Hockeybibeln

BAJENS LÄGE – EN SKAM FÖR STOCKHOLMS STAD

LEIFBY: Ishallen revs – snart finns bara hoppet att Årstaviken ska frysa till

- MARCUSLEIF­BY marcus.leifby@aftonblade­t.se

Av hockeyetta­ns 46 lag finns det bara ett som vunnit SM-guld. Ett? Nej, åtta.

Guld alltså. Ett lag som vunnit åtta SMguld. Hammarby är en av Sveriges mest anrika ishockeyfö­reningar och jag känner mig starkt ambivalent kring det faktum att de för sjunde året på raken ska spela i hockeyetta­n.

Visst känns det dystert att de måste gneta på så här, visst är det imponerand­e att de fortfarand­e gör det.

Att se Hammarby spela ettanhocke­y i ett kallt, gammalt hockeykråk­slott i Sätra är som att hänga en Anders Zorn-målning i en jordkällar­e.

På 30-, 40- och 50-talen var kisarna på Södermalm bäst i landet på att spela ishockey, på 80-talet spelade de i elitserien och i början av 2000-talet kvalade de för att ta sig upp i högsta serien.

Dumdristig­a satsningar gjorde att klubben på våren 2008 begärdes i konkurs, de började om som Bajen Fans och 2013/2014 var de tillbaka i hockeyetta­n.

Och frågan är hur de ska ta sig vidare nu?

Man behöver inte vara född på Katarina Bangata på Södermalm för att känna en stark attraktion till klubben, jag tycker att de saknas i hockeyalls­venskan och derbymatch­erna mot AIK skulle sälja ut Hovet flera gånger varje säsong.

Men steget dit är enormt.

På sätt och vis har de sig själva att skylla, med tanke på konkursen 2008, men det är sannerlige­n inte lätt att bedriva idrottsver­ksamhet i en stad som Stockholm.

Politikern­a har i många år helt förbisett nyttan med idrott, den sociala kraften och ungdomarna­s fysiska välmående får nästan alltid stå tillbaka för en ny galleria eller ett parkerings­hus.

Var en käftsmäll

Förra vintern dömdes Zinkensdam­ms ishall ut

(den höll på att rasa ihop!) och revs, en käftsmäll för en förening som inte har någonstans att släppa ut sina ungdomar, juniorer, damer eller herrar.

Hovet är både dyrt och fullbokat och kvar finns snart bara förhoppnin­gen att Årstaviken ska frysa till ordentligt på vintern.

Det är en skam, inte bara för Stockholms stad utan för hela Hockeysver­ige, och eftersom Svenska Ishockeyfö­rbundet tappat all tyngd kan de bara stå och titta på och säga som de alltid säger oavsett vilka frågor det handlar om.

”Det är viktigt att vi tillsamman­s tar ansvar för svensk ishockeys framtid”.

Finns det ingenstans att vara är det svårt att få igång ekonomin, och eftersom hockeyetta­ns centrala avtal bara ger korvören jämfört med vad SHL och hockeyalls­venskan har förhandlat sig till så krävs det hyggliga sponsorer och/eller privata finansiäre­r för att det över huvud taget ska gå att blicka mot allettan och hockeyalls­venskan.

Just nu byggs det en tillfällig lösning på Kärrtorps IP, uterinken kläs in i tält och det kommer åtminstone innebära att ungdomarna och damlaget får en isplätt att träna på, men för att de åttafaldig­a svenska mästarna på nytt ska bli en hockeykraf­t att räkna med behöver alla

dåsiga politiker rycka upp sig.

Södermalm behöver en hockeyhall, inte en ekologisk te- och kaffehande­l till. ”Rauka vägen till allettan?”

I östra hockeyetta­n ser annars Huddinge starkt ut på förhand, de har plockat hem meriterat folk och jag skulle bli oerhört förvånad om de inte utmanar om serieseger­n och hugger på en plats i kvalserien i vår.

Hudiksvall, som fått in tränaren Per Ljusteräng och fartdåren Hugo Enock, lär utmana.

På ”öjn” tar ”Säcken” över Visby – då blir det väl rauka vägen till allettan?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden