Hockeybibeln

DET BLI SLAGSMÅL FÖR ATT VI SATSADE SÅ HÅRT”

- Henrik Lundgren

Vilket är ditt första minne av hockey här i Umeå?

– Självklart derbyna mot Skellefteå, jag minns hur vi hade ungdomsläk­taren precis nedanför Skellefteå­s bortaklack. Det var på den tiden då båda lagen kvalade uppåt och det var fullt drag i hallen. Redan då blev jag ju frälst.

”Klubben mår bra nu”

Ökvist avslutade karriären med att ta Björklöven till SM-final mot Färjestad. Året efter, 1988/89, slutade klubben jumbo i elitserien och efter det har det varit en oerhört tung tid för klubben och deras supportrar. Två ynka säsonger i elitserien, som slutade med direkt nedflyttni­ng igen, och resten i allsvenska­n. I alla fall tills 2009/10, då klubben på grund av ekonomiska problem tvångsnedf­lyttades till division ett. En av Sveriges mer klassiska klubbar, med supportrar över hela landet, har missköts så till den milda grad att de inte lyckats ta sig tillbaka till SHL sedan 2000/01.

Men kanske är det något på gång nu. Med Joakim Fagervall som tränare och Stefan Öhman som fyscoach har Umeå-klubben fått en stabilitet de saknat tidigare.

– Jag tycker att klubben mår bra nu. Det har varit två tuffa säsonger sen jag kom tillbaka, men i år, och egentligen redan från slutet av förra, har det känts bättre. Med Fagervall och Öhman tycker jag att vi är på rätt väg, säger Ottosson.

Vad har förändrats med dem?

– Jämfört med i fjol har vi tränat mer mängd och kanske lite hårdare. Plus att vi fått vara nästan full trupp redan från början. Vi har fått komma ihop som ett gäng. Fagervall känns proffsig, han har varit i SHL och vet vad som krävs.

Tore Ökvist nickar och håller med. Betonar att han inte har tillräckli­g insyn för att kunna säga något om kvaliteten på laget och träningarn­a, men säger att känslan utifrån är att något är på gång.

– Intresset i stan är stort, och på jobbet snackas det alltid Björklöven, oavsett om det ringer från Stockholm eller Göteborg. Det känns som att det finns ett lag att bygga på, sen gäller det att få ihop det från början. Vi har ju sett de senaste åren hur lagen vandrat från botten till toppen, det händer mycket i allsvenska­n.

”Jag känner ingen extra press”

De flesta kan nog, möjligen med undantag för folk boende i Skellefteå­området, tycka att det skulle vara rätt kul att få upp klassiska Björklöven i den högsta serien igen. Axel Ottosson ser gärna att hans klubb går upp, men är noga med att inte stressa.

– Jag känner ingen extra press att gå upp bara för att vi är Björklöven. Det har ju varit struligt med ekonomin och man fick börja om. Vi kan inte skynda fram och bli ett topplag och gå upp i SHL direkt. Ska vi bli ett bra lag tar det tid. Det är klart att ”Löven” hör hemma i SHL, men det är ingen panik. Vi ska inte köpa sönder oss och tokchansa för att gå upp direkt. När vi väl går upp ska vi helst ha en plan för det också, och inte göra som Leksand och åka upp och ner hela tiden.

SKAVIBLIET­TBRALAGTAR DETTID–VISKAINTEK­ÖPA SÖNDER OSSOCHTOKC­HANSA

FÖRATTGÅUP­PDIREKT.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden