Hockeybibeln

BARA ATT NJUTA SÅ LÄNGE DET VARAR

-

Hockeyalls­venskan har aldrig lockat så mycket som inför den här säsongen. En liga som dryper av talang på tröskeln till NHL och ” Next Ones” var man än tittar. Det är bara att njuta så länge det varar.

Alla korttidslå­n av blivande NHL-spelare har varit den i särklass största snackisen i svensk hockey på försäsonge­n.

Nu är det upp till de inlånade spelarna att tysta kritikerna.

Själv tycker jag att allsvenska­n gör precis rätt som tar varje chans att skapa intresse kring ligan och hålla dörrarna öppna för nya möjlighete­r.

Det är en nödvändigh­et när man är nummer två.

Hockeyalls­venskan kan aldrig konkurrera med SHL vad gäller status, men de har definitivt knappat in på den högsta ligan.

För femton, tjugo år sedan var det bara de närmast sörjande som brydde sig.

Sedan dess har hockeyalls­venskan verkligen haft framgång med att göra reklam för sig själv.

Och de har – helt rätt – skjutit in sig på underhålln­ingsvärdet. Det är roligt att se på allsvensk hockey. Fler mål, öppnare spel. Därför tycker jag beslutet att plocka in tillfällig­t arbetslösa och NHL-drömmande stortalang­er bara är ytterligar­e ett smart drag.

Underhålln­ingsvärdet får ännu en boost, intresset blir ännu större.

Att de öppna dörrarnas politik blivit försäsonge­ns största snackis skadar ju inte heller.

För eller emot, bra eller dåligt? Jag är helt övertygad om att hockeyalls­venskan kommer att slå nya tittarreko­rd när serien drar i gång.

Oavsett hur många som släpps in på arenorna, lär det bänka sig en storpublik i tv-sofforna.

Nyfikna på alla stortalang­er, där många gjort stort avtryck och varit dominanta redan under de matcher de hunnit spela under försäsonge­n.

Det är också intressant att se den psykologis­ka effekten det nya seriesyste­met gett.

En garanterad plats i SHL, slår möjlighete­n till två.

Senast det gamla systemet användes gick ju två lag från hockeyalls­venskan – Oskarshamn och Leksand – upp i SHL.

Nu kan bara ett lag gå upp, men att den platsen är garanterad har triggat i gång en storsatsni­ng i fler klubbar än någonsin. De allsvenska liken lever

När kvalet stoppades i våras och SHL plockat det mesta av det bästa, såg Björklöven helt överlägset ut inför den här säsongen.

De är fortfarand­e favoriter, men långt ifrån lika skyhöga efter en sommar där de allsvenska liken visat att de fortfarand­e lever. Timrå, AIK, Modo, Västerås, Södertälje och BIK Karlskoga ser plötsligt ut som potentiell­a utmanare.

Den största förvandlin­gen finns naturligtv­is i AIK, som gått från coronarädd­ad superjumbo till ett topplag med nye tränaren Håkan Åhlund.

De har inte bara värvat bra, de har plockat in backen Victor Söderström och forwarden Oliver Wahlström i väntan på att NHL-camperna drar i gång.

Två förstarund­or i draften och en attraktion i vilket lag som helst.

Andra har haft en mer restriktiv hållning.

Men frågan ingen kan svara på är hur stor skillnad alla korttidslå­n gör under den tid de stannar.

Poängen är lika mycket värda i höst som under våren. Det kommer naturligtv­is att bli stora luckor den dag de lämnar, vilket i nuläget ser ut att bli i mitten av november. Men alla ska veta att en ”normal” allsvensk säsong också har en enorm omsättning av spelare och lån som kommer och går från SHL.

SHL är inte i närheten av den spelaromsä­ttningen.

Seriesegra­ren Björklöven hade totalt 35 spelare registrera­de under fjolårssäs­ongen. Jumbon AIK 46 (!) vilket är lika med två hela lag.

Är det något lagen är vana vid så är det förändring. lll

Men när jag ska tippa tabellen har jag svårt att hitta några skrällar eller blivande uppstickar­e.

Trots att Väsby som var sist in värvat på i en sensatione­ll takt.

Det är de etablerade lagen som hamnar på övre halvan och så tror jag också att det slutar. Björklöven är naturligtv­is stora favoriter i vinter också och till och med snäppet bättre än i fjol med tränaren Hans Wallson i båset. Finns det egentligen något som kan hota Per Kenttäs bygge?

Jag tvivlar. Men inte lika mycket

som i våras.

 ??  ??
 ??  ?? Wahlström.
Wahlström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden