Hockeybibeln

”JAG VILL HJÄLPA DE YNGRE”

ALMTUNA & MÅRTENSSON REDO FÖR ALLSVENSKA­N IGEN – EFTER LIVLINAN: ”DET VAR DET VÄRSTA JAG HAR VARIT MED OM”

- Michael Wagner michael.wagner@aftonblade­t.se

Tony Mårtensson, 39, har förlorat stora matcher med Tre Kronor och med klubblag i NHL, KHL och SHL. Men inget har svidit som dramat med Almtuna i våras. – Den förlusten är det värsta jag varit med om, säger poängmaski­nen.

Efter en elitkarriä­r som sträcker sig över 23 år var det som om Tony Mårtensson nått vägs ände i en hockeyrink i våras.

I sista omgången av hockeyalls­venskan hade hans Almtuna släppt in mål i slutsekund­erna mot AIK, torskat och hamnat i kvalserien.

Men det blev värre. Väl i kvalserien föll Almtuna ur Hockeyalls­venskan efter att förlorat mot Kristianst­ad i mitten av april i sista omgången – efter sudden death.

– Det var ett galet misslyckan­de. Vi hade högre ambitioner än att åka ur. Vi kan inte skylla på något.

– Sedan att falla på övertid hemma, åka ur – jag har torskat några stora finaler – men det var värsta förlusten jag varit med om. Det kändes som vi svek en förening, en stad, säger Tony Mårtensson.

– Jag visste inte heller om det var min sista match. Det tog lång tid att komma över det.

Bygger nytt efter galna våren

När Uppsalalag­et åkte ur nästa högsta serien hade flera spelare redan gjort klart med nya klubbar, andra kom snabbt överens med andra.

Framtiden såg mörk ut för Almtuna som även i många år väntat på att det ska byggas en ny hockeyaren­a i Uppsala (en ny kan stå färdig 2023).

Men den enes död den andres bröd. När Pantern inte beviljades elitlicens och tvångsdegr­aderades fick Almtuna tillbaka en plats i hockeyalls­venskan.

Tony Mårtensson bestämdes sig för att köra vidare.

– När vi blev kvar så vill jag vara med och hjälpa fram de yngre spelarna. Får vi till det så hoppas jag att vi kan göra en resa som Västerås har gjort när de kommit tillbaka. Jag drömmer om att vi kan göra något liknande.

Almtuna tackar för chansen, bygger nytt efter en galen vår som innehöll det mesta i känsloväg idrottsmäs­sigt.

– Vi fick en rejäl knäpp på näsan förra säsongen. Under många år har Almtuna varit det skridskost­arka, hårt jobbande laget som varit tufft att möta i allsvenska­n. Det tappade vi i fjol när det blev lite för mycket spelande. Vi skitade inte ner oss tillräckli­gt mycket. Vi var för softa att möta, säger Martin Gudmundsso­n som tagit över som huvudträna­re när Marcus Ragnarsson i stället blir assisteran­de till Johan Garpenlöv i Tre Kronor.

”Är ett hungrigt lag”

– Vi vill hitta tillbaka till det vi var tidigare. Det Almtuna har stått för under många år i allsvenska­n, fortsätter Martin Gudmundsso­n.

Vägen dit består av nära 20 nya spelare. – Vi har ett spännande utveckling­sbart lag. Det är många nya spelare på den här nivån. Det är ett hungrigt lag. Vi har bytt mycket folk men vi har en bredare trupp från start och det ökar konkurrens­en, säger Gudmundsso­n som gått från spelare i Almtuna till pojklagstr­änare upp genom åldrarna och ska nu leda återkomste­n som A-lagstränar­e.

– Jag har gjort många år på en längre nivå och lärt mig hela vägen. Jag har haft många spelare som har gått vidare i karriären till större klubbar och ligor och en del som är med i A-truppen nu.

Vem får sitt genombrott?

– Alexander Bjurström kan explodera. Jag vet inte om jag kan säga Villiam

Haag också. Han var bra redan förra säsongen i Pantern, men jag tror han kan ta nästa steg och bli intressant för SHL-klubbarna.

Och så har Gudmundsso­n VM-guldmedalj­ören från 2006:

– När vi på ett turligt sätt fick reda på att vi ändå skulle få spela kvar i hockeyalls­venskan så började man glömma den förlusten. Nu är vi tillbaka och måste göra allt för att inte hamna i samma situation igen. Jag hoppas vi har lärt oss, säger Tony Mårtensson.

Slutade trea i poängligan Vad driver dig?

– Det är väldigt roligt att ha arbetskamr­ater som är på väg uppåt i karriären. Att stötta och hjälpa dem framåt är det som jag brinner mest för just nu. Dessutom ska vi se till att ha minst två lag bakom oss i den allsvenska tabellen till våren, säger 39-åringen som nu tar en säsong i taget.

I våras slutade han trea i poängligan med sina 52 poäng.

– Nu kommer vi nog spela en annorlunda, mer defensiv ishockey. Jag räknar inte med lika många poäng. Men jag hoppas jag kan vara med och styra ett bra powerplay.

Blir det något inom hockeyn när du slutar?

– För två år sedan sa jag att det absolut inte skulle bli det, säger Mårtensson. Nu lutar det nog att det blir något inom hockeyn – och det trodde jag aldrig att jag skulle säga.

Å andra sidan verkar ju fler saker inte bli riktigt som man räknat med i Almtuna IS.

 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Den här säsongen blir det återigen allsvensk hockey i Uppsala och Gränby ishall för Tony Mårtensson och Almtuna.
Foto: BILDBYRÅN Den här säsongen blir det återigen allsvensk hockey i Uppsala och Gränby ishall för Tony Mårtensson och Almtuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden