Hockeybibeln

HÄR ÄR SVERIGES MEST INFEKTERAD­E HOCKEYDEL

LEIFBY: Fejder & lokalpatri­otism – en stängd liga i söder skulle gynna alla

- MARCUSLEIF­BY marcus.leifby@aftonblade­t.se

Troja, Mörrum, Nybro och SoSS i Tyringe. Den här serien är anledninge­n till att jag en gång i tiden föll pladask för ishockey.

’’ Ta mig hem till ett litet hus på landet”, sjunger Lasse Stefanz i ”Min barndoms gröna dal” och det är lätt att börja tralla på den biten när man sitter och ögnar igenom hockeyetta­n södra, som serien heter nuförtiden.

Förr i tiden, på det glada 80-talet när lag som Väsby kunde playoff-spela sig upp i elitserien, hette serien division 1 södra. Min barndoms vita is.

Dan Idofsson och Erkki Kilpeläine­n i Troja, Erland Gustafsson och Per Lehtonen i Tingsryd, Nybro IF, Osby IK, Jössarinke­n och Tyrs Hov.

Jag vet inte vem jag hade varit utan allt det där.

På den här tiden var division 1-ishockeyn hyggligt välmående och allsvenska­n uppstod först efter jul, de två bästa lagen från respektive division 1-serie buntades ihop med de två sämsta från elitserien.

I dag har alla serier blivit ligor, omgångarna är dubbelt så många, varenda match tv-sänds och helst ska inget lag behöva åka ur någonstans. ”Miff” drog mer än MFF

För 30 år sedan, säsongen 1989/1990, såg jag ett rustat ”miff” i Osby ishall, som jag minns det vaktade ”Pekka” Lindmark båsdörren och vi småglin sprang fram och tillbaka och bad om autografer.

Intresset för den nya Percy-pyntade satsningen var enormt i Malmö och det finns en händelse i november 1989 som sticker ut i den malmöitisk­a idrottshis­torien.

Malmö FF:s SM-final i fotboll mot Norrköping på Stadion lockade 5 598 åskådare, samtidigt som 5 652 besökare (54 personer fler) trängdes inne i isstadion för att se Malmö IF spela ishockey.

I omgång sex.

Mot Tyringe. Man ska aldrig säga aldrig, men jag har svårt att se något liknande hända igen under min livstid. Hellre en kladdig tejp i truten

En sak som däremot skulle kunna inträffa är att vi får en stängd ishockeyli­ga, mest troligt då att det blir den högsta där jag vet att det finns starka krafter (pengafixer­ade galningar) som gärna skulle vilja täppa till.

Ni som har följt debatten senaste åren vet att jag hellre skulle kväva mig själv (stoppa truten full med svart, kladdig hockeyklub­bstejp) än att acceptera en sådan lösning.

Det är emot alla mina principer, men ibland tar fantasin med en ut på vingliga resor.

Jag undrar om inte södra hockeyetta­n skulle klara sig hyggligt som stängd liga, kanske till och med bättre än den gör i dag.

Helt emot principern­a

Den här sydöstra delen av Sverige är i hockeymått mätt, sett till ytan, Sveriges mest infekterad­e hockeydel.

Ner med Tingsryd och Karlskrona från hockeyalls­venskan, upp med Gislaved och Olofström från tvåan, låt Peter Wedenell, Glimåkra, döma varenda match, ge Janne Gunnarsson och Magnus Larsson fribiljett­er överallt, stäng locket och backa några steg.

Korta resor, mycket folk på matcherna (mer än på Troja–Halmstad, Karlskrona–Almtuna och Tingsryd– Björklöven) och en egen titel att slåss om.

Gamla fejder, lokalpatri­otism, alla hatar alla.

Med tanke på hur ekonomin ser ut i svensk ishockey (under SHL) tror jag faktiskt att en stängd liga i söder skulle gynna samtliga klubbar i serien.

Men, nu är det ju emot mina principer, och jag skulle bli både förvånad och besviken om inte Troja är med och aspirerar på en hockeyalls­vensk plats i vår.

Dan Idofsson har sett pigg ut.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden