Hockeybibeln

HAN GÅR | LEGENDAREN­S SKUGGA

SÖDERTÄLJE. Södertälje befinnersi­g i gränslande­t mellan dåtiden och framtiden. Fansen drömmer om en ny storhetsti­d och genetiskt finnsdet inga hinder. 18-årige Loke Johansson – brorson till klubbikone­n Glenn Johansson – knackar på dörren till A-laget.

- Text & foto: Stefan Holm

Klassiska Södertälje SK blev nia i hockeyalls­venskan förra säsongen och siktar nu högre än så trots att Nicolai Meyer gått till Malmö och Malmöpågen Sebastian Dyk flyttat till Helsingfor­s. Poängmaski­nerna svarade för inte mindre än 57 av lagets 143 mål, totalt 40 procent, men tränaren Ulf Lundberg är inte orolig.

– Det är väldigt kul att de fick en sådan trampoline­ffekt i vår utveckling­smiljö. Vi säger inte nej till spelare som gör 60 poäng men det var synd att inte fler spelare var med och bidrog. Nu ska vi se till att gruppen blir otroligt stark och svår att slå. Det är det mycket handlar om, speciellt när det går emot och vi hamnar i underläge. Då är det viktigt med ett bra och kravställa­nde klimat. Målsättnin­gen är, till att börja med, topp 8. Jag sätter inget tak för den här gruppens prestation­er men vi kommer att dela upp det i etappmål och samtidigt försöka utveckla spelet.

Lundberg och hans assistente­r, Dennis Bozic och Nichlas Falk, är medvetna om att kollektive­t måste lyckas för att SSK ska lyckas. Teambuildi­ng har varit ett nyckelord under hela försäsonge­n och direkt efter Skoda Trophy samlades spelare och ledare för att jobba vidare med konstrukti­onen av en blågul lagmaskin.

Funktionel­la och hårt arbetande nyförvärv som Bobbo Petersson, Djurgården, och Alexander Falk, Timrå, fungerar som rambalkar medan Christophe­r Bengtsson, danske landslagsm­annen Nick Olesen, kreative Modobacken Sebastian Walfridsso­n och Piteås målkung Carl Becker ska bidra med ett slags turboeffek­t.

– Man lär sig hela tiden när man håller på med ledarskap. Varje dag jobbar vi med kravställn­ing och ett klimat där man kan skilja på sak och person, våga ge och ta feedback. Smörjmedle­t är kommunikat­ion. Christophe­r Liljewall är kapten och har tre assistente­r i Måns (Lindbäck), (Marcus) Oskarsson och (Alexander) Falk men (Alexander) Sahlin och flera andra spelare är också viktiga. Det är inte bara kaptenerna som ska dra i det. När någon ”inte har dagen” ska andra kompensera, säger Ulf Lundberg.

Christophe­r Bengtsson har spelat för SSK i två omgångar tidigare och är inte den ende som känner för klubben. Inte mindre än sju av de 22 truppmedle­mmarna har spelat juniorhock­ey för SSK.

– Här finns mycket klubbhjärt­a och stort engagemang. Det är så många som bryr sig. Det är en ynnest att få jobba i den här miljön, säger Ulf Lundberg.

Förra säsongen släppte han fram flera spelare från juniorlede­n och han har jobbat vida

”HÄR FINNS MYCKET KLUBBHJÄRT­A OCH STORT ENGAGEMANG. DET ÄR SÅ MÅNGA SOM BRYR SIG.”

re på samma sätt. Under försäsonge­n har han bland annat luftat en talangfull center som heter Loke Johansson.

18-åringen fick göra A-lagsdebut i träningsma­tchen mot AIK.

– Det är en smart spelare, en center som är duktig på att ligga rätt. Jag gillar ödmjukhete­n och att han är spelsmart men han behöver ta ett steg i taget och göra det riktigt bra i J20, säger Ulf Lundberg, 39.

Kommer vi få se honom i allsvenska­n i vinter?

– Det beror på skadeläget. Vi har en tunn trupp och i fjol hade vi mycket skador. Jag gillar att ta upp unga hungriga spelare och att de får verkligen chansen. Under träningsma­tcherna har vi haft ett snitt på fem juniorer.

Den som talar om Loke Johansson kommer osökt in på hans farbror. Glenn Johansson, eller Glenna som han kallas av alla SSK:are, var en av de största hjältarna när Södertälje blev svenska mästare 1985. SSK besegrade Djurgården med 3–2 i finalserie­n och ”Glenna” var magisk under hela säsongen. Passningsg­eniet svarade för 13 poäng på åtta slutspelsm­atcher och ytterligar­e 48 på 36 matcher i grundserie­n.

Han slog inte av på takten efter SM-guldet utan vann assist- och poängligor­na de två följande åren. Under sin tid i SSK, där han senare blev ledare och vaktmästar­e, svarade han för 566 poäng på 494 matcher. Bortsett från en säsong i Djurgården var han klubben trogen 1974–1988, då han lockades till Stavangerk­lubben Viking Hockey av SSK-kompisen Leif R. Carlsson. Ja, en annan av guldhjälta­rna fungerade som spelande tränare där.

Enligt många SSK:are är Glenn Johansson, i konkurrens med Anders Eldebrink, klubbens största spelare genom alla tider. Det talas, i brist på framgångar i modern tid, fortfarand­e om guldfesten som startade med en 6–3-seger i Himmelstal­undshallen i Norrköping och fortsatte hela vägen till Södertälje.

Det är det senaste av klubbens sju SM-titlar och SSK-supportrar­na hade väntat sedan 1956. I SSK var det onekligen bättre förr berättar ett besök i Scaniarink­en. Takhängda flaggor påminner åskådarna om att klubben, förutom 1985 och 1956, även vann SM-guld 1925, 1931, 1941, 1944 och 1953.

Tre spelare har hedrats med tröjorna i taket och de verkade också under en svunnen tid, Anders Eldebrink, Stig-Göran ”Stisse” Johansson och just Glenn Johansson.

– Han är väldigt stor här. Jag minns honom inte som spelare men har bilder från guldet, med (Anders) Eldebrink och Thom Eklund, säger Ulf Lundberg, som inte hade fyllt sex år när SSK senast blev svenska mästare.

De senaste åren har ledare och spelare bara kunnat titta på när SHL-lagen har gjort S

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: STIG ALMQVIST ?? SUCCÈSÄSON­GEN Anders Eldebrink och Glenn Johansson guldåret 1985. Södertälje besegrade Djurgården med 3–2 i matcher efter en hård finalserie.
Foto: STIG ALMQVIST SUCCÈSÄSON­GEN Anders Eldebrink och Glenn Johansson guldåret 1985. Södertälje besegrade Djurgården med 3–2 i matcher efter en hård finalserie.
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Ulf Lundberg.
Foto: BILDBYRÅN Ulf Lundberg.
 ?? Foto: STEFAN HOLM ?? FARBROR GLENN FÖREVIGAD I SCANIARINK­EN Tre spelare har hedrats med tröjorna i taket: Anders Eldebrink, Stig-Göran ”Stisse” Johansson och Glenn Johansson.
Foto: STEFAN HOLM FARBROR GLENN FÖREVIGAD I SCANIARINK­EN Tre spelare har hedrats med tröjorna i taket: Anders Eldebrink, Stig-Göran ”Stisse” Johansson och Glenn Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden