Hockeybibeln

Talangsats­ningens pris: Fyra tunga tapp till NHL

- MATS WENNERHOLM

SHL: s grundserie har haft samma topplag två säsonger i rad. Etta Skellefteå, tvåa Frölunda. Skillnaden är att Skellefteå varit i SM-final fem gånger i rad, medan göteborgar­na inte hållit hela vägen.

Frölunda har haft en hög lägstanivå i grundserie­n, men när det verkligen gäller har inte rutinen eller den fysiska styrkan räckt till. Det är inte så konstigt när man har SHL:s yngsta lag.

Frölunda har ett överflöd i talang och utveckling­smöjlighet­er och att laget tog sig till SM-semifinal i våras får ses som en framgång efter två raka kvartsfina­lförluster.

Men att satsa på landets bästa juniorer har också sitt pris. Sedan förra säsongen har fyra av lagets största talanger försvunnit till NHL.

Tappet är kännbart, speciellt på backsidan där veteranen Christian Bäckman försvunnit, Erik Gustafsson gått till Chicago och Mikael Wikstrand, lagets bästa back i slutspelet i våras, valt att flytta till Färjestad. Centern Mathis Olimb är också ett tungt tapp, även om han hade en förmåga att försvinna i slutspelet.

Har värvat intressant

Däremot har Frölunda valt att lägga pengarna på en riktigt tung målvakt. Johan Gustafsson hade två suveräna säsonger i Luleå innan han försvann till Nordamerik­a och Minnesota Wilds organisati­on. Han hade ingen lysande farmarlags­säsong i fjol, men känns ändå som en given förstemålv­akt. Och jag har inte glömt de som finns kvar. Både Mattias Janmark och Andreas Johnson får vänta med NHL-spel och var landslagsm­ässiga redan i fjol. Nu är de ett år äldre.

Johan Sundström är ett annat intressant namn, en Frölundasp­elare som gått andra vägen och är tillbaka efter tre säsonger där han mest spelat i NY Islanders farmarlag. Med sina 190 centimeter och 94 kilo ger han välbehövli­g tyngd framåt.

Och talar vi tyngd har vi danske backen Oliver Lauridsen som väger in på 106 kilo. Nästan två meter lång och SHL:s tyngste spelare.

Roger Rönnberg går in på sin tredje säsong som tränare och målen är naturligtv­is höga efter två raka andraplace­ringar i grundserie­n. Men det skulle förvåna mig om laget hamnar så högt upp i tabellen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden