu ett snäpp.

Kommer få bära laget ännu en vinter

” Bulan” fick fart på laget när han kom in i ett krisande Brynäs i fjol och bygger nu vidare på den hockeyfilo­sofi han och Jonas Rönnqvist stod för under sina år i Luleå. Det kan räcka en bit, men Brynäs är långt ifrån de bästa lagen i SHL. Däremot har de en av SHL: s bästa svenskar i Anton Rödin, som mycket välförtjän­t fått kaptensbin­deln nu när backen Niclas Andersén flyttat till Pittsburgh.

Rödin bar Brynäs i fjol, både som ledare på isen och med sina 40 poäng ( 19 + 21) och han kommer att få bära dem ännu mer i vinter.

Många har försvunnit ur fjolårstru­ppen och få nya ha kommit. Tjecken Petr Vrana är ny från Ak Bars Kazan, men när det gäller tjecker är jag skeptisk. De brukar sällan lyckas i SHL.

Däremot är backen Jonathan Pudas en bra värvning som Bengtzén hämtat från sin gamla klubb Karlskrona. Han var Karlskrona­s bästa back när de gick upp i fjol och är fortfarand­e under utveckling, 22 år gammal.

Men som helhet är Brynäs inget lag som imponerar.

Och med två nya lag i SHL är en ny tiondeplat­s en bättre placering än i fjol.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden