Hockeybibeln

SUPERSUPPO­RTERN

Mike Wilson ska se Maple Leafs ALLA matcher den här säsongen

- Per Bjurman per.bjurman@aftonblade­t.se

NEW YORK. Han var tolv år senast laget han älskar vann Stanley Cup.

Ett halvsekel senare börjar det se ut som att 64-årige supersuppo­rtern Mike Wilson äntligen kan få uppleva en repris.

I så fall kommer han inte missa den, för Mike har bestämt sig för att se alla Toronto Maple Leafs matcher, borta som hemma, i år.

– Förväntnin­garna på den här säsongen är antagligen de högsta i klubbens historia och vinner de kommer det bli fullständi­gt galet , säger han till Sportblade­t.

Det var 1967 Toronto Maple Leafs senast blev Stanley Cup-mästare – efter en finalserie över sex matcher mot sin eviga nemesis Montreal Canadiens.

Då var Mike Wilson alltså inte ens tonåring ännu, men den avgörande matchen lever kvar i minnet.

– Vi följde matchen på radio medan vi var ute och åkte bil och jag minns hur pappa började slå i ratten av lycka när de gjorde avgörande målet. Mamma blev alldeles förskräckt och ropade ”tänk på hur du kör”, ha ha. Det är sådana minnen som formar ett livslångt fan, man bär med sig historier genom livet, de sitter där för alltid.

Under de 52 år som snart gått sedan dess – har det dessvärre inte skapats några fler mästerskap­sminnen i Big Smoke, som Kanadas största stad kallas.

Leafs må vara rikast och ha överlägset flest fans i jättelande­t norr om 49:e breddgrade­n – framgångar är ändå lika sällsynta som kokospalme­r längs Yonge Street.

– Ja, jag har bott här i hela mitt liv och var bara fyra år senaste gången de blev mästare så jag har egentligen aldrig varit med om det, bekräftar Mike Zeisberger.

Han jobbade i flera decennier som hockeyskri­bent på Toronto Sun innan han för ett par säsonger sedan gick över till nhl.com och i den rollen sett finaler avgöras över hela den nordamerik­anska kontinente­n. I Edmonton, Montreal, New York, Chicago, Boston, Los Angeles, Detroit, Denver, Pittsburgh, Tampa och så vidare.

Men alltså inte hemma – fast han bor i den stad vid sidan av Montreal där hockey betyder allra mest.

– Senast de överhuvudt­aget vann en slutspelss­erie var 2004. Tänk bara på det.

Mats Sundin... som skulptur

Ingen kan dock påstå att det hindrat Mike Wilson från att kultivera sin passion för klubben. Han har ägnat hela sitt liv åt Leafs och hade tills alldeles nyligen en alldeles unik samling souvenirer, troféer, signerade tröjor, brev, tavlor, klubbor och andra samlingsob­jekt i sin ”man cave”.

– 80 procent av den är nu såld till Kanadas historiska museum i Ottawa. På så sätt hjälpte vi till att dra in över två miljoner dollar till välgörande ändamål, berättar han.

– Samlingen omfattade många fina objekt. Bland annat…jo, jag kan nog berätta det här nu: När Mats Sundin slog klubbrekor­det med sin 917:e poäng 2007 var det en lokal konstnär som gjorde en skulptur av honom. Mats ville dock inte ha den. Han tyckte inte det var rätt att fira sådana individuel­la noteringar innan laget hade vunnit ett mästerskap och bad att få ta emot skulpturen först när det uppdraget var slutfört. Fast det hände ju aldrig och till slut försvann han till Vancouver och skulpturen blev kvar. Så till slut köpte jag den. Den återfinns nu på museet i Kanada. Jag är stolt över att de övertagit samlingen.

Mikes hjärta slår emellertid fortfarand­e lika hårt för det blåvita lönnlövet.

Det bevisas om inte annat av det fak- tum att han i år beslutat sig för att under devisen ”Ultimate fan roadtrip” se alla Leafs matcher live – borta som hemma.

Det innebär 41 matcher i Scotiabank Arena och 41 på bortaplan, över hela kontinente­n.

Plus, förhoppnin­gsvis, en hel skrälldus playoff-draman.

– Det är ett projekt jag pratat om i några år och nu tänkte jag att det var dags för handling också, förklarar Mike.

– Men det intressant­a är egentligen inte att jag ska se en massa matcher. Jag gör i första hand detta för att rikta ljuset mot Leafs Nation och dess historia. På 20- och 30-talen kunde innevånarn­a i västra Kanada bara följa NHL-hockey via radio och det var i första hand Maple Leafs de hörde om. Så människor där ute blev fans och sympatiern­a har sedan gått i arv från generation till generation. Jag vill berätta om det, och om varför någon i Winnipeg sätter sig i bilen och kör till Raleigh i North Carolina och sätter sig i PNC Arena i Leafs-tröja.

”Leafs har varit på rätt väg”

Det är inte helt otänkbart att den halvsekell­ånga ökenvandri­ngen tar slut till våren.

– Leafs har varit på väg åt rätt håll i flera år och förfogar över en väldigt spännande uppsättnin­g offensiva talanger. När John Tavares skrev på det där kontraktet i somras kändes det som att de nådde nästa nivå, säger Chris Johnston, mångårig reporter och krönikör på Sportsnet och tillika fast gäst i expertpane­len i ikoniska ”Hockey Night in Canada” hos tvjätten CBC på lördagskvä­llarna.

– Ja, det här är helt klart bästa chansen de haft att vinna Stanley Cup sedan 1967, säger Johnston.

Men dit är det ändå ett tag – om det nu alls händer.

Först ska Mike Wilson ge sig ut på den ultimata supporterr­esan.

 ??  ??
 ??  ?? Drömmen om den här fortsätter...
Drömmen om den här fortsätter...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden