Hockeybibeln

Krävs bragd för att överleva utan kval

- MATS WENNERHOLM

Senast Anders Eldebrink tränade ett lag i SHL lyckades han rädda kvar AIK 2012/ 13.

Nu är det dags för ” Mission Impossible 2”.

Att se till att bottentipp­ade Rögle överlever mer än en säsong.

Skåningarn­a gör sin fjärde SHL- säsong sedan 2008. De tre tidigare gångerna har de hamnat i Kvalserien varje gång, åkt ut direkt två gånger och kvalat sig kvar en. Det var 2009.

Nu ser jag Anders Eldebrink som Rögles enda hopp med en trupp tunn som amerikansk­t kaffe.

Sportchefe­n Anders Carlsson har fått gå på snålbudget när han värvat och det finns inga spelare som sticker ut och får mig att ramla av stolen.

Konkurrens­en om de bästa spelarna är stenhård och här finns det andra SHL- lag med betydligt större bankkonton som snor åt sig det bästa.

” Masken” har fått komma i en andravåg och hoppas på fynd.

Men jag har alltid gillat Rögle. De är Skånes svar på Leksand med sin långa historia, starka hockeykult­ur och hängivna fans. Ett lag som alltid studsar tillbaka och ständigt fostrar nya talanger. Den senaste är Ludvig Elvenes, 18- åringen som kommer från en släkt med ikon- status i Ängelholm.

Är svagaste laget på papperet

Men ska skåningarn­a överleva utan kval krävs det nästan en bragd. Det här är det svagaste laget i hela SHL tillsamman­s med Karlskrona. På papperet.

Sedan vet jag ju av erfarenhet att det går att klara sig bra ändå, med rätt laganda och en spelidé som funkar. Djurgården såg inte speciellt starka ut i fjol, men överraskad­e och slapp kvala.

Men Modo blev sist med ett namnkunnig­are lag än vad Rögle har inför den här säsongen.

Backsidan ser tunn ut och de två slovakerna Dominik Granak och Ivan Baranka kommer att få dra ett tungt lass i vinter. De måste göra succé om det ska sluta lyckligt. Lagets sex transatlan­ter får inte heller svika. Men som sagt: Risken är stor att Anders Eldebrink åker ur för andra året i rad, precis som han gjorde med sitt schweizisk­a Rapperswil i våras.

Ja, det är en skräll om han hänger kvar med det här laget.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden