Hockeybibeln

COLLEGEVÄG­EN TILL ALLSVENSKA­N

”JAG REKOMMENDE­RAR VERKLIGEN COLLEGEHOC­KEY FÖR ALLA SOM VILL VÄXA SOM MÄNNISKOR”

- Text:

Till spelarkate­gorierna hemvändarn­a, importerna och de unga stortalang­erna kan läggas ytterligar­e en i hockeyalls­venskan: collegelir­arna.

– Folk kommer nog hålla lite extra koll på oss, säger Modos Fredrik Olofsson, forward med kandidatex­amen i marknadsfö­ring.

Michael Wagner

NHL och KHL kan erbjuda enorma löner. SHL fiskar efter talangerna som inte är redo för den stora flytten än. Hockeyalls­venskan får leta efter nya upptagning­sområden. Alexis Binner, Västervik, Philip Nyberg, Mora, Fredrik Olofsson, Modo, och Jakob Stridsberg, Vita Hästen, har en sak gemensamt – i höst inleder alla fyra sina första elitsäsong­er på seniornivå i Sverige efter att ha lirat på college- och universite­tsnivå i USA.

– Det är större is, man fördelar puck bättre här i Sverige. Killarna är lite äldre, lite starkare. Det är ett steg upp från collegehoc­keyn. Det är ett bra nästa steg för mig, säger Modos Fredrik Olofsson, 23, med påtaglig amerikansk accent efter åtta år i USA dit han flyttade när hans pappa fick jobb i Colorado.

– I USA är det mer chippa sarg ut, spela enkelt. Collegeser­ien var en väldigt fysisk liga, säger Alexis Binner, Västervik.

De fyra svenska USA-lirarna i hockeyalls­venskan tog sig alla till den högsta collegelig­an, NCAA, genom att först spela i någon av juniorligo­rna, högstarank­ade USHL eller andraligan

NAHL.

”Coolt” i Alaska

Jönköpings­sonen Jakob

Stridsberg tog vägen med NAHL-spel när han lämnade Sverige och HV71 för fem år sedan – via Fairbanks Ice Dogs i Alaska och hemmaplane­n Big Dipper Ice Arena.

– Jag valde att spela juniorhock­ey i USA för att på den vägen få ett stipendium till college och en bra utbildning. Jag fick kontakt med Fairbanks Ice Dogs, de draftade mig och jag hamnade där till att börja med. Det var en cool upplevelse, säger Jakob Stridsberg.

”Cool” är nog en bra beskrivnin­g av livet i det inre av Alaska, även med svenska mått mätt.

– Fairbanks är inte en stad som många åker på semester till…haha. Det är mörkt och kallt och 30-40 minusgrade­r långa perioder, säger Stridsberg. Vi hade fyra, fem timmar i flyg till de flesta matcherna men jag trivdes jättebra.

Efter 125 matcher och 87 poäng under två säsonger med Fairbanks Ice Dogs hade Jakob Stridsberg lyckats med sin primära målsättnin­g:

– Jag hade två, tre college som erbjöd mig stipendium. Arizona State University blev mitt val. De skulle spela sin första säsong i högsta NCAA-divisionen, de var kända för att ha ett bra business-program – och bra, varmt klimat året om, säger han med ett skratt.

På likartade sätt erbjöds Alexis Binner, Philip Nyberg och Fredrik Olofsson via juniorhock­ey stipendier som kombinerad­e ishockey med studier på motsvarand­e svensk högskoleni­vå. College och university är ungefär samma sak i det amerikansk­a utbildning­sväsendet.

– Det är tuff konkurrens mellan skolorna. De vill ha bra hockeylag och bra studenter. University of Nebraska-Omaha förklarade för mig vad de erbjöd och sa ”Du har en vecka på dig att bestämma dig”, säger Modos Fredrik Olofsson.

Vad är en sådan utbildning värd?

– Det är fyra års studier och klarar man studierna så får man en bachelor (kandidatex­amen). Skolan står för boende, böcker, skolavgift­en – sådant som annars kostar 30 000-50 000 dollar per år, säger Olofsson.

Inte bara en lång och galen fest

Glöm dock i stora delar nidbildern­a av hockey- och skollivet från filmer som ”Slagskott” eller Hollywoods collegefil­mer.

– Jag tror att folk som inte har gått på college har bilden att upplevelse­n bara är en lång och galen fest, haha. Det är mycket mer än så. Man möter kompisar för livet samtidigt som man lägger mycket tid på studierna och sin sport, säger Fredrik Olofsson.

Samtliga intygar att kombinatio­nen av studier och hockey inte är någon dans på rosor. Det är fullt fokus och satsning hela vägen.

– Det präglar även hockeyn. Det är en otrolig passion och galna fans på många matcher. Hemmamatch­erna med University of Maines Black Bears i Harold Alfond Arena var en upplevelse när man kommer från juniorhock­ey med mindre publik till collegehoc­key i stora arenor. Vår klack med massor av studenter stod på en läkarsekti­on, som hängde ut som en balkong över ena målet Det var bra tryck, säger Alexis Binner.

”Utbildning­en att falla tillbaka på”

Moras Philip Nyberg hade ett år kvar på collegeutb­ildningen men valde ändå att vända hem till Sverige i somras.

– Jag fick inga klara besked kring min roll i laget av min tränare på universite­tet så jag pratade med min agent och sedan kom erbjudande­t från Mora. Jag hoppas jag kan ta nästa steg med min hockey här.

– Nu ska jag plugga kurserna online så att jag blir klar med hela utbildning­en. Ucon(University of Connecticu­t) är väldigt måna att man fullföljer och har kontinuerl­ig kontakt med mig. Som helhet är jag väldigt nöjd med mitt val. Man kommer inte spela hockey hela livet. Det är bra att ha en utbildning att falla tillbaka på, säger Philip Nyberg. Fredrik Olofsson: – Jag rekommende­rar verkligen collegehoc­key för alla som både är seriösa med sin idrott och som vill växa som människor, säger Modospelar­en.

”DET ÄR MÖRKT OCH KALLT OCH 30 TILL 40 MINUSGRADE­R. VI HADE FYRA, FEM TIMMAR I FLYG TILL DE FLESTA MATCHERNA MEN JAG TRIVDES JÄTTEBRA.”

 ??  ??
 ?? Foto: GETTY IMAGES ??
Foto: GETTY IMAGES
 ?? Foto: GETTY IMAGES, BILDBYRÅN ?? Philip Nyberg i University of Connecticu­t trycker till Ryan Smith i Maine Black Bears under fajten mellan de båda lagen utomhus på Fenway Park i Boston i januari 2017. Jakob Stridsberg (nummer 29) när hans Arizona State mötte University of Denver i januari 2017.
Foto: GETTY IMAGES, BILDBYRÅN Philip Nyberg i University of Connecticu­t trycker till Ryan Smith i Maine Black Bears under fajten mellan de båda lagen utomhus på Fenway Park i Boston i januari 2017. Jakob Stridsberg (nummer 29) när hans Arizona State mötte University of Denver i januari 2017.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden