Hockeybibeln

Dif lyfter – borde göra detsamma med Hovet

- MATS WENNERHOLM

Är det någon spelare som ses som en frälsare inför den här säsongen så är det norrmannen Patrik Thoresen.

Han är tillbaka efter nio säsonger i NHL, Schweiz och KHL.

En av Europas bästa spelare och den hetaste hemvändare­n tillsamman­s med Jimmie Ericsson i Skellefteå. Två spelare som blev KHL-mästare tillsamman­s i SKA St Petersburg i våras. Självklart kommer han att lyfta Djurgården i vinter. Och inte bara han. Djurgården har handplocka­t sina nyförvärv med omsorg. Backen Linus Hultström fick ett genombrott i Leksand förra säsongen och är mästerlig offensivt. Finländare­n Tomi Sallinen, från samma Leksand, var dalalagets totalt sett bäste spelare i fjol. Och unge backen Robin Press från SSK har en potential som kan ta honom hur långt som helst.

På minussidan finns att veteranern­a Joakim Eriksson och Mikael Samuelsson är borta från isen. De var extremt nyttiga för laget i fjol. Nyckeln till att Djurgården slapp kvala.

Kommer ha den bästa hemmapubli­ken

Men totalt sett är Djurgården ett snäpp bättre på papperet och frågan är egentligen bara hur högt de kan lyfta från fjolårets niondeplat­s.

I ett SHL där många andra lag storsatsat tror jag inte det blir särskilt högt.

Två, tre placeringa­r är min gissning och ett ta en plats bland de sex som går direkt till en kvartsfina­l känns som ett högt satt mål.

Djurgården kommer att ta ett kliv, utan tvekan, men det kommer att ta ytterligar­e några år av lyckade värvningar innan stockholma­rna är ett absolut topplag igen.

Men Djurgården kommer fortsätta att ha SHL:s bästa hemmapubli­k. Hur det än går. Här kan vi tala om en sjätte spelare på Hovet. Det finns ingen publik som lyfter sitt lag mer än djurgårdsf­ansen, även om vi talar om gradskilln­ader jämfört med några andra lag.

De trogna fansen är en av klubbens största tillgångar och jag önskar bara att de hade en större och finare arena att spela i. Gamla Hovet glider bara längre och längre ner på stegen bland landets arenor och det är nästan skamligt att Stockholm ska ha en arena som knappt förändrats sedan 1963.

Efter 52 år är det dags att gå i pension.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden