Hockeybibeln

SKA UT UR MÖRKRET

- Johan Linderstam

Nära konkurs under sena vintern och nära åka ur Hockeyalls­venskan under tidiga våren.

Det totala kaoset härjade i AIK under säsongen som gick, men i dag ser man äntligen ljuset och vågar drömma om både en egen arena och SHL-spel – 2018.

– Det här blir ingen ”quick fix”, men allting börjar ordna upp sig nu och vi är på rätt väg igen, säger AIKikonen och nygamle sportchefe­n Anders Gozzi.

Ska man nu vara helt korrekt så var det inte bara under säsongen som gick som karusellen snurrade. Även året före, i samband med att man åkte ur SHL, var konkursen nära, men den här gången var läget nästan än mer prekärt än så. AIK slutade näst sist i Hockeyalls­venskan och var på väg in i en negativ kvalserie med den ekonomiska bilan hängande över sig med skulder som totalt uppgick till 21 miljoner kronor. Men klubben räddades tack vare en överenskom­melse med borgenärer­na och när femton externa finansiäre­r med bland annat oljemiljar­dären Torbjörn Törnqvist sedan gick in med pengar kan AIK nu sikta framåt.

Ganska långt framåt, för det var ett krav från dem som låg bakom det ekonomiska räddningsp­aketet.

– Den här satsningen gör det möjligt för AIK att börja om och bygga från grunden igen. Det har varit avgörande för investerar­na att det funnits en långsiktig och seriös plan, sade Johan Palmgren, talesperso­n för finansiäre­rna, efter uppgörelse­n.

En viktig del av det långsiktig­a tänket har varit att plocka tillbaka tränaren Roger Melin, som precis gjort tre säsonger i Linköping, och sportchefe­n Anders Gozzi, som hoppade av samma jobb för lite mer än två år sedan och som känner klubben utan och innan efter 496 matcher i AIK-tröjan. Det var trots allt den duon som tog upp ”Gnaget” från Hockeyalls­venskan till dåvarande elitserien våren 2010 och nu hoppas man göra det igen – även om kanske inte redan nu.

”Var ovisst ända in i april”

Det gäller liksom att skynda långsamt. – Allting börjar ordna upp sig i AIK nu, både ekonomiskt, organisato­riskt och lagmässigt. Vi är 25 spelare i laget i dag, tränar bra och sakta blir allting bättre. Vi är på rätt väg, men det kommer ta tid att komma igen och det är vi helt medvetna om. Vi måste göra en längre resa nu, för det här är ingen quick fix som man bara vänder. Målet är att göra den här resan på tre år och gå upp i SHL 2018, säger Anders Gozzi och utvecklar:

– Men då måste vi också skapa en sportslig organisati­on, miljö och träningsva­rdag som ligger på SHL-nivå. Vi är inte där än, men det är vad vi ska jobba emot och då kommer resultaten också att komma.

Hur stökigt var det egenligen i våras?

– Hela säsongen var något oerhört stökig. Allt blev klart så sent, det var ju ovisst ända in i april om investerar­na skulle komma in eller inte, och det har funnits mycket som vi har fått ta tag i efter det.

Så vad fick egentligen dig att återvända nu?

– Allt det här! Organisati­onen runt laget, att få jobba med (nya vd:n) Anders Olson, alla planer som finns och som nu är konkreta. Det handlar om saker och ting som figurerat i AIK under många år, men det finns en starkare organisati­on i klubben som kan förverklig­a det här i dag.

”Kan helt klart förverklig­as”

En av de konkreta planerna kretsar kring en helt egen arena och träningsan­läggning mitt i hjärtat av AIK-land. Klubben har visserlige­n drömt samma dröm under många år, men med de nya investerar­na i ryggen tycks den kunna bli verklighet den här gången och anläggning­en tros i så fall byggas i Ritorp i Solna.

– De tankarna finns absolut! Och planerna är stora och kan helt klart förverklig­as. Vi vill ha en egen matcharena och anläggning där vi kan verka och träna, och helst ute i Solna där AIK har en stor del av sin identitet, säger Anders Gozzi innan han lägger foten lätt på bromsen.

Drömmarna finns som sagt, men det gäller att beta av dem en och en i taget.

– Även om vi fått in bra finansiäre­r har vi fortfarand­e en begränsad ekonomi och mindre spelarbudg­et än förra säsongen. Vi måste bygga upp förtroende­t hos scouter, agenter, sponsorer och publik. Så ja, vi har en lång resa framför oss, men det känns som att vi åtminstone är på rätt väg nu. Det känns som att AIK är på gång igen, säger Anders Gozzi.

 ??  ?? Nygamle sportchefe­n Anders Gozzi och nygamle tränaren Roger Melin ska få AIK att lyfta – långsiktig­t.
Nygamle sportchefe­n Anders Gozzi och nygamle tränaren Roger Melin ska få AIK att lyfta – långsiktig­t.
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? DÅ DEPP – NU DRÖMMAR Christian Sandberg deppar efter förlusten i kvalseriem­atchen till SHL mellan AIK och Västerås i mars 2014. Efter det misslyckad­e kvalet åkte ”Gnaget” ur SHL. Men nu, efter en misslyckad säsong i Hockeyalls­venskan som nästan slutade medkonkurs, satsar AIK på SHL-spel igen – men först 2018.
Foto: BILDBYRÅN DÅ DEPP – NU DRÖMMAR Christian Sandberg deppar efter förlusten i kvalseriem­atchen till SHL mellan AIK och Västerås i mars 2014. Efter det misslyckad­e kvalet åkte ”Gnaget” ur SHL. Men nu, efter en misslyckad säsong i Hockeyalls­venskan som nästan slutade medkonkurs, satsar AIK på SHL-spel igen – men först 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden