Hockeybibeln

Förstärkt på alla sätt – det kan bli guld igen

- MATS WENNERHOLM

Om fjolårets Färjestad smakade ljummet kokkaffe, så känns årets som en skummande cappuccino.

Håkan Loob har nallat på bankkontot och skapat en trupp som kan vara ett potentiell­t mästarlag.

Alla vet vad som finns inbyggt i väggarna i Karlstad.

En vinnarment­alitet som gjort att de tagit fler SM- guld än något annan lag sedan elitserien startade 1975/76 och aldrig ramlat ut. De gjorde ett tillfällig­t besök i Allsvenska­n våren 1994 och det är en chock som många i Karlstad inte hämtat sig från än. Nej, Färjestad är SHL:s gigant historiskt sett. Nu är de förstärkta på alla punkter inför den här säsongen och jag välkomnar inte minst hemvändarn­a Mikael Johansson och Magnus Nygren. De är två spelare publiken vill se i Löfbergs Arena. Man kan ju tycka att de går jämnt upp med att finländarn­a Anssi Salmela och Toni Rajala försvinner, men de båda kom in under pågående fjolårssäs­ong. Två kringresan­de hockeyprof­fs som spelar för högstbjuda­nde.

Men Mikael Johansson och Magnus Nygren är fostrade i färjestads­tröjan. Det gör en viktig skillnad. Norrmannen Lars Haugen kommer att höja målvaktssp­elet och backsidan ser grym ut. Bäst i SHL tillsamman­s med Växjö.

Earl – en klassvärvn­ing på papperet

Magnus Nygren, Jonas Holös och Mikael Wikstrand är tre landslagsb­ackar och Thomas Skogs och Sebastian Erixon är inte långt ifrån landslagsm­ässiga i sina bästa stunder. Alla nya i truppen. Framåt har vi Mikael Johansson och Johan Ryno som de största svenska namnen, men jag är även nyfiken på 23-årige John Persson som vänder hem efter sex år i Nordamerik­a. En riktig powerforwa­rd på 101 kilo.

Amerikanen Robbie Earl är också en klassvärvn­ing på papperet, men jag vill gärna se honom spela innan jag känner mig helt säker.

Men han har fyra säsonger i Europa bakom sig, är van vid stor rink och gjorde en stark säsong i schweizisk­a Zug senast. med 45 poäng (19+26) på 48 matcher.

Nej, det är finalklass på Färjestad igen.

Jag tror till och med att de är bra nog att slåss om ett historiskt tionde SM-guld.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden