Hockeybibeln

DE GAPAR EFTER MER

”ALLA FICK SIG EN ’SKÄRPNING NU’-KÄNSLA”

- Text: Henrik Lundgren Foto: Daniel Nilsson

MALMÖ. Han hade gjort sitt livs bästa säsong och njöt av en välförtjän­t golfrunda på semestern.

Plötsligt exploderad­e mobilen i missade samtal och sms. Pantern hade blivit tvångsnedf­lyttade.

– Det är klart att jag fick panik. Vad skulle hända nu, säger Robin Dahse, 25

Att IK Pantern är lillebror i både Malmö och Hockeyalls­venskan råder det inget tvivel om. Inte bara för att de i fjol var det enda laget i grundserie­n som misslyckad­es med att dra 1 000 åskådare till en match, utan också för att de misslyckad­es med detta vid 24 av 26 tillfällen.

I Malmö finns redan Malmö Redhawks. Och Malmö FF och FC Rosengård. Och så förstås lag i den högsta serien i både handboll och innebandy.

– Vi har inte varit i rampljuset så jäkla länge. Det är många klubbar som vill ha sponsorer och publik, säger Pantern-forwarden Robin Dahse.

Nu handlar ju idrott som tur är inte bara om publik, sponsorer och intäkter. Pantern, kraftigt nederlagst­ippade inför säsongen, överraskad­e hockeyexpe­rterna rejält och slutade fyra.

– Drömsäsong? Ja, det kan man nog säga. Vi hittade ett spelsätt och följde det fullt ut. Jag har egentligen ingen bra förklaring till varför det gick som det gick, vi följde vårt spelsätt till 100 procent bara.

”Kolla på Aftonblade­ts sajt”

Pantern, som var nykomling i Allsvenska­n 2015/2016, satte definitivt sig själva på hockeykart­an rent sportsligt, men uppmärksam­heten var ändå ingenting mot det som skullekomm­a efter säsongen. Spelarna hadeåkt på semester, Robin Dahse var ute på en golfrunda.

– Jag hade inlett rundan fantastisk­t bra, men så kollade jag på mobilen och såg att jag hade massor av missade samtal och sms. Jag förstod ingenting, men någon hade skrivit ”kolla på Aftonblade­ts sajt”.

Den 21 juni 2017 meddelade Licensnämn­den att Pantern, trots tre veckors extra tid, inte lämnat in sin årsredovis­ning i tid. När den sista deadlinen klockan åtta på morgonen var passerad meddelade nämnden Hockeysver­ige och alla andra som ville lyssna att Pantern skulle få början om i division 1.

– Jag streckade fyra–fem hål efter att jag läst nyheten. De jag spelade med sa att jag kunde gå av banan om jag ville. Att spela hockey är ju mitt jobb, det är klart att jag fick panik. Vad skulle hända om vi åkte ur? Men jag hoppades att det skulle lösa sig. Jag hade hela tiden, trots allt, känslan att det skulle lösasig.

”Sett en chans att få ut Pantern”

Det har gått drygt två månader sedan den dagen då Robin Dahse möter Sportblade­t på ett café i centrala Malmö. Känslorna finns fortfarand­e kvar där, och detta trots att Pan- tern lyckades överklaga beslutet och ett par veckor senare fick besked om att man trots allt fick stanna kvar i Allsvenska­n.

– Det gick så snabbt alltihop, spelarna var iväg på semester och de flesta var hemma på sina orter. Men jag kan tänka mig att det var många samtal som ringdes fram och tillbaka under de veckorna. Jag vet inte vad vi hade haft för lag om vi tvingats ner i ettan, men jag kan ju tänka mig att många hade flyttat på sig.

Panterns ordförande Mattias Schönhult var irriterad på Licensnämn­den, och berättade för Sydsvenska­n att han trodde att det fanns andra, bakomligga­nde, orsaker till beslutet.

– Det känns som att man har sett en chans att få ut Pantern ur Allsvenska­n och få in ett mer attraktivt lag i stället. Vi har väl hela tiden varit en nagel i ögat på många i ligan, sa han.

Robin Dahse berättar om en klubb som hela tiden tar små steg framåt. När han skrev på för Pantern 2014/2015 hade han spelat i SHL för Frölunda och Växjö, och i Allsvenska­n med Malmö. I Pantern väntade hemmamatch­er i plåtskjule­t Kirsebergs ishall.

”Förstår hur AIK måste känt”

– Då var det verkligen väldigt litet, och ingen trodde på oss. Men vi var ett gott gäng, det var en för alla och alla för en. Men det är en jätteskill­nad på klubben nu och då, trots att det bara gått några år. På den tiden var vi tvungna att ha ett halvtidsjo­bb vid sidan om. När gymmet skulle göras i ordning var det vi spelare som fick bygga om, måla och fixa in nytt träningsma­terial. Men någonstans gjorde det att gruppen växte. Den säsongen gick vi upp i Allsvenska­n, flyttade till Malmö isstadion och fick löner som gjorde att vi kunde börja träna på förmiddaga­rna.

Det låter som du saknar Kirseberg-tiden?

– Ja, lite. Jag trivdes väldigt bra där. Jag kommer ihåg när jag kom dit med andra lag, det var ju ett helvete, ett jäkla plåtskjul. Jag förstår ju hur AIK måste ha känt det när de kom dit efter att ha mött Malmö Redhawks i Malmö Arena, och så kom de till Kirseberg… Det tror jag att vi vann mycket på, när motståndar­na kom dit ville de helst lämna igen så fort som möjligt.

Ni kanske skulle flytta tillbaka?

– Ja, faktiskt, haha. Men föreningen tar hela tiden steg framåt, växer och blir bättre.

”De sliter rumpan av sig” Blev tvångsnedf­lyttningen en signal till hela klubben att ni måste skärpa till er?

– Det är klart att alla fick en ”skärpning nu”-känsla. Det får ju inte hända igen. Det är klart att man vaknar till lite. Men Pantern är fortfarand­e en liten klubb, det är några personer som gör väldigt mycket jobb och det var ett väldigt stort steg att gå från division 1 till Allsvenska­n. Jag tycker att det har flutit på bra med hockeyn, men allting runt omkring har väl hamnat lite efter. De håller dock på och sliter rumpan av sig, så det blir också bättre och bättre med tiden. Är de låga publiksiff­rorna den stora förklaring­en till varför ekonomin är dålig?

– Det är det väl egentligen inte. Vi har budgeterat för runt 550 åskådare per match, och jag tycker att ekonomin blir bättre och bättre för varje år. Det finns pengar, många fick fel uppfattnin­g när det här hände, de trodde att vi inte hade pengar. Men även om det är en ständig kamp har vi pengar. Men som jag sa innan, Malmö är en tuff stad att locka folk och sponsorer i. Jag hoppas att det kan komma mer och mer för varje match som går. Hade vi kunnat upprepa fjolårssäs­ongen borde det gå ännu mer uppåt. Intresset finns ju. När vi flyttade vår seriematch mot Modo till Malmö Arena och hade gratis inträde kom det 7 400 personer. Det är det mesta ett allsvenskt lag någonsin haft här.

Resurserna finns där, Pantern kommer att flyga till ett antal bortamatch­er i år och tipsen talar om ännu en säsong på i alla fall övre halvan. Hur är det möjligt, er budget är ju ingenting jämfört med lag som Leksand, Modo, AIK…?

– Absolut. Man tycker ju att pengarna borde vara avgörande, men vår sportchef Joakim Tillgren har gjort ett jäkla jobb och får hit spelare som köper sina roller. De kräver inte de högsta lönerna, utan vet att gör de det bra här så är det något som kommer senare. Vi har inte den största budgeten, men våra spelare kan utföra ett lika bra jobb som Leksand, AIK och Modo ändå. Ni växer hela tiden, hur stora kan Pantern bli?

– Jag vågar inte tänka för långt framåt, vi tar en säsong i taget och ser vad vi kan åstadkomma. Men det är klart att det hade varit otroligt kul att spela ett Malmöderby i SHL.

 ??  ??
 ??  ?? Efter en minst sagt turbulent sommar är Pantern nu redo för sin tredje raka säsong i Hockeyalls­venskan.
Efter en minst sagt turbulent sommar är Pantern nu redo för sin tredje raka säsong i Hockeyalls­venskan.
 ??  ??
 ??  ?? ”Malmö är en tuff stad att locka folk och sponsorer i. Jag hoppas att det kan komma mer för varje match.”
”Malmö är en tuff stad att locka folk och sponsorer i. Jag hoppas att det kan komma mer för varje match.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden