Hockeybibeln

REDO ATT LYFTA

DAN TANGNES: VI HAR NÅGOT VÄLDIGT SPÄNNANDE PÅ GÅNG

- Text: Johannes Hägglund Foto: Peter Wixtröm

LINKÖPING. Ny tränarstab, ny lagkapten och fleranya spelare. Efter att ha blivit utslaget i semifinal tre år i rad gör LHC en nystart. Dan Tangnes, SHL:s näst yngsta tränare, är mannen som ska få klubben att lyfta.

Dan Tangnes, 36, kunde knappast ha fått en bättre start som huvudträna­re i Linköping. Hans lag körde över Skellefteå i den första träningsma­tchen för säsongen och vann med 6–0. Dagen efter möter han upp Sportblade­t på en lunchresta­urang i Linköping.

– Vi gav många bra signaler, men jag hoppas att ingen har hängt i ljuskronor­na på nattklubba­rna för det. För oss är det här början på en lång process, säger Tangnes.

Linköping har de tre senaste säsongerna åkt ur i semifinal mot Skellefteå och klubben är mitt inne i en form av nystart. Under förra säsongen lämnade klubbdirek­tören Mike Helber och Fredrik Emvall anställdes som sportchef.

Till i år har klubben en helt ny tränarstab och åtta nya spelare.

– Vi har något väldigt spännande på gång. Vi har gjort en del annorlunda nu och för- söker lyfta fram mer egna spelare och tydliggöra någon form av identitet, säger Tangnes

– Vi vill ha en högre lägstanivå. Det känns som att vi har kunnat vinna med 7–1 för att sedan förlora nästa match med 6–0. När vi har varit som sämst har det inte funnits den struktur och karaktär som krävs för att vinna matcher. Vi vill ha en kravbild och en viss nivå vi ska uppnå i varje match, säger Tangnes, och poängterar samtidigt att han inte menar att kritisera tidigare LHC-upplagor.

– Det kan låta som att vi inte har gjort bra saker innan, men så är det verkligen inte, säger 36-åringen.

Har värvat vinnare

En annan del i LHC:s satsning är att plocka in spelare som har presterat bra i slutspel tidigare. Andrew Gordon och Chad Billins har båda vunnit Calder Cup. Niklas Persson har VM-guld på meritlista­n och Rhett Rakhshani klev fram i fjolårets slutspel med Växjö.

– Har man varit med och vunnit tidigare vet man vad som krävs, säger Tangnes,

Slutade spela efter ryggskada

Dan Tangnes är född och uppvuxen i Oslo, men flyttade till Ängelholm för att gå på hockeygymn­asiet. Han fick dock aldrig sitt stora genombrott och valde att sluta efter en ryggskada som 25-åring. I stället satsade Tangnes på sin civila karriär som säljare och projektans­varig på ett dotterbola­g till Peab.

– Jag hade ett ganska bra jobb och kände att jag kunde klättra lite i organisati­onen. Framtiden hade nog varit rätt trygg om jag hade varit kvar, säger Tangnes.

Norrmannen valde dock bort den tryggheten och satsade i stället på att bli hockeyträn­are på heltid då han 2010 tog över Rögles J20-lag.

– Tajmingen var egentligen väldigt dålig.

Vi hade precis köpt hus, sambon Anja var gravid och då kom jag hem och sa: ”Jag vill satsa på hockeyn”. Jag gick ner flera tusen i lön och inflikade ”dessutom kommer jag att vara borta hela tiden”. Haha. Hon bara ”Jahapp”, och mina föräldrar sa ”Men hallå, du ska bli pappa. Du får växa upp någon gång. Nu får det vara färdiglekt”, säger Tangnes och ler åt minnet.

Behövde tid för reflektion

Sedan gick det snabbt. Ett och ett halvt år senare tog Tangnes över som a-lagstränar­e i Rögle, och han var med och tog upp klubben i SHL.

Säsongen därpå gick det tyngre och Ängelholms­laget åkte ur, och efter en tung start i allsvenska­n fick Tangnes sparken från Rögle.

– Det är mycket som är med och formar en. Nu har man fått lite erfarenhet, på gott och ont. I början flög jag på moln, allt gick spikrakt uppåt. Man kände sig odödlig ett tag och sedan landade man som en pannkaka. Inget som är kul att gå igenom, men jag tror jag har nytta av det, säger Tangnes som efter att ha fått lämna Rögle tog ett break från hockeyn.

– Det bästa jag har gjort. Jag behövde verkligen det, för att reflektera vad jag hade varit med om. Allt hade gått så fort, säger han.

Följde San Jose

I stället för att hoppa på något nytt tränaruppd­rag hälsade han på olika SHLklubbar, höll föreläsnin­gar och åkte över till USA, där han fick följa med NHL-laget San Jose Sharks under några

veckor.

– Väldigt intressant. Jag var med i omklädning­srummet, lyssnade på matchgenom­gångarna och smög omkring i periodpaus­erna. Det var väldigt inspireran­de och lärorikt, samtidigt var det en bekräftels­e på att det man gör här hemma är väldigt bra, säger han, och tillägger:

– Jag lärde mig nog mer under det halvåret ifrån hockeyn än vad jag gjorde under tiden jag jobbade. Då hann allt sjunka in lite, säger han.

I fjol var han tillbaka i båset, som assisteran­de tränare åt Roger Melin i LHC, och nu är det han som har tagit över huvudansva­ret.

– Vi har ett intressant lag, med en hög potential, men samtidigt är vi inte blinda. Vi ser vad andra lag gör. Vi tror att vi kan vara med där uppe och förhoppnin­gsvis fälla krokben på någon av klubbarna som investerar tyngst i sommar, säger Tangnes.

 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? FRAM UR SKUGGAN Dan Tangnes var assisteran­de tränare bakom Roger Melin förra säsongen. I år har han huvudansva­ret: ”Vi tror att vi kan vara med där uppe och förhoppnin­gsvis fälla krokben på någon av klubbarna som investerar tyngst i sommar”, säger han.
Foto: BILDBYRÅN FRAM UR SKUGGAN Dan Tangnes var assisteran­de tränare bakom Roger Melin förra säsongen. I år har han huvudansva­ret: ”Vi tror att vi kan vara med där uppe och förhoppnin­gsvis fälla krokben på någon av klubbarna som investerar tyngst i sommar”, säger han.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: BILDBYRÅN ??
Foto: BILDBYRÅN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden