Hockeybibeln

TILLBAKA I ALLSVENSKA­N FÖR ATT STANNA

-

Det blev tredje gången gillt för Mora mot Leksand.

Efter två raka kvalsegrar blev det ombytta roller och Mora ramlade ur.

Och jag tror det kommer ta tid innan de är redo att gå upp igen.

Det är alltid en chock att ramla ur SHL och Mora är inte lika vana vid det som konkurrent­en vid Siljan.

Det är väl bara att tacka gudarna för att förbundet och SHL inte tvingade Mora att bygga ut sin arena. Då hade de stått med lika många tomma stolar som Karlskrona i dag.

Nu återstår att se om nedflyttni­ngen blir en lika stor chock som för Modo, som rasade hela vägen ner till en tolfteplat­s första säsongen i hockeyalls­venskan.

Eller Karlskrona som blev sjua i fjol.

Det brukar bli tunga fall för lagen som åker ur SHL. Men Mora har en annan vana, en annan tradition. Jag tror inte att de går i den fällan, även om de tappat massor av toppspelar­e som alla gör när de flyttas ner en division. Sjutton spelare är borta från fjolårets trupp.

Men det finns ändå en liten spillra kvar, med starka namn som Adam Masuhr och Thomas Skogs på backsidan. Och framåt ser det också hyggligt ut, med många unga och utveckling­sbara spelare.

Den nya huvudträna­ren Jeff Jakobs, som var assisteran­de tränare i AIK förra säsongen, vet vad som krävs på den här nivån.

Mora har av ekonomiska skäl plockat bort sportchefe­n och gått tillbaka till den sportgrupp som de hade under sina tidigare år i allsvenska­n.

De är ju ett av de lag som spelat mest i allsvenska­n sedan serien kom till och hade en reservplan för att gå tillbaka till den kostymen redan långt innan de var utslagna.

Förra gången Mora åkte ur SHL 2008, tog det nio allsvenska säsonger innan de var tillbaka igen. Det visar hur svårt det är att ta sig igenom det nålsöga som leder upp igen.

Nu är det sista säsongen med kval mot SHL-lag. Nästa säsong gör de allsvenska lagen upp internt om en garanterad plats i högsta serien.

Det är kanske dags då?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden