Hockeybibeln

DEY BLÅGULA BACKUNDRET

- Per Bjurman per.bjurman @aftonblade­t.se

Man behöver inte vara ansatt av överdrivet brusande patriotism för att få lite gåshud av det avtryck den samtida generation­en svenska backar gör i världens bästa liga. Visst, vi hade den bästa av dem alla, i form av Nicklas Lidström, redan under 90- och 00-talet, men han satt allena på sin tron.

Nu formligen kryllar det av Norris Trophykand­idater från Sverige i det 31 NHL-klubbarna.

Victor Hedman i Tampa fick ju detta backarnas nobelpris så sent som i somras – som tredje svensk i historien efter just Lidström och Erik Karlsson. Han, Karlsson, kallas sedan flera år “världens bäste” och hade strax före säsongssta­rten huvudrolle­n i den största trejden på över ett decennium – den som tog honom från det kalla Ottawatill soliga San Jose på andra sidan kontinente­n. I Dallas är John Klingberg samtidigt kung på blålinjen och i Arizona nyblivne lagkaptene­n Oliver Ekman-Larsson. Även Hampus Hagman i Anaheim, Mattias Ekholm i Nashville, Jonas Brodin i Minnesota samt duon Oscar Klefbom och Adam Larsson iEdmonton tillhör den nya backeliten.

Succén är ingen slump

Och som gräddklick på toscatårta­n blev alltså Rasmus Dahlin, som förste svensk sedan Mats Sundin, plockad först i draften i Dallas i slutet av juni – av Buffalo. Position? Jo, han är så klart back. Precis som Adam Boqvist (vald som nummer sju), Filip Johansson (nummer 24), Nils Lundkvist (28), Rasmus Sandin (29) och Mattias Samuelsson (32).

– Det är imponerand­e att se vad som hänt de senaste åren, och fortfarand­e händer. Vi har verkligen en fantastisk generation försvarssp­elare just nu, säger veteranen Niklas Kronwall, som själv gör sig redo för sin femtonde säsong i Detroit Red Wings backuppsät­tning. Han fortsätter: – Och det är ju inte bara det att de här unga killarna är bra backar i största allmänhet. De har suverän speluppfat­tning, är lysande på skridskor och kan verkligen spela. Orädda är de också, de vågar göra saker på en gång. De har allt backar ska ha nuförtidem.

Att kidsen uppför sig så, att de utvecklat både en kreativite­t och en djärvhet som tidigare inte alls förknippad­es med svensk hockey, är alls ingen slump, visar det sig när vi talar med Tommy Boustedt – general manager för Tre Kronor och hockeyförb­undets mångårige utveckling­schef. Han kan peka på ett femton år gammalt almanacksb­lad och förkunna att “här började den

moderna eran”.

– Ja, runt 2002 tyckte vi att vi hade stagnerat och hade för många defensiva, försiktiga spelare, och framför allt backar. Det handlade för mycket om att bara fösa ut pucken ur egen zon så fort som möjligt och för lite om att spela. Det var också några kullar där vi inte fick fram särskilt stora talanger över huvud taget, berättar han.

– Så vi beslutade oss för att lägga om hela sättet att utveckla unga spelare, med särskilt fokus på att få fram en mer konstrukti­v, spelskickl­ig, mer modern backtyp. Vi tog till och med fram ett program som hette ”Att vara back” och jag minns att vi något år spelade in en instruktio­nsvideo på Hovet med Nicklas Lidström och Niklas Kronwall. Kronwall minns också – vagt. – Jo, jag har någon bild av det där, he he. Jag är inte säker på att vi kunde vara där samtidigt, jag och ”Lidas”, men något blev inspelat.

– En bra satsning var det hur som helst. Initiativ av den sorten måste alltid komma uppifrån och nu ser vi resultatet.

John Klingberg, artisten i Texas som själv utgör ett av de mest lyckade exemplen på vad som kan hända när stora begåvninga­r får rätt förutsättn­ingar, håller med.

– Jag kan inte se någon annan förklaring till att så många blivit så bra ungefär samtidigt. Förbundet gjorde något väldigt bra. Och de såg ju till att idéerna spreds ut i distrikten och till småklubbar. Jag och mina kompisar i samma ungdomslag fick en riktigt gedigen utbildning, säger han.

Långsiktig plan i hela Sverige

Ambitionen att implemente­ra det nya synsättet på bred front bekräftas av Tommy Boustedt.

– Det var inte bara sex personer som satt på Bosön och sa att nu ska svenska backar spela mer konstrukti­vt. Vi utarbetade en långsiktig plan och vinnlade oss om att den fick fotfäste i hela hockeysver­ige. Vi var också noga med att tanken på mer spelskickl­iga backar kom in som del i tränarutbi­ldningen. Det tror jag har haft stor betydelse. Klingberg igen: – Ja, det märktes att tränarna tog till sig det sättet att se på hockey. Jag bytte själv från forward till back när jag var fjorton-femton, just för att coacherna tyckte att jag hade spelsinne och kunde sätta igång spelet bakifrån.

Det är de tacksamma för i Dallas. ”Burger” har, just som spelande back, frälst Texas-metropolen på nästan samma sätt som JR Ewing frälste den lokala oljeindust­rin i tidernastv­såpa.

Annars har chefsideol­ogerna på förbundet genom åren tyckt sig ha anledning att oroas en smula över vad som händer när deras omsorgsful­lt skolade guldklimpa­r tar sig över Atlanten.

Lidström var så otroligt bra. Jag tror att många som var knattar då blev inspirerad­e och såg att man

inte måste vara forward för att bli stor stjärna.

– Hamnar de i lag med coacher som har en mer gammaldags uppfattnin­g om hur backar ska spela, och det har har ju hänt några gånger, är det inte bra. Då kan de hämmas i utveckling­en, säger Boustedt.

Fast numera är risken därvidlag tämligen marginell. De mest fyrkantiga puritanern­a har även i NHL börjat ersättas av unga, progressiv­a coacher som sjunger ”possession”hockeyns lov och låter världens Erik Karlssons vara just Erik Karlssons.

Rasmus Dahlins entré i Buffalo ger en bra bild. I några av träningsma­tcherna under försäsonge­n försökte han sig på några finter som inte gick hem. De ledde i stället till att motståndar­na kom loss i frilägen.

För några år sedan hade macho-auktoritet­erna i båset skällt ut honom och hotat med repressali­er vid eventuell repris.

Sabres-coachen Phil Housley ryckte på axlarna.

”Det tar tid att lära sig att spela i NHL och Rasmus behöver lära sig vilka det är han spelar mot. Jag är glad att han fortsätter försöka göra sin grejer i stället för att bli knäckt av misstag”, hette det.

– Väldigt bra sagt. Men så var ju Housley själv en back som verkligen spelade hockey också. Han förstår nog mer än de flesta om hur en spelare som Rasmus ska hanteras, konstatera­r Tommy Boustedt.

Som samtidigt är noga med att inte ta åt sig hela äran av det pågående guldåldern. – Det finns såklart många förklaring­ar till att det här händer, understryk­er han.

– En annan är att unga människor i dag rent generellt har en annan attityd än man hade för bara femton-tjugo år sedan. De fostras annorlunda, tror på sig själva och är benägna att ta risker. Inte bara i hockeyn utan även i livet i stort. Det har Niklas Kronwall också noterat. – Jo, så är det ju. Förr var man mer rädd att göra fel. De här killarna bara skakar av sig misstag. Ta en sån som Erik Karlsson. Jag har varit med när han gjort en vågad dragning som siste man och sånär misslyckat­s. Men har bara skrockat och sagt nåt i stil med ”Ojdu, där var det nära”. Sen har han gått ut och gjort det igen, ha ha. Jag tycker den inställnin­gen är härlig.

Fortsättni­ng följer

”Kronner” har ytterligar­e en förklaring till att världens bästa liga svämmar över av backstjärn­or från ärans och hjältarnas land:

Nämnde Lidström – han som han, kanske, spelade in en instruktio­nsfilm med i 00-talets början.

– Ja, han var så otroligt bra, och hade sådana fantastisk­a framgångar, att jag tror att många som var knattar då blev inspirerad­e och såg att man inte måste vara forward för att bli stor stjärna.

Tommy Boustedt delar den uppfattnin­gen – och tror på samma slags effekt i framtiden.

– Det är klart att ”Lidas” har stor del i att så många talanger valt att bli backar och Erik Karlsson och Victor Hedman och John Klingberg och Oliver Ekman-Larsson och alla andra kommer fortsätta sporra ny generation­er och få ännu fler begåvninga­r att söka sig till backpositi­onen. Vem vill inte bli en ny Erik Karlsson, liksom?

Kort sagt – utsikterna för att det svenska backundret fortsätter är mycket goda.

 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Norris Trophy-vinnarna Victor Hedman och Erik Karlsson.
Foto: AP Norris Trophy-vinnarna Victor Hedman och Erik Karlsson.
 ??  ?? Nicklas Lidström har inspirerat en ny generation backar.
Nicklas Lidström har inspirerat en ny generation backar.
 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? RASMUS DAHLIN1 8, Buffalo SabresBjur­man: Det kanske ter sig orättvist att inkludera Ramsus, både mot honom själv och andra. Han har ju precis inlett sin karriär. Men Rasmus är en så unik talang att han måste nämnas i de här sammanhang redan nu.Rasmus Dahlin plockades, som förste svensk sedan Mats Sundin, som nummer ett i draften i juni ochär det senaste tillskotte­t i det svenska backundret.
Foto: AP RASMUS DAHLIN1 8, Buffalo SabresBjur­man: Det kanske ter sig orättvist att inkludera Ramsus, både mot honom själv och andra. Han har ju precis inlett sin karriär. Men Rasmus är en så unik talang att han måste nämnas i de här sammanhang redan nu.Rasmus Dahlin plockades, som förste svensk sedan Mats Sundin, som nummer ett i draften i juni ochär det senaste tillskotte­t i det svenska backundret.
 ?? Foto: AP ?? John Klingberg.
Foto: AP John Klingberg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden