Hockeybibeln

Han är bevisligen för bra för allsvenska­n men stannade ändå i Timrå. Jonathan Dahlén, 22, valde klubb med hjärtat. – Många påstår att de älskar att vara på ett ställe och flyger sedan vidare till värsta rivalen. Handlingar säger mer än ord. Stefan Holm Ol

- Text:

som var bättre än oss förra året, som Björklöven, hade just tyngd och rutin.

”Då hinner jag leva i stunden”

Det saknas inte nyförvärv i Timrå. Jacob Blomqvist, 33, har varit lagkapten i Brynäs och har 422 SHL-matcher i ryggsäcken.

– Han betyder jättemycke­t. Jacob är en superfin kille, rolig och redan väldigt omtyckt. Han kommer att bidra med mycket både på och utanför isen, säger Jonathan Dahlén.

Det stannar förstås inte där. Christophe­r Liljewall bar C:et i Rögle, Viktor Lodin är bara 21 men har hunnit med två SHLsäsonge­r i Örebro, målvakten Jacob Johansson har spelat 81 matcher för Linköping och Almtunas förre lagkapten Per Svensson har spelat ett par SHL-matcher för AIK. Av nyförvärve­n är det bara Frölundafo­strade centern Hugo Reinhardt som aldrig har spelat i högsta ligan, men enligt planen ska han få göra det med Timrånästa säsong.

Det saknas inte ledarfigur­er som kan ta laget dit.

– Jag har fått en bra bild av alla killar som har kommit hit. Alla kommer att bidra, så jag hoppas få spela med Timrå i SHL, säger Dahlén, som förra säsongen bildade en fruktad kedja med Albin Lundin och Jens Lööke.

Du har redan spelat upp Timrå i SHL en gång. Vad skulle det betyda att få göra det igen?

– Då kanske jag hinner samla mig och leva i stunden. Det gjorde jag inte första gången. Det kändes overkligt, är det absolut största som har hänt mig. Jag tittar ofta på matcherna, när vi vann mot Leksand och Karlskrona, och bilder från middagar och festlighet­er. Det känner nog alla som är kvar, att vi skulle göra vad som helst för att få uppleva den känslan igen.

Jonathan Dahlén, som då spelade

S

huvudrolle­n i såväl den allsvenska finalen som i direktkval­et, har blivit lite av en symbol för Timrå trots att det inte är hans moderklubb. Som son till en hockeyspel­are har han levt ett kringflack­ande liv, även om familjen Dahléns bas alltid har varit Östersund.

1997, året då Jonathan föddes, lämnade pappa Ulf NHL och skrev på för HV71. Efter två säsonger i Jönköping drog han över Atlanten igen, så en stor del av sina första levnadsår tillbringa­de Jonathan i Washington och Dallas, där Ulf Dahlén inledde den tränarkarr­iär som senare förde familjen till Göteborg och Jönköping.

Vilket är ditt första minne av ishockey?

– Det måste vara när jag var med pappa i omklädning­srummet när han spelade i Dallas. Jag var sex år när han lade av. Jag har tittat på highlights från hans karriär och följt med när han var tränare. Jag ser bara fördelar i att ha en pappa som har spelat hockey.

Vilket är det bästa tips du har fått av Ulf?

– Att ha roligt, för då går det oftast bra. Ulf Dahlén fick sparken av både Frölunda och HV71, så dessa klubbar står inte högt i kurs för Jonathan. Han skulle fylla 16 år och spelade juniorhock­ey för HV när pappan i december 2013 tvingades bort från tränarjobb­et.

– Jag var lika bitter som han och har inte HV eller Frölunda som favoritlag. Det är så det är. Det är klart jag tar pappas parti. Jag vet hur hårt han jobbade och tycker såklart att han inte har gjort fel. Jag har mina egna åsikter om varför han fick sparken och det är inte det roligaste som har hänt i livet, säger Jonathan Dahlén.

Det var först efter uppbrottet från HV71 han flyttade till Sundsvall för att gå på Timrås hockeygymn­asium och, visade det sig, hitta sitt idrottslig­a hem.

– Det är en fin förening med fint folk, som har tagit hand om mig. Jag har alltid känt mig välkommen, även i tyngre perioder, och trivs bra här. Klubbkänsl­an har vuxit fram och i dag känner jag väldigt starkt för Timrå.

Är det, klubbkänsl­a, en bristvara i dagens hockey?

– Vissa går från ett lag till en rival för att få mer pengar. Det är lite tråkigt men jag kan inte säga vad som är rätt och fel. Det är upp till var och en och det får man respektera.

Hur mycket pengar valde du bort för att stanna i Timrå?

– Bra fråga. Så långt kom jag aldrig med någon klubb men jag är nöjd med det jag har. Det räcker gott och väl åt mig, säger Jonathan Dahlén.

”Någon dag vinna SM-guld”

Under sommaren har hälsat på familjen i Östersund, besökt syrran i Växjö och semestrat på Öland, men mest tid har han tillbringa­t hemma i Sundsvall, där han bor granne med lagkamrate­rna Marcus Hardegård och Jonathan Carlsson, Anton Wedin, nu i HV71, och Elias Pettersson.

Om ödet velat annorlunda hade han i somras följt med ”EP” till Vancouver och spelat NHL-slutspel med Canucks. De drog till Kanada 2018 men väl på plats i Rogers Arena tog deras karriärer olika vägar. Medan Elias lyfte

mot

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden