Hockeybibeln

”JAG HAR VÄNT BLAD”

Nicklas Grossmann ska visa vägen tillbaka mot toppen för Södertälje

- Hans Abrahamsso­n

För knappt ett år sedan spelade han NHL-hockey med Calgary Flames.

Nu ska Nicklas Grossmann, 32, försöka lyfta Södertälje från bottenträs­ket i Hockeyalls­venskan.

– Jag har vänt ett nytt blad i boken och vill hitta på någonting bra här med Södertälje, säger den rutinerade backen.

Det är inget snack om vem som är den mest meriterade spelaren i årets allsvenska.

Nicklas Grossmann har bland annat två VM-turneringa­r och närmare 600 matcher i NHL-klubbar som Dallas Stars, Arizona Coyotes och Philadelph­ia Flyers på meritlista­n.

Förra säsongen inledde han med ett så kallat tryout-kontrakt med Calgary Flames. Men efter bara tre matcher ville klubben flytta ner den storväxte backen i AHL. Något Grossmann inte var intressera­d av. I stället blev det SHL-spel med Örebro.

”Glamouren i NHL var en bonus”

Den här säsongen tar Grossmann ytterligar­e ett steg neråt i seriesyste­met då han skrivit på ett treårskont­rakt med Södertälje SK.

Klubben han tillhörde under sina juniorår och som han lämnade för tolv år sedan.

– På något sätt har det alltid funnits i bakhuvudet att någon gång spela med Södertälje igen. När och hur ville jag inte måla upp tidigare, det är dock så här det funkar i branschen. Nu känns det häftigt att komma tillbaka där jag började karriären och fick ett avstamp innan jag åkte till Nordamerik­a, säger Grossmann.

Är NHL ett avslutat kapitel för dig?

– Är jag realistisk är nog dörren ganska stängd. Jag vet hur businessen fungerar i NHL. Självklart vore det skithäftig­t om någon hörde av sig, men jag vet att de gärna satsar ungt. Inget negativt med det, jag har haft en kanonkarri­är och ser det här som en möjlighet att ha en karriär här hemma också.

Efter alla år i NHL, vad är egentligen drivkrafte­n nu att gå ner till en vanlig träning?

– Jag har inga problem alls med det. Säsongerna i AHL, innan jag kom in i det så kallade finrummet, var också jätterolig­a. Allt det glamourösa runt NHL var mer som en bonus. Jag har verkligen inget emot det Allsvenska­n har att erbjuda. Jag kan tycka att det är lite charmigt, långa bussresor och man sover och svettas ihop.

Du är 32 år nu och har upplevt väldigt mycket på den stora scenen. Vad är målsättnin­gen nu för egen del?

– Att vara så bra som möjligt. Utvecklas varje dag, att både jag och laget blir bättre. Jag försöker dela med mig av min erfarenhet och rutin. Känner jag att gruppen blir bättre har jag lyckats. Det är något jag strävar efter.

”Det passar oss ganska bra”

Anrika Södertälje SK fick en riktigt tung återkomst till Hockeyalls­venskan. Klubben slutade sist i tabellen förra säsongen och räddade nytt kontrakt via kvalspel.

Med Grossmann och ytterligar­e några intressant­a nyförvärv i laget är målsättnin­gen den här säsongen betydligt högre:

– Jag är ny i klubben och i ligan och ser fram mot en spännande säsong. Jag tror att många experter har rankat oss på den undre halvan och det passar oss ganska bra. Det känns bra för klubben, och vi har ett ganska intressant lag. Vi har en bra blandning mellan ungt och lite äldre.

 ??  ?? ”Jag har verkligen inget emot det Allsvenska­n har att erbjuda. Kan t ycka att det är lite charmigt, långa bussresor och man sover
och svettas ihop. ”
SÖDERTÄL J E
”Jag har verkligen inget emot det Allsvenska­n har att erbjuda. Kan t ycka att det är lite charmigt, långa bussresor och man sover och svettas ihop. ” SÖDERTÄL J E
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden