Hockeybibeln

NY KURS I GAMLA HJÄLTARS FOTSPÅR

TRE AV ÅRETS GNAGARPROF­ILER & OMBYGGNADE­N EFTER FJOLÅRSFIA­SKOT

- Pontus Orre

SPORTCHEFE­N: ”SHL ÄR ALLTID I SIKTE FÖR AIK, MEN KANSKE INTE HÄR OCH NU”

STOCKHOLM. Som junior såg han sitt älskade AIK vinna SM-guld. Som sportchef har han återhämtat sig efter att ha upplevt en säsongslån­g mardröm i vaket tillstånd. – Jag vill inte älta skiten mer. Nu tittar vi framåt i stället, säger Anders Gozzi, 53.

AIK skulle ta sig tillbaka till SHL och varken spelare eller ledare ansträngde sig för att dämpa förväntnin­garna. Hela klubben gick in i säsongen 2018/2019 med tunnelseen­de och det började onekligen bra.

”Gnaget” vann hockeyalls­venskan i överlägsen stil men förlorade den allsvenska finalen mot Oskarshamn och åkte på en ny smäll mot Leksand i playoffet till direktkval­et till

SHL.

Efter uttåget började sportchefe­n Anders Gozzi skissa på den kommande säsongen, och förutsättn­ingarna talade inte för den klubb han blivit en symbol för.

Den misslyckad­e SHL-satsningen hade kostat. Budgeten kapades med närmare 25 procent, vilket ledde till tidernas spelarflyk­t. Kvar på Hovet stod Gozzi, som plockade ihop det lag ekonomin tillät. Det var, skulle det visa sig, överlägset sämst i allsvenska­n.

Säsongen 2019/2020 sjönk poängskörd­en från 109 till 41. Jussi Salo, Bobo Simensen och Roger Melin försökte, men det krävdes en coronapand­emi för att rädda laget kvar i landets nästa högsta liga.

– Det var väldigt jobbigt att stå mitt i det men nu, när man kan zooma ut, är det en erfarenhet som heter duga. Det är lätt att vara efterklok men det finns anledninga­r till att vi underprest­erade, säger Anders Gozzi.

Vilka?

– Äh, det känns så jävla tjatigt. Vi vet vad som var fel

och det blir turbulent i vilket företag som helst som skär ner med nästan en fjärdedel av omsättning­en. Jag har gjort en analys till styrelsen och vill inte älta skiten. Var det en befrielse när spelet blåstes av på grund av corona?

– Ja, det var en lättnad att slippa ett kval. Du hade fått möta sonen Christoffe­r och hans Väsby i kvalserien ...

– Precis. Det blir roligare att möta honom i allsvenska­n än i ett kval. Hur har du, mister AIK, mått egentligen?

– Där och då är det jobbigt och så har det varit i alla år. Det är klart att det tär på en. Att förlora är jävligt tråkigt men nu mår jag jättebra. Är du typen som gråter på din kammare? Foto: BILDBYRÅN – Nej, jag blir mer och mer tjurskalli­g och knyter näven i byxfickan. Jag var likadan som spelare, blev bara tjurigare vid motgång. Vi reagerar olika men det är ingen som tycker synd om en bara för att det går dåligt. Ifrågasatt­e du dig själv?

– Ja, det är klart. Man blir alltid ifrågasatt. Det spelar ingen roll vad man har gjort tidigare. Hade du planer på att avgå?

– Nej, under säsongen blev det klart med vad som skulle komma inför den här säsongen. Rent ekonomiskt skulle det lätta upp, så det fanns ändå en framtidstr­o. Hade det däremot blivit ännu mörkare och en ännu mindre budget hade det varit tufft att heta AIK och leva på Hovet. Vi har en stor hall, en stor klubb och ett stort varumärke att leva upp till. Det går inte S

 ??  ??
 ??  ?? SPORTCHEFE­N GOZZI Foto: BILDBYRÅN NYFÖRVÄRVE­T JOHNSSON TALANGEN MACKLIN
SPORTCHEFE­N GOZZI Foto: BILDBYRÅN NYFÖRVÄRVE­T JOHNSSON TALANGEN MACKLIN
 ??  ?? Anders Gozzi.
Anders Gozzi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden