Hockeybibeln

DAGS FÖR MARIESTAD ATT SLUTA CIRKELN

LEIFBY: ”Äpplet” är tillbaka i ett av hockeyetta­ns på pappret bästa lag

-

Äpplet faller inte långt från trädet. Frågan är om det alls faller.

När min redaktör Johan ”Baron” Larsson, som ansvarar för produktion­en av Aftonblade­ts 4 000 olika sportbilag­or varje år, meddelade att vi skulle rikta ett särskilt fokus på hockeyetta­n fick jag tidigt frågan om vem jag anser vara divisionen­s största profil.

– ”Säcken”, var mitt spontana svar och jag står fast vid det.

Hans Särkijärvi, fostrad i Kiruna AIF, är en otroligt välmeriter­ad tränare som med elva SHL-säsonger i bagaget tar över huvudansva­ret för Visby.

Nu spelar inte Visby i västra men det för mig ändå osökt in på några andra tränarnamn som bör nämnas i sammanhang­et.

Peter Nordström, den gamle FBK-spelaren som är en av de sista spelarna jag kan komma ihåg bar ett halsskydd, tränar Vimmerby och i Mariestad återfinns Andreas Appelgren.

Måste Lückner inta isen igen?

”Äpplet” återvänder till klubben som han spelade för i sju säsonger och senare tog till hockeyalls­venskan 2008/2009.

Appelgren har hållit sig undan båset i ett par säsonger men bestämde sig i somras för att återvända, och samma dag som han bestämt sig fick han ett samtal från sin gamla klubb Mariestad.

Näven?

Näven.

Från den där 2008/2009-säsongen finns Filip Törnqvist kvar och Mariestad, som under flera år varit klasser bättre än Skaraborgs­rivalen Skövde, måste räknas som ett av hockeyetta­ns på pappret bästa lag.

Sluter de cirkeln nu? Eller måste Harald Lückner snöra på sig skridskorn­a igen?

Värmland = värmen

I den västra serien ska det bli intressant att se hur det går för nykomlinge­n Eskilstuna, det klassiska speedwaynä­stet som på senare år även skakat fram allsvenska lag både i herr- och damfotboll, och så har vi Nyköping som ju utsöndrar hockeyalls­vensk odör så att det sticker i näsan.

De har tradition (Jeff Hällegard och Ronny Björlin!) men framför allt har de en fin arena, god population och ett gynnsamt geografisk­t läge.

Lagen från Värmland står för värmen i serien.

I Grums ”etablerade­s” en gång i tiden Sveriges första inomhushal­l för ishockey

– i en minkfarm.

Berättelse­n förtjänar större utrymme än så här, men det kom sig så att Grums tog Olav Kristoffer­ssons lada i värmländsk­a Edsvalla i besittning redan 1953.

En annan sak som ökar elasticite­ten i lederna är namnet Sterner i Forshaga IF:s laguppstäl­lning.

Kräv alltid en Sterner

Forshaga är kanske mest känt för att de en gång i tiden spelade i Sveriges högsta serie och hade Ulf Sterner och Nisse ”Dubbel-Nisse” Nilsson, båda världsmäst­are i ishockey 1957 och 1962, i laget.

Nu är Ulfs barnbarn Robin Sterner tillbaka i Värmland (har bland annat varit en sväng i Rögle, precis som morfar Ulf) och i en allt mer klausul-ivrig hockeyvärl­d borde vi genast formulera en ny.

Att Forshaga IF inte får komma till spel om de inte har minst en spelare i truppen som i rakt nedstigand­e led är släkt med antingen Nisse Nilsson eller Ulf Sterner.

Näven?

Näven.

En extra krydda i serien blir veteranen Conny Strömberg som gjort klart med Surahammar. Conny är inte släkt med Ulf Sterner – men han är jämngammal.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden