Hockeybibeln

Ska väcka succéparet men blir inget guld i år

- MATS WENNERHOLM

Växjös främlingsl­egion tog klubben till ett historiskt första SM- guld i våras.

Nu har sex utländska importer försvunnit och ersatts av en enda – finländske backen Ilkka Heikkinen som återvänder efter ett år i KHL. Klubbens fem andra nyförvärv är svenska spelare.

Jag tippade liksom de flesta andra Växjö som svenska mästare redan innan säsongen startade i fjol. Det gör jag inte den här gången.

Det beror inte bara på att Växjö tappat lite udd och styrka.

Det beror också på att många av konkurrent­erna blivit ett par snäpp bättre.

Smålänning­arnas styrka finns fortfarand­e på backsidan, där det ser lika starkt ut som i fjol. Ilkka Heikkinen kommer in som ersättare för Noah Welch och det ser jag inte som något tapp, trots att Welch utsågs till MVP i SM- slutspelet.

Heikkinen är inte lika fysisk i spelet, men har andra kvaliteter som uppväger det.

Det är framåt som Växjö tappat i styrka där slutspelsh­jältar som Rhett Rhakshani, Jeff Tambellini, Jani Lajunen, Nick Johnson och Tomi Kallio gått vidare i sina hockeyliv. De ersätts av svenska spelare som inte alls har samma meriter.

Gjorde vinst på över 13 miljoner

Richard Gynge är den mest namnkunnig­a i det gänget, succéspela­re i AIK senaste SHL- säsongen 2011- 12, då han gjorde 28 mål som radarkompi­s till den säsongens poängligev­innare Robert Rosén.

Det är det succéparet Växjö vill återuppväc­ka i vinter och det är naturligtv­is rätt tänkt.

Joakim Hillding återvänder till Växjö efter fyra säsonger i Färjestad och det kan naturligtv­is bli en nytändning. Hillding som varit en av SHL: s mest underskatt­ade spelare i mina ögon.

Men jag tror som sagt inte på någon ny guldfest i Växjö våren 2016.

Med dagens omsättning på spelare är det svårt att få någon riktigt kontinuite­t. Men man ska aldrig säga aldrig.

Växjö gjorde en vinst på över 13 miljoner kronor förra säsongen och har ekonomiska muskler att göra de sena värvningar som gav sådan effekt i fjol, då Jeff Tambellini och Josh Hennessy värvades inför slutspurte­n. Två spelare som fick allt att väga över till smålänning­arnas fördel i slutspelet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden