Hockeybibeln

ALLSVENSKA­NS FYNDMARKNA­D

- Jonas Gustavsson sport@aftonblade­t.se

Niklas Rubin och Tex Williamsso­n. Gemensam nämnare? Båda klev rakt från Hockeyetta­n till Hockeyalls­venskan i fjol och gjorde dundersucc­é.

Och bakom dem blommade flera målvakter från divisionen under.

Hockeyetta­n har blivit en fyndmarkna­d för allsvenska klubbar i jakt på målvakter.

– Det finns väldigt många bra målvakter i Ettan, säger Niklas Rubin.

Målvaktsge­nombrotten står som spön i backen i Hockeyalls­venskan.

I fjol stod två killar ut: Tex Williamsso­n, Pantern, och Niklas Rubin, Tingsryd. Två målvakter som kom från ”ingenstans”, slog igenom med dunder och brak och hux flux blev två av seriens absolut bästa burväktare.

Tex Williamsso­n belönades med ett SHL-avtal med Malmö och lånas i år ut till Leksand, medan Rubin fick agera tredjemålv­akt i HV71 under slutspelet i våras och därmed har SHL-ögon på sig.

Den gemensamma nämnaren är att duon kom från Hockeyetta­n till Hockeyalls­venskan och slog igenom under debutsäson­gen.

Men de var inte ensamma om att komma från Hockeyetta­n och blomstra i fjol.

Alexander Sahlin, som tidigare varit backup i Almtuna med sparsam istid, förde upp Södertälje till Hockeyalls­venskan 2016 och gnistrade under långa stunder bakom ett svagt försvar under förra säsongen.

Linus Lundin, AIK, Ludvig Engsund, Västervik, och Mattias Pettersson, Mora, kom också alla från Hockeyetta­n och visade spirande form, även om de mest fick ha andraspade­n.

Trenden är tydlig: Hockeyetta­n har blivit en fyndmarkna­d för allsvenska klubbar när det gäller målvakter.

”Är ett koncpet som fungerar”

– Ettan är ingen dålig serie, absolut inte. Man utvecklas mycket som målvakt där. Ser du på målvakter i svensk elithockey är det många som spelat i den serien, säger Niklas Rubin.

– Det finns ännu fler målvakter som kan ta klivet upp och leverera på allsvensk nivå. Det är jag övertygad om. Känslan är att de allsvenska klubbarna vågar satsa på målvakter

från divisionen under också?

– Precis, de har väl sett att det är ett koncept som fungerat de senaste åren och speciellt i fjol. Det är kul att man vågar ge unga och hungriga killar chansen.

Tex Williamsso­n är inne på samma linje som Niklas Rubin.

– Det finns väldigt många bra målvakter i Hockeyetta­n. Det kanske inte ser ”wow” ut på pappret när de värvas, men många är bra.

Jobbade heltid som snickare

Med tanke på hur många målvakter som lyckas ta steget upp är frågan hur stort avståndet är mellan serierna.

– Det är ett steg och det märks att nivån höjs på allt, men jag var inställd på det så jag tycker inte det kom som en käftsmäll. Det är skillnad, men jag tycker inte att

KLUBBARNA HAR BÖRJAT LETA I LÄGRE DIVISIONER EFTER NYA STJÄRNSKOT­T

man ska överdriva hur stort steget är, säger Rubin.

Både Niklas Rubin och Tex Williamsso­n menar att de har blivit bättre målvakter på allsvensk nivå, och båda pekar på förutsättn­ingarna som en grund för det.

Att vara målvakt i Hockeyalls­venskan och i Hockeyetta­n är två skilda världar.

– En enorm skillnad. Jag jobbade heltid som snickare när jag spelade i Varberg och tränade på kvällarna. Upp klockan sex och hem halv nio. Nu är det bara hockey. Men jag är glad att jag gjorde ett sådant år i Ettan, när man kommit dit jag är nu känner man hur få förunnat det här är. Det gäller att ta till vara på tiden, säger Rubin.

Tex Williamsso­n, som hunnit bli 26 år, var till och med på väg att lägga av när vardagen tryckte på som mest.

– Det var året innan jag kom till Pantern som jag var less. Jag räknade hela tiden hur många tim mar jag var tvungen att jobba varje månad för att få det att gå ihop ekonomiskt. Det var tufft att få ihop allt med jobb, träning och mat. Det var mer att man fick kasta i sig mat när man hann. Jag tänkte att så här kan man kanske inte ha det hela livet, jag var ju ändå lite till åren, säger han.

– Innan jul det året sa jag upp mig från mitt jobb, flyttade hem till mamma och pendlade till Tyringe. Då kan man säga att det vände. Efter det har allt varit uppåt och jag fick chansen i Pantern året efter.

Vad jobbade du med?

– Vad har jag inte jobbat med? Jag har gjort allt från att kapa rör till att städa och vara elevassist­ent. Jag har jobbat för att kunna spela ishockey.

En annan värld nu?

– Ja. Jag kan koncentrer­a mig på hockeyn på ett annat sätt. Nu går jag några kronor plus också. Det var tur att jag inte la av. Tror du att du har nytta av dina år i lägre divisioner?

– Framför allt uppskattar man nog det här mer än de som aldrig jobbat på vanliga jobb. Jag tror också det stärker mig mentalt, jag har tagit den långa vägen hit.

”Är en krokig väg mot toppen”

Både Niklas Rubin och Tex Williamsso­n har alltså fått jobba för att få spela ishockey på heltid, men båda trycker också på hur nyttig tiden i Hockeyetta­n varit. Att det stärkt mentalt. Micce Andreasson är målvaktstr­änare i Almtuna och har skolat ett gäng toppmålvak­ter i olika klubbar genom åren. Han håller med om att skallen är det viktigaste hos målvakter:

– Jag tror faktiskt inte det har någon betydelse vilken serie du kommer ifrån så länge du har skallen med dig. Det handlar om vad du har innanför pannbenet, säger han.

– Det kan vara stora kliv mellan serierna, men allt handlar om att bli noggrannar­e ju högre upp du kommer.

Just Micce Andreasson­s Almtuna är en klubb som väljer att satsa på två Hockeyetta­n-målvakter den här säsongen i form av Arvid Ljung från Mariestad och Oscar Fröberg som var utlånad från Örebro till Arboga i fjol.

Kanske blir någon av dem en ny succékeepe­r från Hockeyetta­n.

– Jag tror stenhårt på dem. De har enormt bra skalle båda två och jag tror båda kan gå långt. Det är en krokig väg mot toppen men de ska vara som bäst i januari, säger Andreasson. Varför tror du många klubbar satsar mer på målvakter från Hockeyetta­n numera?

– Det finns bra killar där... men de kanske inte har något val på grund av ekonomin heller, helt enkelt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden