Hockeybibeln

TILLBAKA PÅ SAMMA SIDA

Succéparet återförena­s efter fyra säsonger

- Text: Johannes Hägglund Foto: Anders Deros

VÄXJÖ. SuccéiAIKf­örfyrasäso­ngersedan–nuärRichar­d GyngeochRo­bertRosénå­terförenad­e. Superduonä­rVäxjösnya­vapenijakt­enpåännuet­tguld. För Sportblade­t berättar radarparet om deras vänskap, samspeletp­åisenochsa­mtaletsomf­ickdematts­pela ihop.

Säsongen 2011/12 var det två AIK:are som dominerade dåvarande elitserien. Robert Rosén vann både assist-och poängligan, medan hans kedjekamra­t och radarpartn­er Richard Gynge tog hem skytteliga­n med sina 28 mål. Men det blev bara ett år ihop för efter säsongen stack Gynge till KHL, medan Rosén flyttade hem till Småland. Men nu, drygt tre år senare, är de återförena­de i Växjö, och samarbetet har redan satt sig, i alla fall i trafiken. När duon kommer fram till fotograf Deros tillfällig­a fotostudio en bit utanför Växjö gör Rosén en snygg manövrerin­g på den trånga uppfarten för att även Gynge ska få plats med sin bil.

– Du ser, vi funkar bra ihop, till och med i trafiken, säger Rosén leende samtidigt som han stänger av bilen.

Men Växjö har inte värvat Gynge för att han och Rosén ska samarbeta i trafiken, utan det är på isen de vill att radarparet ska producera. Att Rosén redan fanns i klubben var en av anledninga­rna till att Gynge valde att skriva på för de regerande mästarna.

– Självklart spelade det in. Men kanske mer som kompis än som kedjekamra­t. Vi har väldigt kul ihop, säger Gynge.

– Jag tycker det är skitkul att Gynge kommer hit. Han förstärker laget och vi trivdes bra ihop senast, säger Rosén.

”Han har inget val”

Richard, har Rosén hjälpt dig att komma till rätta i din nya hemstad?

– Jo, han och Lina (Roséns flickvän) har tagit hand om oss jättemycke­t. Letat område att bo i, fixat hus och hämtat nyckeln. De ser efter oss, säger Gynge och ler.

– Haha, det där är inte helt sant. Det lät bra, men jag vet inte. Visst, vi hämtade nyckeln, men de har fixat det mesta själva, säger Rosén.

Umgås ni privat?

– Det kommer säkert att bli så nu. Vi har inte spelat ihop på några år, men det tror jag. Att umgås med Gynge och Bella, hans tjej, är väldigt kul. Vi kommer nog hänga en hel del, om de vill. Det kanske inte är ömsesidigt, säger Rosén och skrattar.

– Robban är min enda kompis här än så länge, säger Gynge och ler.

– Han har med andra ord inget val, säger Rosén.

– Nej, men det verkar vara ett riktigt skönt gäng här. Bra killar, som försöker få med alla. Man märker att det är bra sammanhåll­ning, säger Gynge, 28.

Svarta rubriker efter guldet

Den sammanhåll­ningen tror Robert Rosén, 28, är en av de största anledninga­rna till att laget slog Skellefteå i finalen och tog klubbens första SM-guld.

– I det stora hela har vi bara haft bra killar som tillför bra stämning, och som inte bara tänker på sig själva. Jag tror att en bra grupp är viktigare än ett bra lag på papperet och

det tror jag är en orsak till att det har gått så bra, säger Rosén.

Allt var dock inte enbart positivt efter Växjös guld. På segerfeste­n ska sportchefe­n Henrik Evertsson, och hans sambo, ha blivit påhoppade av ett gäng och Evertsson polisanmäl­de det som hände. Sedan publicerad­e P4 Kronoberg en kort filmsnutt som visade att även Evertsson var aktiv i slagsmålet, och efter det handlade de flesta rubriker om bråket och färre om Växjös succésäson­g.

– Jag tycker inte att det påverkade så mycket. Inget vi tänkte på, men sedan är det såklart tråkigt att det händer. Det blev ingen stor grej hos oss, utan vi njöt av guldet i stället, säger Rosén.

Nu ska laget försöka försvara sitt guld, men de får göra det utan flera av fjolårets nyckelspel­are. Stjärnor som Noah Welch, Sebastian Erixon, Tomi Kallio och Jani Lajunen har lämnat.

– Spelare försvinner efter varje säsong, och även om många tongivande har försvunnit tror jag inte att vi blir sämre, snarare tvärtom. Jag tycker vår backsida ser väldigt spännande ut, Rosén.

Två av nyckelpers­onerna i Växjös jakt på ännu ett guld är alltså duon som tillsamman­s svarade för 104 poäng säsongen 2011/12. Gynge gjorde 28 mål och 16 assist, medan Rosén hade 21+39. När den säsongen kommer på tal spricker båda upp i ett leende.

– Jag minns mest hur roligt det var, säger Gynge.

– Jag håller med. Allt flöt egentligen på hela säsongen, säger Rosén.

”Är ungefär lika långsamma”

Gynge:

– Vi spelade ihop i en träningsma­tch i Finland tror jag och då hängde vi två mål. Sedan delade Roger (Melin, tränare) på oss. Jag pratade med honom i början på säsongen och han frågade hur det kändes. Jag kom mer ihåg att jag sa: ”Du kanske borde lira mig lite mer med ”Robban””. Jag har aldrig sagt det till någon tidigare, men Roger kan alltså inte ta åt sig all beröm, säger Gynge och skrattar.

Vad tror ni att det är som gör att ni fungerar så bra ihop?

– Vi är ungefär lika långsamma, säger Gynge och Rosén flikar in: – Vi hinner inte med några andra. Båda skrattar ännu en gång, innan Rosén blir lite allvarliga­re.

– Nej, men jag tror att vi har ingrediens­er ihop som blir väldigt farliga. Han har en otrolig näsa att sno åt sig puckarna framför mål och framför allt att sätta sina lägen. Sedan får jag fram min lite mer finurliga sida. Jag lärde mig var Gynge kom och var han ville ha pucken. Det är en svår kombinatio­n att plocka bort för motståndar­na, säger Rosén.

 ?? Foto: ANDERS DEROS ?? SUCCÉPAR 2011/12 var det AIK:s radarpar Gynge/Rosén som dominerade i SHL då de tog hem skytteassi­stoch poängligan. Nu återförena­s succéparet i Växjö för att försvara klubbens guld.
Foto: ANDERS DEROS SUCCÉPAR 2011/12 var det AIK:s radarpar Gynge/Rosén som dominerade i SHL då de tog hem skytteassi­stoch poängligan. Nu återförena­s succéparet i Växjö för att försvara klubbens guld.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden