Hockeybibeln

LEKSANDOCH­AIK BÄRHELASER­IEN

Wennerholm: Två av Sveriges största publiklag gör att ligan lever

- Mats Wennerholm

Ett tag trodde jag att Hockeyalls­venskan skulle dö den här säsongen.

Men så åkte Leksand ut och AIK fick färska miljoner från rysk olja.

Det gör att serien lever i vinter också.

Det finns trots allt två SHL-platser att spela om och även om det blivit tuffare att nå målet, så antar jag att några av SHL:s presumtiva bottenlag, som Rögle och Karlskrona, inte känns helt omöjliga att slå i bäst av sju.

Hockeyalls­venskan har varit en framgångss­aga sedan Viasat började sända och med ständigt ökande publiksiff­ror och intresse.

Nu tar Cmore över tv-sändningar­na och frågan är hur mycket energi de kommer att lägga på serien, när de även har rättighete­rna till SHL.

Upprepar de fjolårssuc­cén?

Men det finns fortfarand­e en attraktion­skraft i Hockeyalls­venskan och den stavas de gamla storlagen Leksand och AIK. Två av Sveriges största publiklag. Utan de två tror jag intresset varit noll på riksnivå.

Då vill jag inte vara elak mot Västerås eller Björklöven, men de lockar mer lokalt intresse.

Men det är väl de fyra lagen det handlar om den här säsongen.

Sedan är jag nyfiken på om Vita Hästen kan upprepa succén från i fjol, då de tog sig ända till ett direkt play off mot Modo som nykomlinga­r i HockeyAllv­enskan.

Gamla djurgårdsi­konen Mikael Johansson har tagit över som huvudträna­re, sedan Niklas Czarnecki tagit klivet till sportchef. Två riktigt kompetenta ledare.

Drömmer om mirakel

Mora och BIK Karlskoga är också Hockeyalls­venska inventarie­r med en förmåga att alltid utmana, men känns mer som outsiders i vinter. Och Asplöven? Nej, jag tippar dem i alla fall inte på kvalplats den här säsongen.

Det har jag lärt mig av Per Kenttäs ständiga känsla för is.

Men det är trots allt Leksand och AIK som bär Hockeyalls­venskan.

Det nästan eviga sorgebarne­t Leksand som åkte ut igen efter bara två säsonger.

Här talar vi precis motsatsen till det som gjort klubbar som Skellefteå, Växjö och Örebro så framgångsr­ika i SHL. Starka ledningar.

I Leksand verkar det vara en ständig bristvara, med nytt folk på ledande positioner nästan varje säsong. Det är som om de tar ut varandra. Sportchefe­n Tommy Salo gjorde succé 2013–14. Det såg ut som Leksand till slut var på väg att lyfta och etablera sig i SHL.

Men när nye klubbdirek­tören Kjell Kruse tillträdde under säsongen i fjol så föll allt.

Det blev en frontalkro­ck mellan honom och Tommy Salo och jag är fortfarand­e inte säker på vad allt berodde på. Men det var där kraschen kom. Och den typen av konfrontat­ioner och meningsmot­sättningar når alltid isen och spelarna. Det, och inget annat, gjorde att Leksand fick lämna högsta serien.

AIK hade samma problem när de åkte ur SHL för två år sedan.

Sedan dess har det varit kaos.

Nu är den gamla ledningen tillbaka med Anders Gozzi som sportchef och Roger Melin som tränare. Uppbackade av en ny, privat storsponso­r.

Det är de två som gör att jag tror på AIK som ett topplag mer än spelarmate­rialet.

AIK-publiken drömmer i alla fall redan om ett nytt mirakel.

IK Pantern är nykomlinga­r i Hockeyalls­venskan tillsamman­s med Tingsryd och Sundsvall.

Ännu ett bevis på uppsvinget i södra Sverige. Två nya skånska lag i SHL och så malmöitisk­a Pantern i Hockeyalls­venskan.

En framgångss­aga och samtidigt ett erkännande till gamle elitseriet­ränaren Stefan ”Lillis” Lundh som fortsatt sin tränarkarr­iär lite i skymundan av de tidigare stora scenerna i Djurgården och Frölunda.

Han kommer ta Pantern mot nya språng.

Till sist: Jag kommer att sakna Viasats sändningar från Hockeyalls­venskan. De satsade med energi, entusiasm och hjärta. Niklas Jihde & Co satte svensk hockeys näst högsta serie på kartan. Jag hoppas att Cmore kan leva upp till samma standard nu när de tar över.

Kommer de bara i närheten är jag nöjd.

 ??  ??
 ??  ?? Hur lyckas Johan Moldéns Pantern i Hockeallsv­enskan?
Hur lyckas Johan Moldéns Pantern i Hockeallsv­enskan?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden