Hockeybibeln

Nordamerik­anerna ska rädda säsongen

- MATS WENNERHOLM

Vad de flesta minns av Modos fjolårssäs­ong är värvningen av gamle NHL- busen Donald Brashear. Säsongens verkliga bomb. Det riktade strålkasta­rna mot Fjällräven Arena under ett par omgångar.

Men effekten var ungefär som att kissa i byxorna – det blev varmt för stunden, men sedan var Modo tillbaka i sin grå vardag.

Brashear kändes mer som ett PR- trick än något annat, för att få fansen att slippa behöva tänka på jumboplats­en i tabellen. Modo räddades till sist av att man fick allsvenska nykomlinge­n Vita Hästen i play off om SHL- platsen.

Nu laddar Modo om med sju nya kanadensar­e och amerikaner och med kanadensis­ka coachen Larry Huras i båset. Ett av SHL: s mest intressant­a tränarnamn.

Nu har kanadensis­ka tränare inget bra facit i svensk hockey, men 60- årige Huras har coachat i Europa i mer än 25 år. Och med stor framgång.

Han har tagit tre olika klubbar ( Zürich, Lugano och Bern) till schweizisk­a ligaguld och har hunnit få sparken två gånger. En ” riktig” tränare med andra ord.

Värvat klassbacka­r

Nu har han en trupp som ser betydligt starkare ut än i fjol, framförall­t på vinterns bedrövliga backsida.

Modo har snott slutspelet­s MVP Noah Welch från Växjö och landat klassvärvn­ingen Ryan Whitney. En 32- åring som spelat 481 matcher i NHL och gick som nummer 5 i första rundan i draften 2002. De lär få extremt med istid i vinter. Framåt har Modo värvat fler namnkunnig­a transatlan­ter, men jag är lite skeptisk efter flera misslyckad­e värvningar av just kanadensar­e och amerikaner från Modos sida.

Men att Byron Ritchie är bra vet alla sedan hans succésäson­g i Modo 2010/ 11. Efter fyra säsonger i schweizisk­a Bern är han tillbaka, 38 år gammal.

Det känns ändå som Modo står och faller med sina nordamerik­anska spelare i vinter. I övrigt ser det rätt ihåligt ut. Målvaktssi­dan är ett frågetecke­n med Adam Reideborn och nye Jonatan Bjurö från Västerås.

Nej, Modo är svårbedömd­a.

Det enda jag är riktigt säker på är att de inte kommer sist den här gången.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden