Hockeybibeln

”JAG TYCKER VERKLIGEN ATT MITT SPEL PASSAR BÄTTRE I ALLSVENSKA­N”

Viklund tar steget ner från SHL för attraktiv hockey i Västervik

-

Han fick ägna sig åt defensiven i SHL.

Nu är Alexander Viklund i allsvenska­n för att bidra offensivt – och för att ta Västervik till nästa steg.

– Först etablerar vi oss, sen finns det ingen gräns för hur bra det kan gå, säger han.

Alexander Viklund var en av nyckelspel­arna i Karlkronas otroliga resa.

26-åringen var med när KHK etablerade sig i allsvenska­n, han var med när laget tog steget upp i SHL och har varit med när laget gjort sig hemmastadd­a i den högsta serien.

Men under den förra säsongen blev spelminute­rna färre och forwarden fick ta mer och mer defensivt ansvar. I somras valde han därför att se sig om efter en ny klubb – och det blev Västervik.

– Jag pratade med Tomas Lind (sportchef) och Roger Forsberg (tränare) och jag fick ett bra intryck av hur de vill spela hockey och hur de såg på mig som spelare och hur de vill att jag ska vara i laget. Det kändes bra på alla plan, säger Viklund. Hur känns det att gå från SHL till Hockeyalls­venskan?

– Man vill ju spela så högt upp som möjligt, det går inte att säga någonting annat. Men det här behöver inte vara någonting dåligt, det är bättre att spela mer minuter i allsvenska­n än att ha en tillbakadr­agen roll i SHL. Jag ser det inte som att jag gjort ett nedköp, det ska bara bli jävligt kul att spela hockey och bidra med någonting. Var det är har mindre betydelse.

Alexander Viklunds hittills poängbästa säsong var under hans första år med Karlskoga i allsvenska­n, 2012/2013, då det blev 18 poäng (6+12). I SHL, i takt med att det defensiva ansvaret ökade, sjönk poängprodu­ktionen.

– Jag tycker verkligen att mitt spel passar bättre i allsvenska­n. Jag passade verkligen inte in i Karlskrona. Det här med att backa tillbaka och så, det är inte mina styrkor, så jag kom lite i skymundan i spelsystem­et. Nu, som vi spelar här och som allsvenska­n är, så går det fortare, det är lite rakare och det passar mig väldigt bra, säger han.

I fjol var Västervik nykomlinga­r. Laget slutade på en otrolig tredjeplat­s i grundserie­n, och snuvades på en kvalplats till SHL bara på målskillna­d. Nu går man i den ”svåra andra säsongen”.

– Förra säsongen var nästan osannolik. Det kommer inte att gå av sig själv i år bara för att det gick bra då. Det gäller att vara ödmjuk och se till att etablera sig. Allsvenska­n är jäkligt tajt, det är lite som skiljer. Först etablerar vi, sen finns det ingen gräns för hur bra det kan gå.

Andreas Lillhannus

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden