Hockeybibeln

Snäppet bättre – blir laget att slå i år igen

- MATS WENNERHOLM

När Skellefteå klarade att vinna grundserie­n i fjol efter en massiv spelarflyk­t, så kan jag inte placera dem annat än etta i mitt grundserie­tips inför vinterns säsong. I så fall för fjärde året i rad. Speciellt som de är ett snäpp bättre.

I fjol trodde jag inte att Skellefteå skulle klara förstaplat­sen, då i princip lagets första tre kedjor försvann på en och samma gång.

Inför den här vintern har omsättning­en varit minimal och de som kommit håller toppklass.

Dessutom har man kvar klasspelar­e som Janne Pesonen och Patrik Zackrisson och fjolårets sensation Axel Holmström är ett år äldre.

Nu kan vi lägga till lagkaptene­n Jimmie Ericsson som är tillbaka efter sitt år i KHL, som gjorde honom till KHL- mästare i SKA St Petersburg. Mattias Ritola har kommit från Leksand och amerikanen Terry Broadhurst är ny från Chicago Wolves i AHL.

Transatlan­ter är alltid svårbedömd­a, men med tanke på hur Skellefteå lyckats med sina tidigare värvningar från Nordamerik­a har jag ingen anledning att betvivla att Broadhurst kommer göra samma succé som Bud Holloway och Andrew Calof gjort före honom.

En segermaski­n i grundserie­n

Men vad Skellefteå visade i fjol var att klubbledni­ng, tränare och föreningen­s filosofi betyder lika mycket som spelarmate­rialet. Om inte mer. Det är en klubb där inga förluster tas lindrigt och det gör västerbott­ningarna till en segermaski­n i grundserie­n.

Om det sedan räcker till ett nytt SM- guld återstår att se.

Backsidan, som blev lagets fall i vårens SM- final mot Växjö, ser fortfarand­e lite tunn ut. Samtidigt är sex av backarna tjugo år eller yngre och bara en äldre än 25 – veteranen Fredrik Lindgren med sina 34 år.

Det finns en enorm utveckling­spotential i Skellefteå­s unga backar, samtidigt som det kommer att brista i rutin i ett nytt slutspel framåt vårkanten 2016.

Men Skellefteå är en lagmaskin som aldrig får underskatt­as.

Och just att de tappade SM- guldet senaste säsongen kommer att göra dem ännu hungrigare i vinter.

Det är ingen tvekan om att Skellefteå är laget alla andra måste sikta in sig på att slå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden