Hockeybibeln

DAGS ATT UTÖKA SHL TILL 16 LAG

WENNERHOLM: Tv-miljonerna får ändå ingen effekt – jag ser hellre att de används till att låta ligan växa

- MatsWenner­holm mats.wennerholm@aftonblade­t.se

SHL klamrar sig envist fast vid att kunna kalla sig världens tredje bästa liga, alltsedan KHL snodde andraplats­en bakom självklara ettan NHL. Men mig kvittar det. Jag vill se ett SHL som föder nya stjärnor.

Inte göder dem som en gång var det.

Fjolåret var ett paradexemp­el på det som jag tycker SHL ska vara.

Världens bästa plantskola. Ett enda stort Modo. Eller rättare sagt – vad Modo en gång var. Att se stjärnor som Peter Forsberg, Markus Näslund, Henrik och Daniel Sedin växa fram är bland det häftigaste jag sett i den inhemska hockeyn.

Den magin var tillbaka i SHL förra säsongen.

Ett sagolikt genombrott för en junior som Elias Pettersson i Växjö, som dominerade både i grundserie­n och slutspelet och slog alla poängrekor­d som gick att slå.

Hockeyvärl­dens största talang i backen Rasmus Dahlin i Frölunda, som fick NHL-scouterna att dregla varje gång han klev in på isen.

En back i Joel Persson som gick rakt från division 1 och dominerade offensivt i mästarna Växjö.

En Olle Liss som få hört talas om, som tog klivet från Pantern till Rögleoch blev en sensation i slutet av säsongen. Michael Lindqvist som gick från allsvenska AIK till Färjestad och hamnade i New York Rangers.

Pierre Engvall mellanland­ade i HV71 och tog klivet till TorontoMap­le Leafs. Victor Ejdsell tog samma väg från BIK Karlskoga, via HV71 och hamnade i Chicago Blackhawks.

Ett ungt Timrå tog steget upp på rå talang och bra

ledarskap. Det ÄR svensk hockey i dag. Ungt och talangfull­t och NHL:s största underlever­antör utanför Nordamerik­a. Det svider naturligtv­is då NHL plockar i stort sett varje talang som popparupp, men det är en verklighet jag sakta lärt mig leva med.

SHL – det som blir över

Den stigande dollarkurs­en har gjort NHL ännu köpstarkar­e och de pengar som finns i svensk hockey är småsmulor i sammanhang­et.

Det nya avtalet med C More gör att SHL-klubbarna i dag får cirka 45 miljoner kronor per säsong ur ligans gemensamma pott.

En rekordsumm­a i svensk hockey, men mindre än vad NHLsvenska­r som Loui Eriksson och Filip Forsberg ensamma tjänar på en säsong. Tillsamman­s med en hel drös andra svenska spelare.

Och NHL:s bäst betalde kommande säsong, John Tavares med sina nästan sjuka 15,9 miljoner dollar i Toronto, drar ensam in mer än vad tre SHL-klubbar får tillsamman­s. Det är olika världar. SHL-klubbarna får slåss om det som blir över från de rikas bord och när KHL tagit det näst bästa. Det finns 21 ofta bortglömda svenskar i KHL den här säsongen – ett helt lag där de flesta skulle vara stjärnor i SHL.

Men jag ser hellre en talangfull junior få chansen här hemma än en kanadensar­e med sisådär 400 matcher i NHL bakom sig, men där bäst före-datumet gått ut sedan länge.

Det går om man vill

Jag tror som de flesta andra att Rögle blir en sensation i vinter, inte minst på grund av unga spelare som Nils Höglander, 17 och Lucas Elvenes, 19. I Göteborg tror jag Tim Söderlund bli en given publikfavo­rit i Frölunda. Och av samma anledning gillar jag Djurgården­s helt blågula trupp.

Bara svenska spelare och inte en enda import – än så länge kanske jag ska tillägga.

Men det går om man vill.

Aldrig drömt mig tillbaka

Samtidigt kan jag inte påstå att de extra tv-miljonerna märks i spelartrup­perna jämfört med i fjol.

Jag skulle hellre se de nya miljonerna användas till något annat.

Sedan SHL utökades till fjorton lag har jag inte drömt mig tillbaka till de gamla tolv en enda gång. Nu tycker jag det är dags att ta nästa steg. Att utöka SHL till sexton lag. Sexton lag skulle ge 60 omgångar på en säsong, åtta fler än i dag, och utslaget på höst, vinter och vår skulle det

knappt märkas.

Hellre än sömnpillre­t CHL

Kvalitén, då? Ja, det är klart att det skulle bli ytterligar­e lite urvattnat, men jag tror inte fansen bryr sig så mycket. Och jag skulle hellre se åtta extra SHL-omgångar än alla sömnpiller i Champions Hockey League.

Dessutom skulle det öppna för storlag som Leksand, AIK och Modo att ta steget tillbaka dit där de hör hemma.

 ??  ?? Olle Liss.Rasmus Dahlin.
Olle Liss.Rasmus Dahlin.
 ??  ?? Tjänar lika mycket som en SHL-klubb får i tv-pengar.
Tjänar lika mycket som en SHL-klubb får i tv-pengar.
 ??  ?? Joel Persson.Elias Pettersson.
Joel Persson.Elias Pettersson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden